Sziklába, hegybe vájt épületek, amelyeket a természethez alakítottak

Az építész alapvetően két út közül választhat: vagy megtisztítja a területet a természettől hogy helyet csináljon az épületének, vagy tiszteletben tartja a természeti adottságokat, és az organikus formákhoz alakítja az épületét. Az utóbbi ritkább, és érdekesebb is, ezek közül válogattunk.

Az olajfaliget dombjába vájt hotel

A horvátországiDugi Otok szigetén található az az ötcsillagos luxushotel, a Villa Nai 3.3, amelyet egy korábban olajfaligetnek otthont adó hegy oldalába vájtak a híres építész Nikola Bašić tervei alapján. A szobák szabálytalan falai a domb kontúrját követik, és helyi kövekből épültek fel.

 Az építész ragaszkodott a hagyományos építészeti technikákhoz, ezért a Dalmáciára jellemző, tipikus, habarcs nélküli kőfalakra hajazó falakat emeltetett. Ezek biztosítják a bejáratot, nagy üvegfelületeiknek köszönhetően pedig a kilátást is. A hotelszobákból a vendégek az ötévszázados olajfák ligetére láthatnak rá. A természet kiszámíthatatlanságához hűen minden lakosztály egy kissé más, hiszen alkalmazkodni kellett az adottságokhoz.

A sivatagi hommokkő sziklába vájt szálloda

Szaud-Arábia világörökségi helyszínén, az Al-Ula oázis területén egy sivatagi homokkő sziklába építenek be egy szállodát, úgy, hogy kívülről szinte csak az éjszakánként kiáradó lámpafény jelzi az arra járónak, hogy a természeti képződmény épületként funkcionál. A szálloda a kontextuális építészetéről ismert francia Jean Nouvel tervei alapján épül. A kontextuális építészet jellegzetessége, hogy a tervező azzal az anyaggal dolgozik, ami már jelen van a helyszínen, megőrizve ezzel a táj adottságait.

Az építész a szél munkája által kialakított sziklaformákra és a tájra művészeti alkotásként tekint, miközben gondosan ügyelt arra, hogy a természet által alkotott motívumokat megőrizze. Az iszlám művészetre jellemző perforáció az ablakokhoz hasonló nyílásokon így nem geometrikus, mint általában; hanem a mintáját a szél által kivájt apró lyukak rajzolták meg. A belső falakat barlangszerű homokkő sziklák alkotják majd, ebben helyezik el a kanapékat és a különféle ülőalkalmatosságokat.

A hatszáz méterrel a fjord felett függő hotel

Az isztambuli Hayri Atak  Norvégia híres Szószék-sziklájához  készített szálloda-tervet, amely elképzelései szerint úgy illeszkedne a sziklához, mintha annak a természetes része lenne, bár egy kicsit kevésbé diszkrét módon, mint az előző két terv esetében.

A négyemeletes hotel több száz méterrel függene a Lysefjord felett, és minden szintjéhez egy, a szikla falát követő erkély csatlakozna. Magukat a szobákat beágyaznák a kőszirtbe. A legelképesztőbb a tervben a fjord fölé nyúló üvegből készült egysávos úszómedence. A tervezők azt szeretnék elérni, hogy aki benne úszik, úgy érezhesse, mintha a fjord felett repülne.

A költői és visszafogott bálnamegfigyelő hely

Az északi sarkkörtől 300 km-re északra fekvő Andøya-sziget egyik településén, Andenesre tervezett bálnamegfigyelőhely is úgy illeszkedik a tájba, mintha annak természetes része lenne. A robusztus hegyek és a hatalmas óceán drámai tájat eredményeznek, ami a víz felszíne alatt folytatódik.

Az épület természetes dombként emelkedik ki a sziklás partok közül, a hullámzó tető felszínét kő borítja. Ez idővel fel fog aprózódni, így az épület még inkább beleolvad majd a fenséges tájba. A tetőről érintetlen kilátás nyílik az óceánra, a hegyekre, az éjféli napra vagy az égen táncoló északi fényre. A költői, visszafogott, ugyanakkor nagyon izgalmas és szokatlan épületben lent hatalmas ablakok biztosítanak szabad kilátást a szigetvilágra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek