Ha most Izland fővárosába megy, autómentes belvárost lel

Zsinórban nyolcadik éve lépi meg az izlandi főváros, az amúgy autókkal erősen terhelt Reykjavík, hogy autómentessé teszi a belváros kis szeletét – írja a helyi Reykjavík Grapevine lap. Az intézkedés általában a nyarat, és az előtte-utána lévő 1-2 hónapot fedi le.

Autómentes utca Reykjavík belvárosában.Forrás: Shutterstock/Daan Kloeg

A városvezetés be is jelentette, hogy a mostani főszezonban a következő utcák lesznek nyitva csak a gyalogosok és bringások előtt: a Laugavegur és Bankastræti (ez az ottani Váci utcának felel meg), a Skólavörðustígur (a híres betontemplomhoz, a Hallgrímskirkjához vezető utca), a Pósthússtræti és az Austurstræti egyes szakaszai. Itt egy térkép is, lehet böngészni:

Az első ilyen utcalezárásokat még 2011-ben rendelték el, akkor egy hónapig, július 1-től augusztus 1-ig tartott az autómentes időszak. Most május elejétől októberig tart majd. Az üzletekkel megpakolt térség boltosainak zöme örül a döntésnek, de néhányan a parkolás megnehezülésétől tartanak (bár elvileg csak 17 parkolóhely szűnik meg ideiglenesen). A város amúgy közölte, 1144 parkolóhely van a térségben, ebből közel 800 mélygarázsokban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek