A Hundertwasser-fürdő, ahol a wellness kulturális élmény

Ki mondta, hogy a padlónak muszáj egyenesnek lennie? És hogy az ablakokat kötelező elvágólagos sorba rendezni? Ha ellátogatunk az ausztriai Rogner Bad Blumau termálfürdőbe, egészen biztosan újraértékeljük az építészetről alkotott elképzeléseinket!

Rogner Bad BlumauForrás: Copyright Rogner Bad Blumau © Hundertwasser Architekturprojekt

Tervezője, az osztrák Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) alkotásai az építészet legalapvetőbb esztétikai konvencióit kérdőjelezik meg. Szinte sehol egy egyenes vonal, egy sarok, egy él. Az egyenes vonalak nem csak unalmasak, de egészségtelenek is – mondaná a legendás tervező, aki nem is építésznek, sokkal inkább az építészet gyógyászának tekintette magát.

Rogner Bad BlumauForrás: Copyright Rogner Bad Blumau © Hundertwasser Architekturprojekt

Pályafutását festőként kezdte, majd ökológus és építész lett, élete során pedig rengeteget utazott a világ körül. Az ott szerzett tapasztalataiból szűrte le az építészetről alkotott filozófiáját, aminek az alapja a harmónia a természettel – a természetben pedig bizony nem sok egyenes vonalat találni...

A sétálható tetők

A stájer dombok között kanyarognak a Rogner Bad Blumau (1997) épületei. A fotókat elnézve olyan, mintha egy mesebeli falu épült volna be a dimbes-dombos földbe, anélkül, hogy a talaj kiegyenlítését megkísérelték volna.

A fűből annyira észrevétlenül emelkednek ki az épületek, hogy a dombok között sétálva könnyedén az egyik tetején találhatjuk magunkat – a tetőket ugyanis fű borítja, hogy fel lehessen menni rájuk. A külső homlokzatok hullámzanak, éppúgy, mint a belső terek, sőt helyenként még a padló is, mintha a szabad ég alatt járnánk.

Rogner Bad BlumauForrás: Copyright Rogner Bad Blumau © Hundertwasser Architekturprojekt

Az egyenes padló átka

Ennek pedig oka van! Hundertwasser szerint az építészek invenciója, az egyenes padló megtöri a kapcsolatot a természet és az ember között, az egyenetlen, hullámzó talaj ellenben felébreszti azt. Persze a képek nem alkalmasak arra, hogy visszaadják az egyenetlenség adta élményt, de aki járt már a bécsi Kunsthausban, Hundertwasser egyik leghíresebb épületében, az megtapasztalhatta mennyire befogadó, megnyugtató hatása van ennek a spontaneitásnak, amit a beltéri szökőkút csobogása és a különféle pálmák tovább erősítenek. Mi másra is lenne szükségünk egy wellnesshétvégén, ahol a pihenést és a nyugalmat keressük, mint az organikus természet megnyugtató energiáira?

Rogner Bad BlumauForrás: Copyright Rogner Bad Blumau © Hundertwasser Architekturprojekt

A termálváros, amely a mennyországot vette mintául

A több épületből álló szállodakomplexum úgy rendeződik el, mint egy város, különböző negyedekkel, amelyek középpontjában a beltéri, gyűrű alakú spa áll. E köré szerveződnek a különféle szobákat rejtő épületek, a fürdésre, úszásra alkalmas helyiségek, valamint az éttermek.

Rogner Bad BlumauForrás: Copyright Rogner Bad Blumau © Hundertwasser Architekturprojekt

Szembetűnő a rengeteg szín a külső és belső homlokzatokon. Ahogy az építész semelyik döntése, ez sem pusztán a dekorációt szolgálja! Hundertwasser szerint minél változatosabb a világ, annál gazdagabb, és annál jobban hasonlít a mennyországhoz, ahol a különböző dolgok egymás mellett élhetnek. Ezt a sokszínűséget képviseli ez a színgazdagság, és minden bizonnyal a különböző formájú, úgynevezett „táncoló ablakok" is, amelyek nem szabályos rácsszerkezetben, hanem spontán módon rendeződnek el a homlokzatokon. A 330 darab oszlop sem csak egyszerű tartóelem, a fákat jelképezik, és mint ahogy a természetben, úgy itt sincs kettő egyforma. Hundertwasser minden esztétikai döntése komoly filozófiával alátámasztott választás!

Ahol a művészet és a pihentető kényeztetés összefonódik

És hogy mit nyújthat nekünk ez a hely azon túl, hogy egy világhírű építész páratlan összművészeti alkotásában tölthetjük a napjainkat? Termálvizes kültéri és beltéri medencéket, és stresszoldó relaxációt egy helyiségben, ahol a falak, a mennyezet és a padló is 100%-ban Holt-tengeri sóból áll.

Rogner Bad BlumauForrás: Copyright Rogner Bad Blumau © Hundertwasser Architekturprojekt

Pihentető alvást a kifejezetten az egészséges alvásnak szentelt Felhő királyság (Wolkenreich) szobákban, ahol baldachinos ágy és állítható keménységű matrac vigyázza az álmainkat. Relaxációt az álmoknak szentelt Mennyei Királyság (Himmelreich) nevű teremben. Nyírfagallyakkal végzett izomlazító kezelést. Finn szaunát, római izzasztókamrát, török gőzfürdőt, aromaszobákat és még sok minden mást. Mi felvettük a bakancslistánkra!

Rogner Bad BlumauForrás: Copyright Rogner Bad Blumau © Hundertwasser Architekturprojekt

A helyszín Budapestről viszonylag könnyen megközelíthető. Ha nem akarunk feltétlenül kocsiba szállni, vonattal, fehringi átszállással már kicsivel több, mint 5 óra alatt ott lehetünk.

Forrás: Rogner Bad Blumau

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek