Először nyerte el sziget az Olaszország kulturális fővárosa címet

  Az apró és gyönyörű Procida szigete a 2022-es évre elnyerte az Olaszország kulturális fővárosa címet – és ezzel a legelső sziget lett, amely ezt a címet megkapta a díj 2014-es megalapítása óta. A sziget győzelmét hétfőn Dario Franceschini olasz kulturális miniszter jelentette be, aki azzal gratulált Procidának, hogy „Olaszországot elkíséri az újjászületésének évében".

  A tenger felől már messziről fel lehet ismerni a szines házakkal teli szigetForrás: Trixie Liko/Pixabay

  A helyi polgármester, Raimondo Ambrosino elmondta, hogy Procida számos hely és közösség metaforájának tekinthető, ahol az emberek újra felfedezték a környezetük iránti lelkesedést és büszkeséget. Procida egy kicsi sziget a Nápolyi-öbölben, a Flegrei-szigetek csoportjában (Ischiával, Vivarával és Nisidával együtt) mintegy 10 000 lakossal és hosszú történelemmel, amely az i.e. 15. század körüli időkre nyúlik vissza.

  A sziget házainak színkavalkádja meseszerűvé teszi a szigetetForrás: maria fumagalli/Pixabay

  A mediterrán térségre jellemző színes házai írókat és filmrendezőket egyaránt inspiráltak – az ókori római költőktől kezdve, mint Vergilius, a modern szerzőkig, mint Elsa Morante, és olyan rendezőket, mint Michael Radford és Anthony Minghella, akik a Neruda postása és A tehetséges Mr. Ripley című filmjeiket a szigeten forgatták.

  Procida volt az egyetlen sziget a tíz döntős között, és Parmától veszi át a címet, amely 2020-ban és 2021-ben is birtokolta.

  Majd 2023-ban Bergamo és Brescia városoknak adja át, amelyeket a koronavírus-járvány a leginkább sújtott Olaszországban – írja a Lonely Planet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!