Új várak kerültek a Guinness-rekorder dinnyési Várparkba

A dinnyési Várparkról és megálmodójáról Alekszi Zoltánról már írtunk itt a Travelo oldalán. Bemutattuk a park keletkezését, és együtt örültünk az újabb Guinness rekord elismerésnek. Zoltán 2021-ben nyitotta meg a park kapuit, mellyel a világon egyedülálló kuriózumot hozott létre.

Forrás: Várpark - Dinnyés / Facebook.com

A területen ugyanis magyar történelmi építmények kelnek életre makett formájában. De nem egy szobában, egy asztalton, mini méretben, hanem kint a szabadban és a makettek mérete akár két és fél méteres is lehet.

A Várpark jelenleg hétvégente és munkaszüneti napokon, április 15-től pedig minden nap várja a látogatóit, és immáron négyszeres Guinness-rekorderként.

Sőt, tavalyi beszélgetésünk óta, mikor még csak! 44 vár volt a parkban, ma már 47 makettet tekinthetünk meg.

Az új alkotások az őszi és a téli hónapok alatt készültek: Zoltán a saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát.

A Jászberényi vár Alekszi Zoltán elmondása szerint több szempontból is különleges.

„Ez az újonnan elkészített vár Mátyás Király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, hiszen a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel. Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a várparkban, amelyet vegyes anyagokból építettem, hiszen a templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült" 

Forrás: Várpark - Dinnyés / Facebook.com

A legutóbbi, február 10-i Facebook-poszt szerint 47 vár található a parkban, de Zoltán mindig új célokat tűz ki maga elé, tervezi szerint a jövőben 70-re gyarapítja a várak számát. Elképzelései között szerepel az Árpád-korból egy fa rotundát, illetve a székesfehérvári István-kori bazilikát megépíteni.

Forrás: varpark.hu sajtóközlemény

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek