Bauhaus Busszal és designnal váltják meg a világot

A Bauhaus ikonikus főépületére hajazó speciálisan kialakított utánfutót, a Bauhaus Bust fogják körbevinni a világ körül a német összeművészeti iskola alapításának századik évfordulóján – mutatja be a projektet az ArchDaily építészeti site.

A kéttengelyes pótkocsi felépítménye a SPINNING TRIANGLES projekt kereténbelül készült a SAVVY Contemporary által. A 15 négyzetméteres lakókocsit Van Bo Le-Mentzel tervezte, és az gyakorlatilag az emlegetett intézet dessaui épületének gyakorlati szárnya, kicsiben.

Bauhaus Bus.Forrás: SAVVY Contemporary/Facebook

Kívülről ugyanolyan nagy üvegfelületek dominálják, a belső pedig kiállításoknak, workshopoknak adhat teret, de telepakolták a Bauhausról szóló könyvekkel is. A projekt azért nenél többet akar: felhívni a figyelmet a hatalmi struktúrákra, igazságtalanságra, erőszakra, a design módszereivel megkérdőjelezni a rendszereket.

Ami érdekes, hogy Dessau, Berlin és Hongkong mellett a kongói Kinshasába is elmegy a Bauhaus Bus, pedig ott épp választások körüli feszült helyzet van.  

Felmerülhet persze a kérdés, hogy egy szegénységi küszöb alatt élő afrikai országon mennyit segít egy fejlett nyugati államból jött design-workshop, mindenesetre a gyarmatosítás témáját sem akarják kikerülni a szervezők. Mindenesetre üdvös, hogy kimozdulnak a nyugati világ kényelméből és nyitni akarnak a harmadik világ felé is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek