Izland odacsap az ablakon befotózó turistáknak

  Rengeteget írtunk már az angolul overtourismnak nevezett jelenségről, amit magyarra akár túltolt turizmusnak is lehetne fordítani. A világ sok városa, tengerpartja, tájegysége szenved ettől, így Izland is, amit a fapados légitársaságok által évről évre százezrek fedeznek fel.

  Persze Izlandon is részben azokkal van baj, akik a hatalmas kirándulóhajókon érkeznek, gyorsan lefotóznak mindent, megterhelik a hely infrastruktúráját, majd visszamennek a hajóra enni-inni, héderelni. Eközben pedig nem költenek szinte semmit a parton, ellenben a lakosok idegeire mennek. Például azzal, hogy befotóznak a lakóépületek ablakain (főleg ha azokban ül egy macska).

  Kirándulóhajó Izlandon.Forrás: inspi_ml/Shutterstock

  Seyðisfjörður települése is megunta a turistákat, és egyfajta magatartási kódexet vezetett be, az izlandi települések között elsőként. Ebben a fenti kérdéskörre is kitérnek: mit fotózzon egy turista és mit ne. Aðalheiður Borgþórsdóttir polgármester szerint tavaly kezdtek el az útmutató szükségességéről beszélni.

  Irritált minket, hogy az emberek az otthonok ablakain keresztül befotóztak a házakba, sőt besétáltak az udvarokra. Ez egy kicsi város hatalmas turistaforgalommal.  

  Az MBL.is portál angol nyelvű oldala, az Iceland Monitor szerint megkérik az útmutatóban a turistákat, hogy a játszótéren huncutkodó helyi gyerekeket ne fotózzák szülői hozzájárulás nélkül, óvják a természetet és ne szemeteljenek.

  Jellemző adat, hogy csak idén nyárra 70 kirándulóhajó kikötését várják Seyðisfjörðurban (május 8-án érkezett az első). És ezekhez jön a Norröna nevű komp, ami főszezonban heti kétszer jön ide Dániából, heti 1200 embert hordozva. Mindegyik hajón terjeszteni fogják várhatóan a kisváros etikai kódexét.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!