A város, ahol J.K. Rowling varázsvilágával és két Abszol úttal is találkozhat

Harry Pottert mindenki ismeri – még ha nem is olvasta valaki a regényeket, a filmeket egészen biztosan látta. J.K. Rowlingot sem kell bemutatni. Számtalan cikk foglalkozott már azzal, hogy milyen helyzetek ihlették zseniális regénysorozatát, ahogy arról is sokszor írtak, hogy milyen helyszínek szolgáltak a varázslóvilág megteremtésének hátteréül. Az alábbiakban azonban olyanokat igyekszünk említeni, amelyeket nem szoktak. Vagyis nem lesz King's Cross Station a 9 és 3/4. vágánynál fotózkodó, esetleg a falnak nekifutásból csattanó muglikkal, de nem említjük a filmek forgatási helyszíneit és a tematikus parkokat sem. Ezért most azt tanácsoljunk olvasóinknak, hogy helyezkedjenek el kényelmesen a fotelben, és tartsanak velünk képzeletben a Potter-féle mágikus világot megidéző helyekre.

The Elephant House, Edinburgh

Rowling a lánya születése és válása után 1994-ben a skóciai Edingburghbe költözött, a Harry Potter regényeket jórészt ott írta. A legendárium alapköve a sokszor emlegetett történet, ami arról szól, hogy mintegy huszonöt éve Rowling munka nélkül, szegényen, oldalán csecsemő lányával egy kávéház hátsó helyiségében, az Edingburgh Castle látványában gyönyörködve üldögélt nap mint nap, hogy befejezze első Harry Potter-regényét.

Az edinburgh-i várForrás: Klaus Hermsen / Wikipedia

Ez a hely az edingburghi The Elephant House, vagyis egy pici, vörös-fehérre festett falú kávézó volt, ami azóta is azzal dicsekszik, hogy ott született Harry Potter. Ez ugyan nem igaz, mert a sebhelyes homlokú varázslótanonc története már jóval korábban elkezdett körvonalazódni, de Rowling valóban ott írta az első regény egy részét.

A Merchant Street 32. alatt található kávézó magától értetődően afféle zarándokhely, és nem lehetetlen, hogy a hely szellemének erejével felvértezve temérdek ifjú szerző görnyed ott ma is a laptopja fölött (bár Rowling a Harry Potter és a bölcsek kövét írógéppel írta), hátha nekik is összejön a páratlan sikertörténet vagy annak egy ici-pici változata, amely az ő életüket is örökre megváltoztatja.

The Elephant HouseForrás: The Elephant House / Facebook

Greyfiars Graveyard, Edinburgh

A Greyfriars Kirk templom mellett fekvő tizenhatodik századi temető önmagában is érdekes, de Harry Potter rajongói számára azért nevezetes, mert úgy tartják, ott nyugszik Voldemort (ami persze nem igaz, de jól hangzik). Az egyik sírkő ugyanis az 1806. november 24-én 72 éves korában elhunyt Thomas Riddell Esquire földi maradványait őrzi, és a család számos tagját is oda temették.

Greyfriars Kirkyard temetőForrás: Carlos Delgado / Wikipedia

Ugyan nem bizonyított, de akár meg is történhetett, hogy Rowling innen kölcsönözte Voldemort, azaz Tom Riddle (a magyar fordításban Tom Denem) nevét – sőt, a sírköveken több olyan név is szerepel, amelyek a regény szereplőihez köthetők. Hiszen egy alkotó számára a temető nyugalma és túlvilági hangulata tökéletes helyszín, hogy gondolatai messzire elkalandozzanak. Akár így volt, akár nem, a temetőt egyszer érdemes felkeresni, ahogy az 1602. és 1620. között épült templomot is.

Greyfriars KirkForrás: Carlos Delgado / Wikipedia

Balmoral Hotel, Edinburgh

Az ismeretlenség és a világhír kontrasztja szemléletes: Rowling a Harry Potter és a bölcsek kövét a The Elephant House-ban fejezte be, a Harry Potter és a halál ereklyéit pedig az Edinburgh központjában lévő, 19. században épült ötcsillagos Balmoral Hotel 552-es szobájában. Bár most nem azt az időt éljük, amikor aktuális lenne, de korábban éjszakánként ezer fontért bárki megszállhatott a nevezetes szobában, amit az írónő tiszteletére átneveztek J.K. Rowling Suit-té.

The BalmoralForrás: Morgan Johnston / Wikipedia

Gandy Street, Exeter

A délnyugat-angliai Exeterben, a Main High Street és az Exeter Central Station közötti területen találunk egy pici, keskeny utcácskát, amiről az Abszol út juthat az eszünkbe – okkal. Rowling állítólag a Gandy Streetről mintázta a londoni varázslók titkos utcáját, ahol a Gringotts is áll, és olyan kiváló üzletek préselődnek egymáshoz, mint a Czikornyai és Patza, Madam Malkin Talárszabászata vagy Mr. Olivander varázspálcaboltja.

Az exeteri Abszol útForrás: Max_555 / Shutterstock

A pici, már-már titkos Gandy Streetet 19. századi épületek szegélyezik, apró boltok és pubok sorjáznak mindkét oldalán. A 17. században St Lucie's Lane névre hallgatott, majd a nagytiszteletű Gandy család után kapta máig használatos nevét. A 23-as szám alatt lévő John Gandy's nevű pub népszerű a helyiek között, sok diák látogat ide, és ki tudja, lehet, hogy ha legközelebb arra járunk, még taláros embereket is látunk.

Victoria Street, Edinburg

E kis exeteri kitérő után térjünk vissza Edinburghbe, ugyanis ott is van egy Abszol út, illetve annak (talán) másik ihletője. Ugyan nem egy „rejtett" utca, mint a Gandy Street, de az Edinburgh óvárosában, a Grassmarket nevű környéken található Victoria Street hasonlóan elvarázsolt hangulatot áraszt. A turisták által egykor szívesen látogatott utcán is egymást követik a különböző színekben pompázó homlokzatú boltok, és sajátos, kissé baljós, mégis mágikus ízt kölcsönöznek a kopár téglafalaikkal föléjük magasodó 19. századi épületek.

Victoria Street, EdinburgForrás: Christian Bickel / Wikipedia

Ha pedig egyszer eljutnak a városba, keressék fel a Clerk Street 18-24. szám alatt található The Dog House nevezetű kocsmát, amely minden Harry Potter-rajongónak kötelező látnivaló. Valószínűleg mindenki elgondolkodott már azon, milyen íze lehet a vajsörnek, amit a kiskorú Harry-ék is szívesen kortyolgatnak. Nos, itt majd megkóstolhatják!

De Edinburghben járva tulajdonképpen nem is kell sokáig mászkálni, hiszen valamilyen formában szinte mindenhol találkozhatunk Rowling varázsvilágával, ráadásul több vezetett túrán is részt vehetünk, hogy az írónő és teremtményei nyomába szegődhessünk. Bár jelenleg ezek nem elérhetők, érdemes majd később visszanézni erre az oldalra, ahol korábban a legalaposabb és a leghosszabb Harry Potter Walking Tour-t kínálták; és talán újraindítják majd azt az ingyenes, másfél órás The Potter Trailt is, ahol előzetes regisztráció helyett, elég volt csak megjelenni a séta kezdetén a gyülekezési pontnál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek