Nyolc látnivaló a világban, ahol felfedezheti a 2021-es év üzenetet közvetítő színeit

A színkód-rendszerek kidolgozásával híressé vált Pantone Intézet 2000 óta minden év decemberében kihirdeti a következő évre vonatkozó, trendet előrejelző "Év színét", amellyel valahogy mindig reflektálnak a világban zajló történésekre, társadalmi problémákra. A 2016-os év volt az első, amikor nem egy, hanem két, egyszerre ellentétes, mégis egymást kiegészítő színt - a rózsakvarcot és a derűs kéket - választottak, ezzel is utalva a nemek egyenlőségére, az egyensúlyra, az évezredben egyre többet emlegetett genderelméletre. Így történhetett, hogy a világot a sarkából kifordító 2020-as év után a Pantone ismét egy, a közeli jövőnket jelképező színpárost adott meg az új évre, ezek pedig a világító sárgát jelentő Illuminating és az inkább csak klasszikus szürkeként definiálható Ultimate Gray árnyalatok lettek. 

Bár ahogy általánosságban a színek, úgy ezek az árnyalatok is eltérő érzéseket, hangulatokat hívhatnak elő mindannyiunkban, a Pantone Intézet közleménye szerint mégis érdemes ezt a két független színt az egymásra utaltságukban, egymást támogató hatásukban értelmezni. A 2021-es évet a sziklaszilárd erőt, biztonságot jelképező szürke és az éltető napfényt megidéző, optimizmust jelző sárga szín uralja majd. Stabilitás és remény, ellenálló képesség és vitalitás, lelki béke és derűs jókedv – mi másra van szüksége az embernek a jelen kihívásaihoz, ha nem ezekre?!

Forrás: Tatiana Maksimova / Shutterstock

"Ezek a színek most arra ösztönöznek minket, hogy merjük hallatni a hangunkat, merjük láttatni magunkat, és használjuk megszerzett tapasztalatainkat, higgadt bölcsességünket, pozitív megérzéseinket az előttünk álló úton. De mindig legyünk nyitottak az újra, mert ez a nyitottság segíti a regenerálódást, és ez fog majd új gondolkodásmódok, új koncepciók felé terelni bennünket" – fogalmaznak közleményükben az intézet színelemzői.

He pedig mindezek után arra is kíváncsiak, hol találkozhatnak a PANTONE 17-5104 Ultimate Gray és a PANTONE 13-0647 Illuminating színeivel, vagy legalábbis azokhoz hasonló árnyalatokkal, akkor most tartsanak velünk képzeletben egy gyors világkörüli utazásra. Ezen az úton láthatják, hogy a természet vagy olykor néhány mesterember már jóval korábban megálmodta ezekben a színekben bolygónk legkülönlegesebb építményeit, járműveit és évszakhoz köthető, ciklikus jelenségeit. Nézzék, miért mondják a színelemzők, hogy a sárga és a szürke valójában egy egymástól elválaszthatatlan, remek páros!

A legszínesebb dél-afrikai városrész: Bo Kaap

Bo Kaap, vagyis a fokvárosi negyed, amelyet nagyjából a szivárvány összes árnyalatában pompázó házai miatt gyakran válogatnak be a világ tíz legszínesebb települései közé. A városnegyedet felszabadított maláj rabszolgák alapították a 18. században, először ők festették házaikat különböző, élénk színekre. A környéket a helyiek még ma is maláj negyednek nevezik, mivel azoknak a rabszolgáknak a leszármazottai élnek itt, akiknek elődeit egykor a Holland Kelet-Indiai Társaság Indonéziából, Sri Lankáról és Malájziából hurcolt ide. 

Itt aztán szinte biztos, hogy a Pantone Intézet is megtalálná a sárga szín idei évre megválasztott árnyalatátForrás: Janice pama / Shutterstock

Az elmúlt évtizedekben a városnegyedet felújították, és Bo Kaap egyre inkább a tehetősebbek városrésze lett. De a mai napig áll a legrégebbi, eredeti állapotában fennmaradt épület, amely még az 1760-as évekből származik, és amelynek falai között ma az egykor itt élt muszlimok mindennapjait bemutató Iziko Bo Kaap Múzeumot találjuk. 

Az elsüllyedt palota Indiában

Az egyik legszebb turistalátványosság az indiai Dzsajpur városa közelében található vörös homokkőből épült Jal Mahal palota. Az épület egészen pontosan a XVII. században mesterségesen, ivóvíztározóként kialakított Man Sagar-tó közepén áll, gyakorlatilag a vízben. Nem véletlen emlegetik elsüllyedt Vízi palotaként.

A sárga színű Jal Mahalt a 18. század közepén Masho Singh maharadzsa építtetteForrás: 319photo / Shutterstock

Az öt emeletéből ugyanis négy az év nagyobb részében víz alá kerül az esőzéstől függően megemelkedő tó vízszintje miatt, így a turisták is csak csónakokkal jutnak el a palotához, hogy a legfelső, egyetlen látogatható szinten megnézzék a mozaikcsempéket és a tetőkertet, amelynek fái már a csónakból messziről látszanak.

A kínai Luoping végtelen repcetengere

Minden év február és március hónapjában a kínai Jünnan tartomány keleti részén található Luoping repcemezeje egy végtelennek tűnő, sárga virágtengerré változik. Ebben a virágzási időszakban a méhészek is ellepik a hatalmas mezőket, akik mobil kaptárakat helyeznek ki méheik számára, hogy minél több virág nektárából szürcsölhessenek. 

Ilyen az a sárga repcetenger minden tavasszal Luoping földjénForrás: MMPOP / Shutterstock

A repcemező sárgává színeződése idén is napokon belül elkezdődik, ami megint csak bizonyítja, hogy senki nem tud olyan gyönyörű dolgot alkotni, mint a természet.

A franciák által épített Hanoi Operaház

Persze, nem az operaház az egyetlen sárga homlokzatú épület Hanoi központjában, mert például az Elnöki Palotát és a Nemzeti Történeti Múzeumot is hasonló színre festették, de talán a sárgának ezen árnyalata itt mutat a legdiszkrétebben. Az operaházat 1901. és 1911. között a párizsi Opéra Garnier mintájára építették - bár annál kisebb méretben -, abban az időben, amikor Vietnam még francia gyarmat volt.

A párizsi mintára épített Hanoi Operaház a gyarmati időben erősen függött a francia és olasz repertoárt ismerő vendégművészektől, és főleg franciák ültek a széksoraibanForrás: Nicolas Lannuzel / Wikipedia

A Hanoi Operaház egyike annak a három operaháznak, amelyet a franciák építettek Indokínában az ott tartózkodásuk ideje alatt. A másik két operaház Haiphong és Vietnam legnagyobb településén, Ho Si Minh-városban található.

A mindig ragyogó Schönbrunni kastély

Nem maradhat le listánkról a Habsburgok nyári rezidenciájaként használt palota sem, amelyet a legtöbb, először Bécsben megforduló turista az elsők között látogat meg. Nem véletlenül, hiszen ki ne szeretné látni azokat a pompás császári dísztermeket, amelyekben egykor Mária Terézia, Ferenc József császár, Erzsébet császárné lakott, vagy a Tükörtermet, ahol csodagyerekként zenélt a hatéves Mozart. 

A kastély Gloriettje, amelyben békeidőben kávézó is működikForrás: Albert Nowicki / Shutterstock

Európa egyik legszebb barokk épületegyüttesében összesen 1441(!) helyiség található, ezek közül 45, rokokó stílusban berendezett terem látogatható. A Schönbrunni kastélyparkba egész évben ingyenes a belépés. Érdemes is sétálni a kutak, szobrok, emlékművek között és a szintén halványsárgában pompázó Gloriette előtt, amelyet a park amolyan kilátópontjaként emeltek, ezért tetején, egy csigalépcsőn megközelíthető panorámaterasz is található.

A Szent Katalin-kapuív Guatemalában

Antigua Guatemala vagyis régi Guatemala városa egykor az ország fővárosa volt, de az 1773-as földrengés olyan súlyosan megrongálta, hogy új fővárost kellett keresni (ez ma Guatemalaváros). Ugyanakkor a régi a történelmi épületeivel együtt 1979-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ez a város a tenger szintje feletti 1500 méteren fekszik, és három vulkán is körbeveszi. Az egyik a már kialudt Agua, a másik a még szunnyadó Acatenango, és a harmadik Fuego, amely aktív tűzhányóként utoljára 2018 nyarán követelte közel kétszáz ember halálát.

A kapuív tetejére 1890-ben egy kis tornyot építettek, és egy francia gyártmányú, Lamy Amp Lacroix-órát szereltek be, még pedig úgy, hogy a kapuív mindkét oldalán tudja mutatni az időtForrás: Mltz / Shutterstock

A legszelidebb vulkán egyébként gyönyörűen látszik a város jelképének számító és egyben legsárgább épületéről, a Szent Katalin-kapuívről készült fotókon. A boltozat az akkor még Szent Katalin kolostor két épületét kötötte össze (ma már szálloda működik helyén), és a 17. század végén azért építették, hogy a benne húzódó, tetején zárt és ablak nélküli folyosóján közlekedjenek az apácák, akik nem mutatkozhattak a nyilvánosság előtt.

A kókuszformájú riksa Kubában

Kókuszdióra hasonlító formájuk miatt találóan csak Cocotaxiknak nevezik azokat a háromkerekű, riksa-szerű robogókat, amelyekben a turistákat szállítják Havanna, Trinidad és Varadero utcáiban kanyarogva. Az első ilyen, vidám sárgára festett járgány a kilencvenes évek végén jelent meg amolyan alternatív, a zsúfolt utcákban is viszonylag könnyen, gyorsan közlekedő járműként, amely a klasszikus taxinál olcsóbb fuvart is jelentett a sofőr mögé beülők számára.

Forrás: Roberto Lusso / Shutterstock

Ugyanakkor nem a hosszú élet titka egy ilyenbe beülni. A brit és kanadai kormány például saját weboldalán hívja fel a Kubába látogató turistáik figyelmét, hogy a járművet még véletlenül se használják, mert egyre hosszabb a súlyos, kókusztaxis balesetek listája.

A moszkvai metró Komszomolszkaja állomása

Ha pedig már volt egy közlekedési eszköz is a listánkon, akkor jöjjön a végére egy metróállomás, természetesen Moszkvából, mert az orosz város állomásainál szebbet talán sehol máshol nem találni az egész földkerekségen. A metrót a helyi idegenvezetők úgy mutatják meg a turistáknak, mint itthon a Halászbástyát, ami persze nem véletlen, hiszen néhány állomása olyan, mintha egy palota báltermében vagy egy múzeum féltve őrzött alagsorában nyílnának a lefékező szerelvények ajtajai.

Komszomolszkaja állomás a Szovjetunió kommunista ifjúsági szövetségéről, a Komszomolról kapta nevét; a vágányok mögötti falakat világossárga kerámialapok borítják, a padlózatot pedig szürke és vörös gránitForrás: brunocoelho / Shutterstock

Az egyik állomást a díszes csillárok, a másikat az egész alakos bronzszobrok vagy a színes ólomüveg-berakások miatt érdemes megnézni, de ha a Pantone Intézet sárga és szürke színeit keresnék, akkor a palotaszerű Komszomolszkaja állomáson szálljanak le a metróról. Ám amíg ezt nem tehetik, járják be ezeket az impozáns metróállomásokat online, színektől függetlenül különleges élményben lesz részük.

Listánk összeállításában a Condé Nast Traveler cikke is segítségünkre volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek