Omlásnak indult, ezért balesetveszélyes a solymosvári várrom

A Romániában álló, egykoron szebb napokat is látott solymosvári várrom annyira rossz állapotba került, hogy leomlott az egyik megmaradt fala. A helyi és a megyei hatóságok egymásra mutogatnak a műemlék épület elhanyagolt állapotáért – írja az MTI.

A solymosvári várrom a magyar történelem szempontjából is jelentős emlék. A fotó illusztrációForrás: Wikipédia

A Solymos váraként ismert műemlék épület a térség legjelentősebb középkori erődítménye. A Lippa (Lipova) városához tartozó Solymosvár (Soimos) váránál bekövetkezett falomlásról Ionel Bulbuc, az Arad megyei önkormányzat alelnöke számolt be a Facebook-oldalán.

Florin Pera, Lippa polgármestere az Agerpres román hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett: a várrom egy évtizedig volt az Arad megyei önkormányzat kezelésében, épp azzal a céllal, hogy felújítsák, de ez nem történt meg. A lippai önkormányzat 2020 szeptemberében azért vette át, hogy uniós támogatásra pályázzon a felújításához. A jelenlegi finanszírozási programok azonban nem teszik lehetővé akkora összeg lehívását, amekkorára szükség lenne. A várat ugyanis 80 százalékban kellene újjáépíteni, ami becslések szerint 40 millió euróba kerülne.

A polgármester arra intette a turistákat, hogy ne közelítsék meg túlságosan a várat, mert balesetveszélyes. Hamarosan táblákat is kihelyeznek, melyek figyelmeztetnek az omlásveszélyre.

Solymos vára Lippa közelében található, a Maros jobb partján, a partiumi térség egyik legjelentősebb középkori erődítménye. Pál szörényi bán építtette a tatárjárás után, először 1278-ban tesznek róla említést. Rövid ideig királyi vár volt, majd Hunyadi János, a Bánffy család, később Corvin János birtokában állt. 1514-ben Dózsa György serege ostromolta, a XVI. században Izabella magyar királyné lakott benne. 1788-ban hivatalosan is kiürítették, azóta üresen áll.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek