Miskolc kulturális életének új ékessége: a Herman Ottó Múzeum új Képtára

Az évszázadokon átívelő kulturális örökséget ünnepeljük Miskolc szívében, ahol a Herman Ottó Múzeum újonnan épülő Képtára hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt. Az új Képtár nem csupán egy épület, hanem egy időutazás és a múlt megörökítése, amelyet két lenyűgöző állandó kiállítás, „A titkos és a publikus” és a „Miskolc anno” segít életre kelteni.

  

Forrás: Herman Ottó Múzeum

„A titkos és a publikus” kiállítás két műgyűjtő; Kövesi István és Dr. Petró Sándor – egymással több szempontból is párhuzamba állítható – képzőművészeti gyűjteményeit mutatja be. Az alkotások bemutatása visszatérően és arányosan él a „párba állítások” módszerével. Egy-egy – a Kövesi-, illetve a Petró-gyűjteményből kiemelt – alkotás egymással megfeleltetve teszik tanulmányozhatóvá ugyanazon mester megegyező témafeldolgozását és/vagy alkotói korszakát.

A „Miskolc anno” anyaga gyűjtői tevékenység eredményeként állt össze karakteres kollekcióvá.
A kiállítás arra törekszik, hogy a látogatók időutazóknak érezhessék magukat a két világháború közötti, békebeli Miskolcon. A régi város élményszerű bemutatásával a helyi identitás erősítéséhez való hozzájárulás a cél. A műgyűjtő jelen esetben a miskolci múzeum, melynek elhivatott munkatársai az 1920-as évektől kezdve évtizedeken át tervszerűen szerzeményezték a régi várost ábrázoló festményeket. E tematikai egység kialakításának és gazdagításának legfőbb szorgalmazója Leszih Andor (1880–1963) múzeumigazgató volt.

Az új épületszárnyat és Képtárat, – amely az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormányzat vissza nem térítendő támogatásából valósul meg – 2023. december 30-án ünnepélyes keretek közt adják át.

Az új Képtár egy kulturális kincsesláda lesz, ahol a múlt és a jelen találkozik, és ahol a művészet és történelem közösen szólalnak meg. Várunk mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk ezen a lenyűgöző utazáson, és fedezze fel a miskolci Herman Ottó Múzeum által gondozott gazdag örökséget, mely a város és az itt élők büszkeségét jelenti.

A projekt címe: „Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése”
A projekt azonosítószáma: TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00003

További információ a www.keptar-hermuz.hu oldalon olvasható!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek