A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát mutatják be

Idén is folytatódnak a Work in Progress (WIP) programsorozat „sisakos túrái". Veszprémben február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett túrán a résztvevők előtt feltárul a Szent Mihály Főszékesegyház altemploma, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének, Padányi Biró Mártonnak a monumentális síremléke.

A restaurálás legnagyobb feladata, hogy olyan műszaki megoldást találjanak a szakemberek a szigetelésre, ami nem jár a síremlék megbontásávalForrás: Nagy Lajos / Veszprémi Érsekség

Ez a síremlék a veszprémi várhegy legértékesebb és egyik legkülönlegesebb műalkotása, amelynek restaurálása összetett feladat" – mondta Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató, a Work in Progress programsorozat kurátora.

A szobordíszes, barokk síremlék a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik kápolnájában található.

Padányi Biró Márton a művészetek pártfogója volt, a püspöksége idején elkészült épületek a mai napig meghatározzák Veszprém városképétForrás: Kiss Dávid / Veszprémi Érsekség

Folytatódnak a sisakos túrák

A tervek szerint márciustól nemcsak hétvégenként, hanem hétköznapokon – keddtől péntekig 17 és 19 óra között – is várja az Érsekség a látogatókat a veszprémi várnegyedben, amelynek megújítása 2024-ben is folytatódik.

Pillants be a veszprémi várnegyed megújulásának kulisszái mögé!

(Forrás: Veszprémi Érsekség)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek