9 úti tipp 2016-ra azoknak, akiket a felhőkarcolók hoznak lázba

Ha nem akar sokat költeni, de felhőkarcolókra vágyik, nézze meg Varsó viszonylag új, modern negyedét magának! Ha pedig a tökélyre akarja fejleszteni a magasépület-lest, a Burdzs Kalifánál és a Petronas-tornyoknál semmiképp ne adja alább. Travelo tippek a nagyvárosi fények szerelmeseinek.

 


Budapesten sok klassz dolog van, ami miatt érdemes helyben turistáskodni. De hipermodern felhőkarcolós városnegyed például pont nincs. Így aki high-tech környezetbe vágyik, annak bizony utaznia kell. Mutatjuk, merre érdemes indulni idén ilyen célzattal.

Berlin

Bár a berlini felhőkarcoló-helyzetet jól jellemzi, hogy a város legmagasabb épülete a hatvanas évek végén épült tévétorony az Alexanderplatzon, a modern nagyvárosi hangulat mégis tagadhatatlanul jelen van. A folyton nyüzsgő Potsdamer Platzot például semmiképp ne hagyja ki, ha idén utazik először a városba.

BerlinFotó: Northfoto



Amellett, hogy a Sony Center fémszerkezetes teteje menő, az itt található kávézók hangulatosak, és még a Legoland is itt van, leginkább mégiscsak a történelméért érdekes ez a hely. Anno a berlini fal műszaki területére esett, kopár, kihalt vidék volt, majd a fal megszűnését követően új, modern központot emeltek itt a kilencvenes években, ami ma már a turisták és helyiek egyik kedvence. Berlinről itt, itt és itt olvashat tovább korábbi cikkeinkben.

Varsó

Amikor rákattintott a cikk címére, biztosan nem számított rá, hogy Varsót a listánkon találja. Főleg, ha régen, vagy még sohasem járt a lengyel fővárosban. Az elmúlt évtizedekben gombamód szaporodni kezdtek ugyanis a toronyházak az érdekes történelmi mementóként fennmaradt Sztálin-barokk felhőkarcoló, a Tudomány és Kultúra Palotája környékén.

VarsóFotó: Radek Kołakowski / Wikipedia



A monstrum ma több kulturális intézménynek, minisztériumnak, de még egy uszodának is otthont ad. A belépő befizetése és egy kis liftezés után már kezdődhet is a távolba nézés a harmincadik emeletről. Remekül belátni innen az egész várost, különösen a modern felhőkarcolókat, kedvencünk közülük az InterContinental foghíjas tornya.

London

London viszont valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést listánkon. A városképhez ma már nem csak a Big Ben, vagy a Tower Bridge tartozik hozzá, hanem a The Gherkin (Uborka), vagy a közel 310 méter magas The Shard (Üvegszilánk) néven csúfolt felhőkarcolók is.

LondonFotó: Jtb Photo / Europress / Getty



Az Üvegszilánk 87 emelete közül a legfelső 14 üresen áll, ezek alkotják a csúcsot, a 68-72. szinteken pedig kilátó található. Alatta tizenkét emeleten tíz luxuslakás, majd a közel húsz szintes Shangri-La Hotel és három étterem, lejjebb pedig irodák. A kilátóteraszra a belépő fizetős, de ingyen is vethetünk egy pillantást a panorámára a Shard éttermeiből, ezek azonban 30 emeletnyivel a kilátó alatt találhatók.

Peking

Bár a 22 millió lakosú Peking magas épületeinek többségét a szürke és jellegtelen jelzőkkel tudnánk leginkább lefesteni, vannak azért érdekes felhőkarcolók is. Ilyen például a kínai állami tévé meglepően monumentális, gatya formájú épülete, vagy éppen a Zaha Hadid tervezte, hullámzó Galaxy Soho Building.

PekingFotó: Lintao Zhang / Europress / Getty



Esténként pedig az unalmas egyen-toronyházak is egészen különleges hangulatúak lesznek a kivilágításnak köszönhetően. Ilyenkor nem is bánja annyira az ember, hogy a hotelszobája egy felhőkarcolókkal szegélyezett, kétszer négy sávos körgyűrűre néz.

Dubaj

A világ legmagasabb épülete jelenleg a túlzó luxusáról ismert Dubajban található, így aki igazán ki akarja maxolni a felhőkarcoló-nézést, annak ide kell utazni. A Burdzs Kalifa 828 méteres magasságával mintegy kétszer olyan magas, mint a budai hegyek. Ez a fantasztikus építészeti alkotás hat éven át épült, külsejét 142 ezer négyzetméternyi üveglap fedi.

DubaiFotó: Bloomberg / Europress / Getty



A Kalifa toronyban található a világ legmagasabban levő étterme, a 122. emeleten működő At.mosphere, a 144. emeleten pedig a világ legmagasabban található nightclubja üzemel. A világ legmagasabban található úszómedencéjének címét azonban elbukta: az a hongkongi Ritz-Carlton 118. emeletén van. A 124. emeleten levő kilátóba gyorslifttel juthatunk fel, mely másodpercenként 10 métert tesz meg.

Kuala Lumpur

Bár a malajziai Kuala Lumpurban található Petronas-tornyok jelenleg a világ legmagasabb ikertornyainak számítanak, 452 méteres magasságukkal szinte eltörpülnek a Burdzs Kalifa mellett. Az 1998-ban épült tornyok a világ legmagasabban található ikerhídjával büszkélkedhetnek, az üveg és acélborítású épületről az iszlám építészet motívumai köszönnek vissza. A tornyok aljában hatalmas, elegáns plázát, a Suria KLCC-t, a tornyok körül pedig a KLCC parkot találjuk kellemes sétaösvényekkel, és 1900 különböző pálma és trópusi növényfajjal.

Kuala LumpurFotó: Robertus Pudyanto / Europress / Getty



Ha nemcsak a városi panorámát akarjuk látni, de az ikonikus Petronas-ikertornyokról is szeretnénk egy szuper képet, irány a KL-torony! A 421 méteres torony egy trópusi dzsungelre emlékeztető öko-park közepén található, pár utcányira a Petronas-tornyoktól. Egy forgó éttermet is találunk a toronyban, ahonnan szép időben fantasztikus lehet a kilátás, mi ittjártunkkor sajnos a szmogtól nem láttunk semmit.

New York

Mi ugyan legutóbb épp Brooklynba próbáltuk átcsábítani az olvasókat a New York kezdőknek, haladóknak és profiknak cikkünkben, most a felhőkarcolók szerelmeseinek pont az ellenkezőjét javasoljuk: ki se tegyék a lábukat Manhattanből! Maximalisták ezen a térképen keresgélhetnek az összes magas épület között. De ne feledje, annak a szociológia professzornak, aki fejébe vette, hogy bejárja az egész várost, ez négy évébe telt, így ha önnek nincs ennyi ideje, érdemes a leghíresebbeket felkeresni!

New YorkFotó: Craig Warga / Europress / Getty



Például a 2015-ben megnyitott One World Trade Centert, amely 541 méteres magasságával és 104 emeletével jelenleg a nyugati félteke legmagasabb épülete, majd a 432 Park Avenue felhőkarcolóját, amely a Wikipedia szerint 426 méteres magasságával még most is a világ legmagasabb lakóépülete. Az Empire State Building 1931-es megépítéséről egészen 1970-ig volt a világ legmagasabb épülete, de a listánkról azért is vétek lenne lehagyni, mert máig az egyik legcsodásabb art deco épület a világon! További tippeket New York-i városnézéshez itt talál.

San Francisco

Gondolta volna, hogy a kaliforniai város két helyi újság vetélkedésének köszönheti az első két felhőkarcolóját? A San Francisco Chronicle 1890-ben elkészült épülete, a Chronicle Building a 66 méteres magasságával az első felhőkarcolónak számított a városban, de nem sokáig tudta ezt a címét megőrizni, mert a konkurens San Francisco Call iparmágnás tulajdonosa terveztetett egy még magasabb épületet, természetesen szembe a Chronicle-lel. A Call Building 1898-ban lett kész. A később Spreckels Building névre átkeresztelt 96 méteres épület rekordját még negyed évszázadig nem döntötte meg más építmény a városban.

San FransiscoFotó: Chuck Koehler / Europress / Getty



San Francisco legmagasabb épülete 1972 óta a 260 méter magas Transamerica Pyramid. A felhőkarcolók a város pénzügyi negyedét uralják, a többi városrészben alacsonyabb épületeket talál, de emiatt kár lenne kihagyni őket!

Tokió

A japán főváros mondhatja magáénak a világ legmagasabb tornyát, amely egyben a világ második legmagasabb szabadon álló épülete is. Ez a 2012-ben átadott, 634 méter magas Tokyo Skytree.

TokyoFotó: Jtb Photo / Europress / Getty



A második legmagasabb épület még mindig az 1958-ban az Eiffel-torony mintájára elkészült, 333 méter magas Tokyo Tower. A legtöbb felhőkarcolót pedig a Shinjuku-negyedben találja. Itt olvashat még tippeket Tokióhoz, itt pedig azokról a helyekről írunk, ahonnan a legjobb a cseresznyevirágzást nézni.

Újabb cikkünk ebben a témában:
U-alakú felhőkarcolót terveznek New York-ba - 2017.03.28.
A világ leghosszabb épületeként aposztrofálják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek