Kulturális programok 2024-ben, amelyekért megéri repülőjegyet venni - III. rész

A valaha volt legészakibb kulturális fővárostól a könyv fővárosáig mutatunk négy olyan európai helyszínt a The Guardian gyűjtése nyomán, ahol izgalmas kulturális programok várnak 2024-ben.

Genova, Olaszország

A liguriai Genova idén hatalmas kiállítást szentel a leghíresebb barokk festőművésznő, a 17. században élt Artemisia Gentileschi munkásságának: több mint 50 festmény érkezik Európa és az Egyesült Államok múzeumaiból. A tárlatot a Palazzo Ducale-ban rendezik meg, abban az épületben, amely a 12. és a 18. század között különböző formákban ugyan, de végig a genovai dózsék otthona volt.

Forrás: Sean Pavone/Shutterstock

Ez a neoklasszicista épület boltozatos átriumával, hatalmas csillárjaival, freskókkal díszített kápolnájával már önmagában is megéri a látogatást.

Ha már itt vagyunk, mindenképp menjünk fel a toronyba, ahonnan Európa egyik legnagyobb középkori központjára nyílik kilátás. A Dózse palota csak egyike Genova számos palotájának, amelyek közül 42 a Palazzi dei Rolli nevű világörökségi helyszínhez tartozik. Évente kétszer, a Rolli napokon az épületek mindegyike nyitva áll a nagyközönség előtt. A következő rendezvény október 13. és 15. között lesz.

Bodo, Norvégia

Az észtországi Tartu és az ausztriai Bad Ischl mellett Európa harmadik kulturális fővárosa idén az észak-norvégiai Bodo. A helyszín azért is érdekes, mert ez az első olyan város a program történelmében, amely az északi sarkkörtől északra esik, a város célja pedig, hogy a valaha volt legfenntarthatóbb kulturális főváros legyen. Sok rendezvény a szabadban kerül megrendezésre, és nem csak a szárazföldön...

Forrás: Shutterstock

A február 3-i megnyitót például a kikötő úszó színpadán tartják, de lesz koncert egy elsüllyedt barlangban, amelyen csak akkreditált búvárok vehetnek részt (persze az élő közvetítés bárki számára elérhető lesz), és egy szigeten állítják fel Petter Dass költő új, 10 méter magas szobrát is, amelyet hajóval lesz a legjobb felfedezni. A szárazföldi programok közül kiemelkedik a Midsummer Mischief, Európa egyetlen land art biennáléja és Nordland megye első téli fényfesztiválja. A helyi számi kultúráról a Déli Sámi Színház egy színdarab-trilógiával emlékezik meg, a Bodø Városi Múzeum pedig az évre számi múzeummá válik.

Malmö, Svédország

Idén Svédország ad otthont az Eurovíziós Dalfesztiválnak, az időzítés pedig tökéletes, hiszen idén volt 50 éve, hogy a legendás svéd zenekar, az ABBA Waterloo című számával megnyerte a versenyt. Malmö a döntő hétvégéjén, május 11-én lesz a leginkább nyüzsgő, várhatóan tömegesen érkeznek majd a rajongók, de egész évben rengeteg kulturális program várja a látogatókat.

Forrás: Shutterstock/Matyas Rehak

A Malmö Konstmuseumban skandináv művészetet, bútorokat és kézműves termékeket láthatunk; a Moderna Museet Malmö Dalí és Picasso munkáit állítja ki; a Form/Design Center az építészetre, a tervezésre és a kézművességre összpontosít.
A félórányi autóútra található Falsterbo Fotóművészeti Múzeumban pedig Helmut Newton, Robert Mapplethorpe, Anton Corbijn és mások fényképeit nézhetjük meg. Valamivel kevésbé előkelő program az Undorító Ételek Múzeuma, amelyben 80 gyomorforgató étel látható, a szardíniai kukacos sajttól az izlandi rothadt cápáig.

Strasbourg, Franciaország

Áprilisban Genova Strasbourgnak adja át a könyvek világfővárosa címet. A következő 12 hónapban több mint 200, könyvhöz kapcsolódó eseményre kerül sor, mint például a Morus Tamás 1516-ban kiadott Utópia című könyvéről elnevezett Arsmondo Utopia fesztivál a strasbourgi Operaházban, ahol operák, koncertek, filmvetítések, beszélgetések és viták várják a vendégeket.

Forrás: Shutterstock

A további helyszínek közé tartozik a Musée de l'Œuvre Notre-Dame, egy szobor- és ólomüveg múzeum, valamint a Modern és Kortárs Művészeti Múzeum, amelyben Magritte, Monet és Rodin munkái láthatók. Maga a város is ad bőven inspirációt varázslatos szigeti környezetével (a központot az Ill-folyó és egy csatorna veszi körül), favázas házaival és gigantikus gótikus katedrálisával, amelyet olyan írók is dicsérnek, mint Goethe és Victor Hugo.

(Forrás: The Guardian)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek