Töltsön el egy napot Londonban ingyen!

Londonban rengeteg ingyenes látványosság várja a turistákat, a Buckingham palota őrségváltási ceremóniájától kezdve a Richmond park szabadon kószáló szarvasain át a tucatnyi ingyenes múzeumig. A Talpraesett Turista most három ingyenes tavaszi-kora nyári programot ajánl.

Jó, ha tudjuk, hogy a köztulajdonban levő angol múzeumok látogatása ingyenes: Londonban így belépti díj nélkül megcsodálhatjuk a Természettudományi Múzeum és a Tudományos Múzeum kincseit, a Nemzeti Arcképcsarnok portréit és a Victoria és Albert Múzeum fantasztikus iparművészeti remekeit is. A tárlatok általában délután 5-6 körül zárnak, de a legtöbb múzeum külön belépti díj ellenében minden hónapban egy-két nap késő estig látogatható.

A Természettudományi Múzeum impozáns épülete
Galéria: Egy nap Londonban, ingyen
Fotó: Pawel Libera / Europress / Getty

A késői belépésért azonban nem feltétlenül kell fizetnünk: a Tate Modern például minden pénteken és szombaton este tízig tart nyitva (belépés negyed tízig). Érdemes ilyenkor jönni, elkerülni a tömeget, és miután bejártuk az épület tárlatait és megnéztük Chirico, Dali és Picasso műveit, a megpihenni a legfelső szinten levő kávézóban, ahonnét fantasztikus panoráma nyílik a Temzére és a városra. A kávéért persze fizetni kell, és illik távozáskor az urnába is dobni egy kis adományt, mellyel a múzeum fenntartását támogatjuk.

Péntek esténként a British Museum is fél kilencig várja a látogatókat, a National Portrait Gallery és a National Gallery pedig este kilencig.

A múzeumok közül különösen a gyerekesek körében népszerű a Londoni Tömegközlekedési Múzeum, a Covent Gardennél található látványosság azonban csak a gyerekeknek ingyenes, a felnőttek belépője 15 fontba kerül. A tömegközlekedési vállalat idén a Busz Éve alkalmából remek ingyenes programokat kínál városszerte található buszgarázsaiban. Május 10-én a catfordi buszgarázs várja a látogatókat, akik ingyenesen utazhatnak antik buszokon és körülnézhetnek a karbantartó részlegen is. Gyerekeknek különösen tetszeni fog a buszmosó, amelyen egy busz fedélzetén üldögélve haladhatnak át. Június 7-én az alpertoni, 21-én pedig a stockwelli buszgarázs várja nyitott kapukkal az utasokat.

A Közlekedési Múzeum felújított épülete
Galéria: Egy nap Londonban, ingyen
Fotó: Universalimagesgroup / Europress / Getty

A kortárs művészet és a street art rajongóinak az Alternatív Londoni Sétákat ajánljuk, melyek Kelet-London utcai művészetét mutatják be a túra résztvevőinek. A séta nem ingyenes, de mindenki annyit fizet a részvételért, amennyit akar, ránk van bízva, mennyit enged meg a költségvetés. Nagyjából két óra alatt mintegy negyven graffitiművész alkotásait tekinthetjük meg, a túravezetők pedig az egyes művészek mellett a környék történetével is megismertetnek. És igen, több kevéssé ismert Banksy-művet is megnézhetünk a sétán. A rendkívül népszerű séták hétköznap naponta kétszer (délben és 3-kor) indulnak a Spitalfields Market közeléből, de vannak esti séták is, szombaton pedig négy időpont közül választhatunk. A részvételhez előzetes online regisztráció szükséges. 

Graffiti a Brick Lane-en
Galéria: Egy nap Londonban, ingyen
Fotó: Dan Kitwood / Europress / Getty
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek