Ezeket a helyeket ne hagyja ki, ha Sopron környékén jár!

  Sopron ősszel, borvidéktúra 2. rész. A pulóveres időszak és a sárga falevelek a legjobb emlékeztetők arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és nekivágjunk felfedezni a város zajától messzire eső térségeket. Sopron ugyan nagyváros, mégis teljesen más a ritmusa a nyüzsgő metropoliszokhoz képest. A természet közelsége itt szó szerint érezhető. Akik nem a több kilométeres bakancsos túrák hívei, de szeretnek az erdőben sétálgatni, természeti kincsekből kialakított barlangszínházba járni, vagy a magasból gyönyörködni az őszi kilátásban, azoknak a nyugat-magyarországi térség tetszeni fog. Cikksorozatunk második részében ezt járhatják be velünk.

   

  Nézzen szét Sopron legnépszerűbb pontjáról!

  A Károly-kilátó az egyik legjobb célpont, ha madártávlatból szeretnénk pozicionálni magunkat, mint ezt már korábban is megírtuk, amikor Sopront őszi, városi csavargáshoz ajánlottuk. A kétszintes teraszról elképesztő panoráma nyílik a völgyben fekvő Sopronra, a Fertőrákos-Balfi–dombság mögött elnyúló Fertő tóra, de tiszta időben még az osztrák Schneeberg hófödte csúcsai is kirajzolódnak. Ősszel különösen szép látványt nyújt a még le nem hullott lombok mögül előbukkanó város képe és a Lővérek üdülői.

  A Károly-kilátó és a 398 méter magas Károly-magaslat Romwalter Károly soproni nyomdász és lapkiadó emlékét őrzi
  Galéria: Károly-kilátó
  Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo

  Autóval könnyen megközelíthető, parkolót a hegycsúcstól pár méterre is találunk, de ősszel mégiscsak jobb gyalog felsétálni a színes levélszőnyegen, és út közben beszippantani az erdő friss illatát. Ne ijedjenek meg, ha a hegy tetejére érve még nem látják egyből a kilátót! Ott van az, a büfé, a Károly-magaslati Látogatóközpont és a játszótér mögött tornyosul a kőépület, csak a hatalmasra nőtt erdei fák eltakarják. A 400 forintos belépőjegy kifizetése és két emelet lépcsőzés után páratlan panorámát kapnak cserébe.

  Ha a kövek mesélni tudnának...

  Gondolták volna, hogy Soprontól alig 10 km-re egy Kőfejtő gyomrában már a leghíresebb jazz zenészek és Elton John is megfordult? Pedig a Fertőrákosi Kőfejtő gyomrában barlangszínház üzemel, ahol a különleges akusztikájú terem kőfalai között a fővárosi színházak legsikeresebb előadásait és koncertjeit mutatják be. A témaparkra kíváncsi látogatókat pedig egy belső kiállítás mellett, kívül egy tanösvény is várja.

  A kőfejtő a Fertő-tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága
  Galéria: Fertőrákosi Kőfejtő
  Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo

  Amikor mi legutóbb, október közepén arra jártunk, az első állomásunk az ösvényen a páneurópai piknik emlékhelye volt. Itt arra a közel 600 NDK állampolgárra emlékeznek, akik 1989 nyarán békedemonstráció következtében jutottak át Ausztriába. De ha egy kicsit tovább haladnak, a tematikus kilátókról már felfedezhetik az osztrák Alpok havas csúcsait, a másik oldalról pedig a Fertő tó határon átnyúló látványa tárul majd a túrázó szemei elé.

  És amíg a felszínen a kőfejtő, a Fertőmelléki-dombsor és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeivel ismerkedhetünk, addig a föld alatt egy teljesen másik világba csöppenünk. Itt a Miocén tenger egykori élővilágának életnagyságú installációi érzékeltetik a terület múltbeli lakóinak méreteit. Így aztán ne lepődjenek meg, ha egy-egy kiállított kagylót ember nagyságú formában látnak, vagy egy ifjú cápa fogazata nagyobb lesz majd, mint esetleg a fejük. A kőfejtő egész területét egyébként egy vezetett, másfél órás barangolás során is bejárhatják, és így még a színház föld alatti kulisszái mögé is beleshetnek.

  Ha egy kis bioborra vágynak, a Ráspy étteremben a helyük!
  Galéria: Ráspi étterem és borászat
  Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo

  De ha már egyszer Fertőrákoson járnak, ebédeljenek meg a Ráspy étterem és borászat neves fogadójában, kóstolják meg a bioborukat és a család saját keze által szedett szarvasgombás fogásaikat. Egy kis pihenő után pedig béreljenek az utcában biciklit, és tekerjenek a Fertő tó kerékpáros útvonalán egészen a hegykői Tornácos étterem-panziójáig, ahol akár meg is szállhatnak éjszakára. A tulajdonos szívesen mesél majd biciklis kalandjairól, ahogy tette nekünk is. Ő például simán körbetekeri éjszaka a Fertő tavat csak azért, hogy a napfelkeltét kedvenc kilátójából kísérhesse útjára. Ha gondolják, csinálják utána!

  Kakaóbabtól a fondüig

  Ha sikerült bepótolni kilométerhiányukat, akkor ideje valami igazán minőségi édességgel feltölteni a ledolgozott energiát. Vegyék is megint Sopron felé az irányt! A külvárosban nem fogják eltéveszteni a Harrer Cukrászda és Csokoládéműhely impozáns épületét. Az éjjel kivilágított, nappal üvegablakai miatt önmagában is világos helyiség kívülről leginkább egy luxusvillára hasonlít, de belépve egy ízléses üzletben találjuk magunkat. A Harrer feliratú csokoládépasztillák úgy tornyosulnak a polcokon, akár a legértékesebb souvenirek, a vitrin mögött pedig szebbnél szebb csokoládétallérok, bonbonok és sütemények hívogatnak.

  Van itt mindenféle csokoládé, csak győzzünk választani!
  Galéria: Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
  Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo

  Aki pedig nem csak enni szeretne, hanem a csokoládé történelmére és elkészítésére is kíváncsi, egy másik ajtón leshet be a műhely munkálataiba, ahol maga a tulajdonos is felbukkan, hiszen Karl Harrer a mai napig maga készíti a csokoládék egy részét. Az egyórás műhelylátogatás során végigkísérhetik a csokoládékészítés folyamatait, közben akár pezsgőbe forgatott trüffelgolyókon keresztül ismerhetik meg a nyers kakaóbab ízét, a trüffelgolyók cukormentes változatát és a hamisíthatatlan, kész Harrer étcsokoládét is. Utána aztán kedvükre válogathatnak a díjnyertes ízesített táblák közül. Találnak köztük pálinkás és vörösboros csokoládét, de a citrusos és smartiesos tallérok sem hiányoznak a repertoárból. Miután végigkóstolták a különböző kontinensek kakaóbabjaiból feldolgozott pasztillákat, merüljenek el a csokoládé-szökőkútban és kortyolgassanak egy pohárka eredeti Harrer forrócsokit.

  Ideje megpihenni. Aludtak már kolostorban?

  Ha nem, itt az alkalom! Mert amennyire ijesztő első hallásra, annál megnyugtatóbb a Sopronbánfalvi Kolostor Hotel falai között elvonulni pár napra. Az egykor karmelita apácák és pálos szerzetesek által lakott, erdei hegyoldalba épített kolostor fekvéséből adódóan nyugodt környezetet biztosít a valódi kikapcsolódásra. Ezért aztán jógaközpontok, vállalati és privát elvonulásoknak is kedvelt célpontja a szálloda. Mi ugyan csak egy éjszakát töltöttünk a hotelben, a páratlan nyugalom és csend minden feltételt megteremtett ahhoz, hogy kipihenjük magunkat a puritán környezetben.

  A Sopronbánfalvi Kolostor Hotel falai közé pár napra bárki elvonulhat
  Galéria: Sopronbánfalvi Kolostor Hotel
  Fotó: Bodnár Zsófi / Travelo

  Egyébként nem csak szállóvendégek számára látogatható, belépőjegy fejében bárki körbejárhatja a középkori templommal egybeépült kolostort, ahol a szerzetesek cellája már a szálloda vendégeinek szobáiként funkcionál. Meditatív közösségi terei és a táj festői szépsége megér egy misét. Ha tényleg a nyugalmat keresik, itt megtalálják!

  Helyek, amiket érdemes végiglátogatni

  Károly-magaslati Látogatóközpont
  A múzeum a Károly-magaslaton, a Károly-kilátó szomszédságában található. Itt van egy parkoló, ahonnan a múzeum csak gyalogosan és kerékpárral (aszfaltos úton) közelíthető meg.
  Kilátó belépője: egységesen 400 forint
  Nyitva tartás: novembertől februárig 9-től 16 óráig, de októberben még este hatig. Bővebben itt olvashatnak róla.

  Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
  Fertőrákos, Fő u. 1.
  Belépő: felnőtt 1800, diák és nyugdíjas 1200 forint (6 éven aluliaknak a belépés díjtalan), csoportos és diák 1000 forint.
  A kőfejtő területén zárt, fizető parkoló van. Programokról és a parkolásról itt talál bővebb információt.

  Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
  Sopron, Faller Jenő u. 4.
  Travelo tipp: Ha Harrerre jellemző különlegességre vágynak, válasszák a Luka boros csokoládé sorozat valamelyikét, amelyek a soproni Luka Pincészet merlot, cabernet, illetve kékfrankos borait rejtik! További információt itt talál.

  Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor
  Sopron, Kolostorhegy utca 2.
  Nyitva tartás: hétfő–vasárnap 10-től 18 óráig
  Belépő: felnőtteknek 1000, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forint, 6 éves kor alatt ingyenes. Bővebb információ itt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!