Rekordokat döntöget az egyedülálló várpark és skanzen Dinnyésen

Folyamatosan alakul, épül és szépül a világ egyetlen olyan vármentő makettparkja, ahol az építmények nem műanyagból, hanem anyaghűen, kőből, téglából és fából épülnek. A négyszeres Guinness-rekorder várparkot és skanzent,  – mely egy egyéni elképzelés alapján és az Egri csillagok által ihletve jött lére, – Dinnyésen találjuk.

A várparkot, amely már négy alkalommal – 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben – is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, Alekszi Zoltán alapította, ő volt az ötletgazda és a világon egyedülálló anyaghű makettek készítője is. A park területe már 20 000 négyzetméteres, ami a tervek szerint 60-70 vár felépítésére alkalmas. Ebből jelenleg 44 anyaghű várat tudnak megnézi az idelátogatók, illetve egy skanzent és a vidék jellemző háziállatait is.

Forrás: varpark.hu / Facebook.com

A parkban olyan középkori magyar várak láthatók, melyek mára már csak romokban léteznek. Ezeknek a kicsinyített változata régészeti alaprajzok és korabeli információk, valamint rekonstrukciós elképzelések alapján épületk meg. Ami eredetileg is kőből volt, azt Alekszi Zoltán kőből építette fel, másokat téglából, a palánkvárakat pedig fából. Elmondása szerint az utóbbiakat lehet a leggyorsabban, csupán egy hét kell hozzájuk. Viszont a Székesfehérvári várat, ami a történelmi Magyarországot ábrázoló terület közepére került, 4 hónapig építette.

És ha már a területnél tartunk, az ösvény, ami körbeöleli a várakat, a történelmi Magyarország határát követi le, ennek mentén pedig 90 emlékoszlop sorakozik, emléket állítva a magyar uralkodóknak, fejedelmeknek és kormányzóknak – olvasható a várpark oldalán és hallható az alábbi, hangulatps videóban.

A dinnyési területen egy skanzen is bejárható. A látogatók egy Árpád-kori településen érezhetik magukat, amint az eredeti méretben épült 9. századi fatemplomot csodálják. De láthatják Székesfehérvár Fekete-hegy palánkvárát és egy honfoglalás-kori szekérvárat is.

Forrás: varpark.hu / Facebook.com

A templomban egyébként 17 darab Árpád-házhoz köthető szent szobra és Szent István király Prágában őrzött kardjának másolata is megtekinthető – olvasható a várpark sajtóközleményében.

Forrás: varpark.hu / Facebook.com

A skanzenben a veremházak, gazdasági és melléképületek mellett egy Kárpát-medence 11 fazekas tájegységét felölelő fazekas kiállítás is helyet kapott. Az állattartó részen pedig tyúkokkal, kacsákkal és 6 felnőtt racka juhval, valamint 3 idei báránnyal, Bellával, Bubival és Borbolyával találkozhatunk.

Forrás: varpark.hu / Facebook.com

A park érdekessége még a szentek fala, ami egy több mint 600 szentet bemutató kiállítási anyag. A kerámia szobrok egy 300 méteres fal mentén, egy feszerkezetű, hosszú állványzazon kaptak helyet. Szent Habakuktól Szent II. János Pál pápáig.

Forrás: varpark.hu / Facebook.com

A parkba nem kell bejelentkezni a látogatáshoz, kivétel ha kerekesszékkel vagy babakocsival érkezünk, illetve ha szeretnénk részt venni a foglalkozásokon vagy a helyszínen ebédelnénk. A belépti díj, a programok, az oktatás, a lovaskocsizás és a dinnyési tanösvény pontos információit a varpark.hu oldalon érhetjük el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek