Hannibal még ma is őrzi Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai nyomát

Az 1835-ben született Samuel Langhorne Clemenst manapság csak Mark Twainként ismerjük, legnépszerűbb hőseinek, Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjait pedig még ma is rengetegen olvassák. A mintegy 17 ezres lakosú Hannibal városában számos látnivaló és program kötődik a neves szerzőhöz és népszerű figuráihoz.

 

Mark TwainForrás: A. F. Bradley / Wikipedia

A kalandos életű író dolgozott folyami gőzhajón, bányászott aranyat Nebraskában, majd több próbálkozás után visszatért az újságíráshoz. Szerzői álnevét 1863-ban használta először: „ Az álnév egy folyami hajós szakkifejezés, helyesen írva mark two, és a mélységmérő rúdon a második vonást jelentette: ez volt a minimális mélység a gőzös biztonságos haladásához" – olvasható a Wikipedia Mark Twainről szóló szócikkében. Műveivel olyan sikeres lett, amilyenről minden író álmodozik, 1910-ben ünnepelt hírességként halt meg. A Tom Sawyer kalandjaihoz egy történelmi rekord is kapcsolódik: Twain 1874-ben vásárolt egy Remington írógépet, azzal írta meg a regény kéziratát – ez volt az első olyan könyv a világon, aminek a kéziratát írógéppel írták.

Hannibal, ahol a kalandok emlékét őrzik

Twain a Missouri állambeli Floridában született, majd amikor négyéves volt, a család elköltözött a mintegy 50 kilométerrel odébb fekvő Hannibalba. A regények története szerint Tom Sawyer és Hucleberry Finn a Missisipi mentén fekvő St. Petersburgban élt, amit azonban Twain Hannibal településéről mintázott, ahol a gyerekkorát töltötte. 

A Main Street a város történelmi negyedében található, ahol a Mark Twain Boyhood Home & Museum is áll. Az 1840-es évek elején épített favázas házban 1853-ig élt a Clemens család. 1911-ben le akarták bontani, hogy egy nagyobb épületet húzzanak fel a helyére, de sikerült megmenteni. Gorge A. Mahan, az új tulajdonos rendbehozatta, majd Hannibal városának ajándékozta az író gyerekkori otthonát. Az épületet megnyitották a nyilvánosság előtt. 1935-ben, a Twain-centenárium idején ideiglenes múzeumot rendeztek be a szerző emlékére, ami olyan sikeres lett, hogy aztán egy külön épületet emeltek egy állandó kiállítás részére. Az 1990-es évek elején teljesen restaurálták a házat, és visszaépítették azt a két szobát is, amit az 1880-as években lebontottak.

Mark Twain Boyhood Home & MuseumForrás: Jonathunder / Wikipedia

1926-ban állították fel Tom Sawyer és Hucleberry Finn szobrát, az első szobrok egyikét, ami kitalált figurákról készült. A két cimborával szintén a Main Streeten találkozhatunk. Hucleberry Finn alakját az író egy Tom Blankenship nevű gyerekkori barátjáról mintázta, a család házát ma Hucleberry Finn House-ként találjuk meg a North Streeten. Az épületet 1911-ben lebontották, de a lehető legpontosabban rekonstruálták. 2010 óta állandó kiállítás mutatja be a Blackenship família hétköznapi életét és használati tárgyait, de a hannibali rabszolgatartás sötét időszakát is megismerhetjük benne.

Fesztiválok az íróra és a főhőseire építve

Még a Memorial Day, azaz idén a május 25. előtti hétvégén rendezik meg az éves Mark Twain Festivalt kirakodóvásárral, kézműveskedéssel, zenés és gasztronómiai programokkal. Ilyenkor megidézik az író műveit, és az sem kizárt, hogy a látogató összefut az utcán néhány arra mászkáló Mark Twainnel.

Tom Sawyer és Huckleberry Finn bronzszobra Hannibal városábanForrás: Nagel Photography / Shutterstock

Hannibalnak van egy másik fesztiválja is, ami a szerző emlékezetének jegyében fogant, mégpedig a bő hatvan éve, minden nyár elején megrendezett National Tom Sawyer Days. Ez jóval játékosabb, mint az előző rendezvény, ugyanis stílszerűen a fesztivál állandó programja a National Fence Painting Competition, azaz a Nemzeti Kerítésfestő Verseny. Ezt ne úgy képzeljük, hogy a résztvevők nekiállnak komplett kerítéseket festeni, mindössze néhány lécet szegeznek össze, mintha egy kerítés rövidke szakasza lenne, és azt kell sebesen lemázolni.

Az éves fesztiválok közül meg kell említeni a Labor Day-hez közeli (idén szeptember 7.) hétvégére eső The Big River Steampunk Festivalt, amikor egy soha nem látott 19. század végének viseletét öltik fel az emberek, mindenki csupa fodorban, bőrben és szegecsben vonul fel. A kisasszonyok fűzőkben és abroncsos szoknyákban mutatkoznak, az úriemberek pedig sétapálcával grasszálnak, fejükön cilinderrel, orrukon pedig olyasmi szemüveggel, amit még Nemo kapitány vagy Hódító Robur is elirigyelne.

Akik azonban jobban kedvelik a fantazmagóriáktól mentes viktoriánus korszakot, azoknak decemberben ott a Victorian Festival of Christmas nevű rendezvény.

Hannibal, Mark Twain szülővárosaForrás: Brian S / Shutterstock

Gőzhajóval a Missisipin, aztán tovább a kísértetházig  

Ha már egyszer Tom Sawyer és Huckleberry Finn a téma, akkor nem szabad kihagyni egy hajókázást sem a Missisipin! Az 1964-ben épült Mark Twain folyami hajó 400 utas befogadására képes, és egyórás, vagy, ha ebédet is szeretne valaki, akkor kétórás utakon szállítja az utasokat, napi három alkalommal a Memorial Day és a Labor Day időszaka között, azaz a május végétől szeptember elejéig. A Mark Twain-rajongók számára a hajókázás egyik fontos látnivalója a Jackson's Island, ami mai nevét tulajdonképpen a szerzőtől kapta.

Mark Twain RiverboatForrás: Mark Twain Riverboat / Facebook

Hannibal azonban nemcsak Twainről híres: 1867-ben itt született az „elsüllyeszthetetlen" Molly Brown, a Titanic egyik túlélője, akit James Cameron 1997-es filmjében Kathy Bates játszott. A Molly Brown Birthplace & Museum a szülőházában létesített kis múzeum, amelyben Brown életét és emberjogi aktivista, szüfrazsett munkásságát bemutató állandó kiállítást járhatunk körbe.

Persze, érdemes felkeresni a város egyéb látványosságait is, pl. a Haunted Houset, vagyis a kísértetjárta házat a Hill Streeten – persze nem kell annyira megijedni, a hangzatos név egy 27 viaszfigurából álló gyűjteményt takar. De ha a látogató mégis borzongana, ajánljuk a helyi kísértettúrát, a Haunted Hannibal Ghost Tourt, amin a városka történelmének baljós és rémületes eseményeibe nyerhetünk betekintést.

A Hill Street KísértetházaForrás: hannibalhauntedhouse.com

Aztán autó- és retrobolondoknak nyújthat remek élményt a Karlock's Kars & Pop Culture nevezetű színpompás múzeum, ahol az amerikai nosztalgiában merülhetünk el, a régi táblák és játékgépek mellett veterán járműveket csodálhatunk, a menő verdák között pedig Steve McQueen egyik motorját is megnézhetjük. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek