Újabb két miniatűr történelmi épülettel gazdagodott a Dinnyési Várpark

Alekszi Zoltán, a Dinnyési Várpark megálmodója újabb két látványos épülettel gazdagította a parkot: a már nem álló székesfehérvári koronázó bazilikát és az elfeledett, Árpád-kori dinnyési templomot is megtekinthetjük a március 12-i felavató, áldó ünnepségen. Az épületek kicsinyített másai régészeti dokumentációk és kutatások alapján épültek meg – írja a feol.hu.

Korábbi fotó a Dinnyési Várparkról, ahol tudományos kutatások alapján épülnek meg a makettekForrás: varpark.hu / Facebook.com

Mi is többször írtunk a négyszeres Guinness-rekorder várpark és skanzenről, ahol kőből, fából és téglából, a saját kezével építi fel a park tulajdonosa a mára már romos vagy nem is látható várak és templomok makettjeit. Nemrég pedig arról adtunk hírt, hogy Alekszi Zoltán a téli hónapokat sem töltötte tétlenséggel, hanem felépítette Jászberény és Szentkirály kicsinyített várát.

Most a székesfehérvári koronázó bazilikát és a dinnyési templom makettjeit készítette el, amelyekről így mesélt a feol.hu-nak: Párhuzamosan építettem a kettőt, s közel azonos időben készültem el velük. Vasbeton alapokon nyugszik mindkettő, fehér kőből épültek. A dinnyési templom egy főépületből és egy szentélyből áll, a bazilika pedig egy főhajóból, mellékhajókból és a szentélyből".

Az akár 2 méteres makettek minden esetben olyan anyagokból épülnek fel, amilyenekből az eredeti épületekForrás: varpark.hu / Facebook.com

A park vezetője kihangsúlyozta, hogy a koronázó bazilika rekonstrukciós kísérlet, melynek megépítését azért tartotta fontosnak, mert a kor legjelentősebb épülete volt a benne zajló királyi koronázások miatt.
A dinnyési templomról azt érdemes tudni, hogy a Dinnyéstől délnyugatra fekvő külterületen egy több építési periódusú templomot azonosítottak egy hozzátartozó temetővel. A templomra vonatkozóan a legkorábbi forrás 1484-ből származik, amelyben a veszprémi vikarius Dynnyesmed plébánosát említi"– mesélte kutatási eredményeiről.

A két új épület rekonstrukcióját március 12-én bárki ingyenesen megtekintheti, a 10 órai áldó ünnepség keretében, melyet Spányi Antal megyés püspök vezet majd.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek