Ezek Európa kulturális fővárosai az idén - magyar vonatkozás is akad

A hagyományokhoz hűen idén is három település viseli majd az Európa kulturális fővárosa címet, így az ausztriai Bad Ischl, illetve a Salzkammergut régió, Észtország második legnagyobb városa, Tartu és a norvégiai Bodö - írja a Magyar Nemzet.  

A Kaiservilla Bad Ischl-ben.Forrás: Shutterstock/Saiko3p

Az EKF rendezvénysorozat 1985 óta évről-évre ráirányítja a figyelmet a kontinens gazdag és sokszínű kulturális hagyományaira. Míg a tavaly bemutatkozott három település közül kettő magyar kötődésű volt (Veszprém és Temesvár), addig idén Észak-Európa kapott nagyobb hangsúlyt a programban.

A magyar múlt azonban az egyik idei helyszínen is felbukkan. Az ausztriai Bad Ischl fürdőváros egyik legnépszerűbb látnivalója a neoklasszicista Kaiservilla, Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint felesége, Erzsébet királyné nyári rezidenciája volt. A város egyben Lehár Ferenc tisztelőinek zarándokhelye. A magyar zeneszerző itt élte le élete nagy részét, emlékét villája mellett a Lehár filmszínház épülete és az évente megrendezett Lehár-operettfesztivál is őrzi.

A százezer lakosú Tartut Észtország szellemi fővárosának tartják.

Itt található az állam legrégebbi, 1632-ben alapított egyeteme és színháza, a Vanemuine is. Észtország első zenei fesztiváljának 1869-ben adott otthont, amely előfutára volt az évente megrendezett észt dalfesztiválnak. Ez máig a világ egyik legjelentősebb kórusfesztiválja, szerepel az UNESCO szellemi világörökségi listáján is. Legfőbb látnivalói a gótikus Szent János-templom és a város egyik szimbóluma, a XVIII. századi városháza.

A sarkkörön túl fekvő norvégiai Bodö (Bodø) a kulturális fővárosok között a legészakibb helyszín.

A település oktatási és katonai központ, Norvégia egyetlen rendőrakadémiája is itt működik. Izgalmas látványossága a repülőmúzeum, valamint a Salten Múzeum, amely egyebek mellett viking kincseket is őriz.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek