Ilyen egy sziklába vájt modern hotel, aminek még az ablakait is a szél alakította ki

Sivatagi homokkő sziklába vájt hotel épül Szaud-Arábia világörökségi helyszínén, az Al-Ula oázis területén, a kontextuális építészetéről ismert francia Jean Nouvel tervei alapján.

A kontextuális építészet jellegzetessége, hogy a tervező azzal az anyaggal dolgozik, ami már jelen van a helyszínen, megőrizve ezzel a táj adottságait. Ezen filozófia mentén a Shaaran névre keresztelt hotel 40 szobája és három villaszerű lakosztája egy homokkő sziklába lesz vájva, de úgy, hogy kívülről szinte csak az éjszakánként kiáradó lámpafény jelzi az arra járónak, hogy a természeti képződmény épületként funkcionál.

A művész – aki egyébként tervezett már sivatagi rózsa formájú múzeumot is, amelyet tavaly mi is bejárhattunk – a szél munkája által kialakított sziklaformákra és a tájra művészeti alkotásként tekint, miközben gondosan ügyel arra, hogy a természet által alkotott motívumokat megőrizze. Az iszlám művészetre jellemző perforáció az ablakokhoz hasonló nyílásokon így nem geometrikus, mint általában; mintáját a szél által kivájt apró lyukak rajzolták meg. Az erkélyek, amelyeken keresztül csodálatos panoráma nyílik a homokkő sziklákra, úgy tűnnek, mintha a már létező nyílások mentén lettek volna kialakítva. A belső falakat barlangszerű homokkő sziklák alkotják, ebben helyezték el a kanapékat és a különféle ülőalkalmatosságokat.

Madáin SzálihSammy Six - Madain Saleh/wikipedia

A Shaaran hotel terveit az ókori Arábiában élt nabateusok sziklavárosai inspirálták, mint például a közelben lévő UNESCO világörökségi helyszín, Madáin Szálih is a száznál több sziklába vájt monumentális sírépítményéről ismert. "Ez a projekt a nabateuosokat ünnepli, anélkül, hogy kifigurázná őket" – mondta az építész a Dezeennek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek