Bányagödörbe építettek extravagáns hotelt Kínában

  Elkészült a világ első fordított hotelje Kínában: a lefelé, 88 méter mélyen egy szakadékba épített különleges szálloda november 20-án nyitja meg kapuit. A Shimao Wonderland nevű ultramodern épület 19 emeletéből 16 a talajszint alatt található, csak három szintje emelkedik a felszín fölé. Az építészek úgy tervezték, hogy az épület legördüljön egy nagy, elhagyatott kőfejtő meredek szikláin – írja az MTI.

  A tíz éve kezdődött építkezésen ötezer mérnök és munkás dolgozott, a munkálatok költségét 555 millió dollárra (158 milliárd forintra) becsülik. A hotel mind a 336 szobája rendelkezik balkonnal, amik lenyűgöző kilátást nyújtanak az épülettel szemben lévő, a kőfejtő tetejéről lezúduló vízesésre.
  Vannak vízszint alatt lévő szintek is. A két alsó szint egy tíz méter mély akváriumba merül, az ott megszállók ablakai halakkal teli medencékre tekintenek.

  A mérnököknek váratlan problémákkal kellett szembenézniük. Mielőtt az építkezés 2013-ban elkezdődött, heves esőzések hatására megáradt az egyik közeli folyó, és félig feltöltötte a bányát. Az építészek ezért a gödör peremére töltést építettek, hogy megakadályozzák ennek megtörténtét a jövőben. A vízszintet szivattyúkkal szabályozzák.

  A projekt egyik leglátványosabb eleme a hotellel szemben a bányagödörbe lezúduló vízesés. Az extrém sportokat kedvelők pedig akár a szilamászást is kipróbálhatják a bánya falán.  

  Kína gyors gazdasági növekedésének hatására egyre több az építkezés az országban, ami gyakran igen különleges építményeket eredményez. A Kínai Központi Televízió pekingi központját például különleges alakja miatt "a nagy alsónadrágként" emlegetik. Kína délnyugati részén pedig egy olyan felhőkarcoló épült, melynek egyik oldaláról 108 méteres vízesés zúdul a mélybe.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek