Már építik az új weimari Bauhaus-múzeumot

Egy jelképes kapavágással megkezdődött a héten az új weimari Bauhaus-múzeum építése, bár az alapkőletételre csak tavasszal kerül sor.

A szövetségi kormány 23 millió eurójából (7,2 milliárd forint) 2018 végére, vagyis a 20. század legnagyobb hatású építészeti, iparművészeti és művészeti iskolájának már a centenáriuma (2019) előtt felépül az állandó múzeuma, amely felváltja majd az 1995-ben a városközpontban nyitott ideiglenes kiállítóhelyet - írja az MTI.

A szövetségi kormány úgy döntött, hogy egyszerre három új múzeum építését finanszírozza a Weimari Állami Bauhaus megalapításának 100. évfordulója alkalmából Weimarban, Dessauban és Berlinben - jelentette be az eseményen Benjamin-Immanuel Hoff türingiai kulturális miniszter. Berlinben 56,2 millió euróból (17,5 milliárd forint) 2021-ig tervezik felépíteni a világ legnagyobb Bauhaus-gyűjteményének helyet adó épületet. Dessauban már a 2019-es centenáriumra el kell készülnie egy 25 millió euróból (7,8 milliárd forint) felhúzott új múzeumnak a városi parkban.

A weimari Bauhaus-múzeumnak eredetileg már idén el kellett volna készülnie, de a helyszínnel és a finanszírozással kapcsolatos viták miatt eddig még az építkezés sem kezdődhetett meg. A városi tanácsnak végül sikerült keresztülvinnie, hogy az intézmény a Neues Museum és a Neue Weimarhalle közelében kapjon helyet. A helyszínválasztást azonban még a beruházásindító keddi eseményen is füttykoncerttel és transzparensekkel bírálták az ellenzők.

Az új múzeumban 2500 négyzetméteren dokumentálják a száz évvel ezelőtti művészeti-építészeti irányzat kezdeti, kísérletező szakaszát. A Weimari Állami Bauhaus 1919-ben, az iparművészeti iskola és Szász Nagyhercegi Képzőművészeti Főiskola egyesítésével alakult meg, élén Walter Gropiusszal, a modern építészet első jelentős alkotásainak tervezőjével. A visszahúzó erők nyomására a szellemi műhely 1925-ben Dessauba költözött, itt élte virágkorát, 1928-ban Berlinbe települt tovább, ahol a nácik 1933-ban feloszlatták.

A weimari illetékesek arra számítanak, hogy az új múzeum kétszer annyi látogatót vonz majd, mint a jelenlegi átmeneti intézmény, amelyet évente 60 ezren keresnek fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek