Kulturális programok 2024-ben, amelyekért megéri repülőjegyet venni - I. rész

Málta első képzőművészeti biennáléja, Caspar David Friedrich év Németországban, több mint 1000 kulturális program az észtországi Tartu-ban – ez csak néhány 2024 legizgalmasabb kulturális programjai közül, amelyeket a The Guardian gyűjtött össze. Cikksorozatunk első részében mutatjuk az első hármat.

Németország - Caspar David Friedrich év

2024-ben egész Németország az egyik legnépszerűbb festője, a romantika stílusában alkotó, hegyeket, romokat, viharos tengereket festő Caspar David Friedrich (1774-1840) 250. születésnapját ünnepli. Az évforduló alkalmából számos kiállítást rendeznek országszerte, többek között Hamburgban (április 1-ig), Berlinben (április 19-augusztus 4-ig) és Drezdában (augusztus 24-től 2025. január 5-ig).

Caspar David FriedrichForrás: Wikipedia/Cybershot800i. (Diff)

Friedrich ez utóbbi városban élt 40 évig, itt, a Trinitatis temetőjében található a sírja is. Szülőhelyén, Greifswaldban fesztivált rendeznek a tiszteletére (augusztus 31-től szeptember 1-ig), és három kiállítása is látható lesz a Pomerániai Állami Múzeumban (április 28-tól). A művész szívesen gyalogolt vázlatfüzetével a hóna alatt. A művész nyomdokaiba lépve a látogatók is felfedezhetik kedvelt helyszíneit, mint például a Rügen-szigetet vagy a Szász-Svájc Nemzeti Parkot.

Málta első képzőművészeti biennáléja

Málta idén tavasszal rendezi meg első képzőművészeti biennáléját. Az esemény máris feltűnést keltett a művészeti világban, 75 országból több mint 2500 alkotó jelentkezett kiállítónak. A szervezők azt ígérték, hogy több nemzetközi hírű művész is kiállít majd. A műalkotások a „fehér tengeri olajfaligetek" témakörében születnek, és a modern máltai és mediterrán identitást vizsgálják.

Valletta, MáltaForrás: Malta Tourism Authority

A kortárs művészet ősi környezetben kerül bemutatásra, sok kiállítóhely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Számos helyszínt először alakítanak ki kiállítótérré, ilyen például a vallettai Nagymesteri Palota, a fegyvertár Birgu óvárosában és a gozói Ġgantija megalitikus templomait. A biennálé március 11-től május végéig lesz látható.

Európa kulturális fővárosa, Tartu

A hagyományokhoz hűen idén is három város osztozik az Európa kulturális fővárosa címen, az egyik közülük Tartu, Észtország második legnagyobb városa és a Baltikum legrégebbi városa. Első írásos emlékei 1030-ból származnak, és már kezdetekben is a kulturális élet központja volt. Itt alapították az első egyetemet, az első újságot és a nemzeti színházat. Ma is tele van koncerthelyszínekkel, kiállítótermekkel, színházakkal, múzeumokkal, a lakosság egynegyedét pedig diákok teszik ki.

Tartu, ÉsztországForrás: Shutterstock/Arcady

A kultúra évében több mint 1000 rendezvényt terveznek a január 26-i nyitóünnepségtől a november 30-i záróünnepségig. A nyár remek alkalom a látogatásra, amikor a folyó menti főutcák egyike, a Vabaduse sugárút le lesz zárva az autók elől (július 6. és augusztus 11. között). Az autómentes sugárúton függőágy-labirintus, művészeti műhelyek, gyermekfoglalkozások, valamint észt és nemzetközi zenészek koncertjei várják a látogatókat. A programokról itt tájékozódhatsz bővebben.

(Forrás: The Guardian)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek