Madrid központjából kiűzték a pöfékelő kocsikat

  Jelentős közlekedési korlátozásokat léptetett életbe Madrid belvárosában péntektől az önkormányzat a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért. A Madrid Central nevű projekt 472 hektárnyi területet, azaz lényegében a teljes központot érinti, beleértve a legfőbb turistalátványosságok környékét is – írja az MTI.

  Az új szabályok értelmében a járművek környezetvédelmi besorolása szabja meg, hogy behajthatnak-e a zónába, vagy sem, illetve azt, hogy hol parkolhatnak. Korlátozás nélkül csak az érintett hat kerület lakói, valamint vendégeik, a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők és a károsanyag-kibocsátás nélküli járművek közlekedhetnek.

  .Forrás: AFP/Javier Soriano

  Teljes tiltás vonatkozik a környezetvédelmi matricával nem rendelkező, vagyis 2006 előtti dízel- és a 2000 előtti benzinüzemű autókra. Amennyiben kerületi lakos használ ilyen járművet, 2025-ig kap haladékot. A sárga és zöld matricás autók számára csak parkolási célból engedélyezett a behajtás, amit azonban az utcán nem, csak parkolóházban vagy garázsban tehetnek meg.

  A szabályozás számtalan kivételt tartalmaz, ilyen például, hogy a sárga matricás besorolású taxik 2022-ig kapnak mentességet a korlátozások alól. A zóna határát dupla, vörös sávos felfestés jelzi az utakon, illetve az aszfalton fehér színű Madrid Central felirat figyelmezteti a sofőröket a kihelyezett jelzőtáblákon kívül.

  Az új közlekedési rend betartását januártól kezdik ellenőrizni a hatóságok, a türelmi idő jövő április 24-ig tart, attól kezdve 45 eurós bírságot kell fizetni a szabálytalanul közlekedőknek.  

  A madridi városvezetés szerint ezzel az intézkedéssel más európai városok példáját követi, és mintegy 20 százalékkal kisebb forgalmat, továbbá 40 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátást vár, utóbbi az Európai Bizottság előírása.

  Az új szabályozás bevezetését számtalan kritika és tiltakozás előzte meg. Az AEA nevű autósszervezet például bírósághoz fordult, mivel szerintük autósok százezreinek sérülnek súlyosan a jogai. A keresetet a bíróság elutasította.

  Több bírósági beadvány vár még döntésre, köztük a konzervatív Néppárt (PP) madridi önkormányzati frakciójának keresete is. Véleményük szerint a projekt "rögtönzött és hanyag", bevezetését a közelgő önkormányzati választások indokolták.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!