Egy csőd hozhat nyugalmat a túlzsúfolt Izlandra

Mint tegnap írtuk, Izlandon komoly zavar lett úrrá azt követően, hogy csődbe ment az ország egyik fapados légitársasága, a WOW Air. A helyzet azonban ennél mélyebb és frusztrálóbb, amit már lehetett egyes cikkek borúlátó hangneméből érezni.

Az Outside Online magazin arról ír, az egész izlandi turizmusnak betehet. Ugyanis az alacsonyabb büdzséből gazdálkodó utazók jelentős része a WOW-val érkezett tavaly, sőt az összes Izlandra kiruccanó turista 30 százalékát a WOW hozta. Egy szegmens (a hátizsákos fiataloké) tehát kiesik.

Sokan ugyanis nem engedhettek volna meg maguknak egy izlandi utat, a linkelt cikk szerzője márpedig 200 dolláros (56 ezer forintos) oda-vissza áron jutott el a szigetországba (ahol saját bevallása szerint a legolcsóbb fürdőkben járt és benzinkutas hotdogon élt). A turistákkal már egészségtelenül túlzsúfolt szigetnek ez persze jót tehet, de a brutálisan turizmusfüggő gazdaság megszenvedheti ezt.

Izlandi táj télen.Forrás: Heim Alexandra

Gajra mehetnek a fapadosok?

Az amerikai PBS arról elmélkedik pénteki cikkében, hogy mit jelenthet más fapadosoknak a WOW csődje. Ugyanis részben az okozta a gondokat, hogy kevés profittal működtek, így a hirtelen üzemanyagár-emelkedéseket nem tudták kigazdálkodni. Sok légitársaság modellje márpedig hasonló.

A PBS cikke szerint az izlandi turizmus egyébként 2013 körül robbant be, részben egy nagy, az Eyjafjalla kitörését követő marketingkampány, részben a WOW Air működésének kezdete miatt. Ez odáig ment, hogy tavaly már 2,3 millió turista kereste fel a szigetországot, ennek 30 százaléka egyébként amerikai volt. Kihasználták, hogy a WOW tizedannyiért szállította Izlandra az utasokat, mint a hagyományos légitársaságok.

Persze Izland próbál optimista maradni, hisz 15 légitársaság repül ide télen, 25 fog nyáron, összesen 73 kiinduló állomásról. A turisztikai szervezet szerint persze a túlzsúfoltság miatt se kell aggódni, hisz Izland 2017-ben annyi turistát fogadott, mint a 326-szor kisebb Málta.

A WOW helyét idővel betöltheti más fapados légitársaság, addig is – pont e cégek üzletpolitikája miatt, ami a kisebb városok kisebb reptereit kedveli – más úti célok felé fordulnak majd a turisták. Példának Krakkót és Hawaiit hozzák fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek