A világ első beluga menhelye Izlandon nyílik

Izlandon a világ első nyílt vízi beluga menhelyét tervezik. Sőt, nemcsak tervezik, ha minden igaz, akkor még ebben a hónapban meg is nyitják az elhagyatott Klettsvik-öbölben.

Az első lakók Little Gray, azaz a Kicsi Szürke és Little White a Kicsi Fehér névre hallgató 12 éves beluga, vagy más néven fehér delfinek lesznek. A két delfin egészen kis kora óta fogságban élt és egy kínai létesítményben szórakoztatta a közönséget. Idén tavasszal csaknem tízezer kilométeres utat tettek meg az izlandi menhelyig repülőn, kompon, majd végül kamionon, mire megérkeztek, írja a Matardor Network.

belugaForrás: Luna Vandoorne/Shutterstock

A menhely egy 32 000 négyzetméteres öböl a Heimaey-szigetnél; a helyszínt úgy választották meg, hogy védve legyen az időjárástól és, hogy a körülmények a lehető legjobban hasonlítsanak a belugák természetes élőhelyére. A két lakót meg is lehet majd nézni augusztus 1. és október 30. között, de szigorúan csak egy vezetett csónak túrán, és csak távolról.

A menhely kialakításával nem mindeni ért egyet. Van, aki szerint ez is fogság, csupán a helyszín változik, mások pedig azt furcsállják, hogy éppen Izlandon alakítanak ki egy ilyen helyet, mivel az országban engedélyezik a bálnavadászatot.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek