Egyszerűen csak kinyomtatták a lélegeztetőgép hiányzó alkatrészét

Olaszországban egy brescia kórházban hiány állt elő a lélegeztetőgépekhez tartozó szelepekből, és bár a gyár nem maradt el a megrendelésekkel, a kereslet úgy megnőtt, hogy a gyártást végző gépek nem tudtak lépést tartani a szükséges mennyiséggel. De mi történik akkor, ha egy kórház kifut az élet vagy halál kérdését eldöntő létfontosságú eszközökből? A bresciai-kórház igénye és imái szerencsére meghallgatásra kerültek: egy olaszországi 3D nyomtatókat gyártó cég 24 óra leforgása alatt 100 életmentő lélegeztető készülékhez tartozó szelepet nyomtatott ki.

Egy ilyen 3D printerrel siettek a kórház segítségéreForrás: Karolina Grabowska/Pixabay

Ezek a szelepek valóban létfontosságú alkatrészek: az intenzív ellátásban részesülő betegeket kötik össze a légzőkészülékekkel.

A bresciai kórházban 250 koronavírusos beteg állt intenzív kezelés alatt, és a szelepeket úgy tervezték, hogy egyszerre legfeljebb nyolc órán keresztül lehessen azokat használni.

A 3D-ben kinyomtatott változat kevesebb, mint 1 euróba került, és a prototípus elkészítése is mindössze három órát vett igénybe. Csodálatos összefogás példája ez a koronavírus elleni küzdelemben – írja a Giornale di Brescia.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek