Középfölde létezik! Ha át akarnak kelni egy másik világba, ott a helyük!

John Ronald Reuel Tolkient és A Gyűrűk Ura című regényét senkinek sem kell bemutatni. Kétségtelen, hogy a Középfölde mitológiáját, nyelveit és kultúráját megalkotó nyelvészprofesszor hihetetlen munkát végzett, már csak ezért is ott a helye az irodalom klasszikusai között. Sokan, sok helyen írtak már arról, hogy Középfölde földrajzát milyen valós helyek ihlették, akár bevallotta Tolkien, akár pusztán erős gyanúra alapozzák azokat az olvasók. Az alábbiakban a legszebb, legizgalmasabb helyekre kirándulunk, de ezúttal is csak képzeletbeli utazásra csábítjuk olvasóinkat.

A Deani erdő

Az angliai Gloucestershire-ben, a Wye és a Severn folyók, illetve Gloucester városa határolta háromszögben mintegy 110 négyzetkilométeren terül el Anglia legősibb erdeinek egyike, a Deani erdő. Már a rómaiak is bányásztak itt szenet és vasércet, majd később, főleg az ércbányaszatot, az itt élők a középkorban is folytatták.

Deani erdőForrás: Robert Hindle / Wikipedia

Aztán a Tudorok kisajátították vadászterületként az erdőt, amely a vasérc kitermelése mellett a hajóépítéshez is jó minőségű faanyagot szolgáltatott, 1938-ban azonban természetvédelmi területté nyilvánították. Egyik legvarázslatosabb, egyúttal leglátogatottabb szeglete, a Puzzlewoodnak nevezett mesevilág.

Puzzlewood, ahol egy másik világ vár

De hogyan képzeljük el egy fantasy világ erdejét? Óriási fák, mohos sziklák, sziklák között kanyargó, keskeny ösvények, vastag fatörzsek, amelyeken át kell másznunk, gazdag aljnövényzet és mindent elfedő lombkoronák. Persze a mesebeli, túlvilági hangulatot nehéz lenne leírni, az a jó tollú írók kiváltsága, nekünk most csak legyen annyi elég, hogyha át akarunk kelni egy másik világba, akkor Puzzlewoodban a helyünk!

Puzzlewood, ahol a természet fantáziája határtalanForrás: Dane Cobain / Shutterstock

Furcsának tűnhet, de az erdő ezen részének „nyitvatartása" van, ahol belépődíjat szednek. Októbertől márciusig 10 és fél négy között látogatható, a kapukat fél ötkor zárják; a nyári szezonban pedig, áprilistól szeptemberig tíztől délután ötig lehet bejárni a területet, a kapuzárás fél hétkor van. Nagy esőzés, illetve heves szelek idején zárva tartanak. A belépőjegyek felnőtteknek hét font, gyerekeknek hat font (két éves korig ingyenes), családoknak (két gyerek, két felnőtt) huszonöt font. Azok a szerencsések, akik netán a közelben laknak, és lehetőségük van rendszeresen elbóklászgatni a helyi Középföldén, válthatnak éves bérletet is. És ami még fontos: kutyát bevinni tilos!

Cheddar szurdok, amely Anglia legöregebb csontvázát őrzi

1916-ban, néhány hónappal a hadseregbe vonulása előtt Tolkien és felesége, Edith, Somersetben, Clevedon tengerparti városában töltötték nászútjukat. Akkor látogattak el a Cheddar Gorge-hoz is, ami bevallottan a Helm-szurdokot, illetve az Ered Nimrais, a Fehér-hegység barlangjait ihlette. Cheddar Gorge mészkőszurdok Mendip Hillsben, a somerseti Cheddar városka (róla nevezték el a sajtot) szomszédságában található, 1903-ban a barlangjaiban találták meg Anglia legöregebb, kilencezer éves Cheddar-ember csontvázát.

Cheddar GorgeForrás: stocker1970 / Shutterstock

Mint minden tisztességes turistalátványosság esetében, Cheddar Gorge-ot sem lehet csak úgy megmászni, vagy a barlangokat összemászkálni – ugyanis az egész terület magántulajdon. Ugyanúgy nyitvatartás és belépődíj van, mint bármilyen múzeumban, de cserébe akár kalandtúrákon is részt vehetünk a barlangokban, bóklászhatunk, gyönyörködhetünk a kilátásban, sőt, míg egyik barlangban bungee jumpingozhatunk, addig egy másikban szabadulószobát találunk. A belépők nem olcsók, átlagosan 17 és 25 font között mozognak, életkor és látványosság szerint.

A senki földje

Nem kifejezetten turistacélpont, legjobb esetben is kegyhely. Sokan tartják valószínűnek, hogy a Mordor kapuihoz vezető Holtlápot (is) az első világháború csatatereinek pokla ihlette. Tolkien még egyetemista korában csatlakozott a Brit Hadsereghez, 1916-ban pedig részt vett az első világháború egyik legkegyetlenebb, mintegy másfél millió áldozatot követelő csatájában, a franciaországi Somme-folyó völgyében.

Forrás: Tinodela / Lamiot / Wikipedia

A háború nemcsak Franciaország északnyugati tájainak arculatát változtatta meg, bizonyos környékek a mai napig életveszélyesek. Zone Rouge-nak, azaz Vörös Zónának hívják azokat a területeket, amelyek az emberi életre és mezőgazdasági tevékenységre alkalmatlanok, és ahova fokozottan veszélyes, tilos a belépés. A talaj az emberi és állati maradványok mellett számos lövedéket, éles robbanószert rejt, de ez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis főként higany, klór és arzén mérgezte meg az ottani talajt és vizet. Sok helyütt még a növények sem élnek meg.

Vannak azonban olyan részek, amit azóta visszavett magának a természet, de a háború okozta sebek még ma is feltűnőek: bombatölcsérek a virágos rétek, békés erdők közepén, a növényzetből kikandikáló bunkerek, lövegtornyok, és így tovább. A Somme-i csata helyszíne hatalmas emlékhellyé vált. Albert és Peronne városokból vezetett túrákon is megtekinthetjük a harcok helyszínét, múzeumokban megismerhetjük a Nagy Háború történetét, illetve a lövészárkok borzalmas mindennapjait. 

A brit hadsereg Chesire ezred 11. zászlóaljának katonái La Boisselle falu közelében 1916. júliusábanForrás: John Warwick Brooke / Imperial War Museums / Wikipedia

Lauterbrunnen, a tünde erődítmény ihletője

Völgyzugoly létezik, és a svájci Bern kantonban található, csak épp tündék helyett derék svájciak lakják. Tolkien akkor csodálkozott rá a Lauterbrunnen völgyre, amikor 1911-ben arrafelé kirándult, és hátizsákkal járták a hegyi ösvényeket. A hegyek és sziklafalak között elnyújtózó völgy már önmagában is gyönyörű, ám ha hozzátesszük, hogy telis-tele van vízeséssel, egyenesen ellenállhatatlanná teszi.

Lauterbrunnen, azaz a Völgyzugoly tünde erődítményének ihletőjeForrás: Anton Petrus / Shutterstock

Kezdve a Lauterbrunnen falu fölött (gyakorlatilag a faluban) 300 méter magasról alázúduló Staubbachfall-lal, Európa egyik legmagasabb vízesésével. Összesen 72 zuhatag található a völgyben, köztük a Trümmelbachfälle, egy hegy belsejében lévő gleccservízesés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek