Eltávolítanák Párizs kulturális örökségét a 2024-es nyári olimpia miatt

A párizsi könyvkereskedők mintegy 450 éve árusítanak a Szajna partján, időtálló, jellegzetes zöld bódéik pedig 2021 óta a francia kulturális örökség részei. A város vezetősége azonban elrendelte, hogy az antikváriusok biztonsági okokból távolítsák el standjaikat, hogy helyet adjanak a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójának – adta hírül a CNN. 

A zöld bódék a Szajna partján évek óta Párizs egyik leghíresebb látnivalóiForrás: Shutterstock/Roman Sigaev

Bár a város polgármesterének hivatala felajánlotta a könyves standok áthelyezését, és fedezné a költöztetés költségeit, valamint a megrongálódott standok felújítását, de a francia értelmiségiek ellenzik a döntést, mondván, hogy a standok eltávolítása ellehetetlenítené a könyvárusok megélhetését. 

„A könyvkereskedőknek csak akkor van értelmük, ha a Szajna partján árusíthatnak" – mondta David Jerome Callais, az Antikváriusok Kulturális Egyesületének vezetője. A zöld bódék varázsa és kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, többek között ez is közrejátszik abban, hogy ezek Párizs egyik leghíresebb látnivalói. 

Callais szerint a bódék költöztetése túl sokba kerülne a fővárosnak, és az áthelyezett könyvpiac sem működne úgy, mint eddig.

A világ legnagyobb szabadtéri könyvesboltja 1891-től áll a Szajna partján, ám a város vezetősége szerint a bódék akadályoznák az olimpiai megnyitó ünnepség láthatóságát. A könyvárusok petíciót indítottak az intézkedés ellen, melyet két hét leforgása alatt több mint 66 ezren írtak alá. A párizsi városháza azt mondta, hogy a nyári szünet után szeretne egy újabb megbeszélést tartani a zöld bódék áthelyezésével kapcsolatban. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek