Van napi tíz perce? Tanuljon új nyelvet!

A karanténidőszak során egyre többen fedezik fel az online tér nyújtotta lehetőségeket. Láthatunk kulturális programokat a neten, járhatunk múzeumokat, nemzeti parkokat, több könyvtár is megnyitotta virtuális kapuit, edzhetünk és akár új hobbit is elsajátíthatunk. Belevághatunk például rég halogatott nyelvtanulási terveinkbe, vagy felvehetjük újra az ismeretszerzés fonalát.

Forrás: ZoFot/Shutterstock.com

Nem lett több a szabadideje a bezártsággal? Az sem probléma, mert, akár már napi 10-15 percnyi játékos feladatmegoldással is sokat tehet a célért. A szakértők szerint a rendszeresség sokkal fontosabb, mint az, hogy hány órát töltünk a könyv fölött vagy a gép előtt.

A kevesebb néha több

Azt mondják, egyszerre maximum hét új információt tudunk megjegyezni, ezért is érdemes a tanulásnál mennyiségi határt szabnunk, és többször, kevesebbet tanulnunk, miközben természetesen az is kulcsfontosságú, hogy gyakran ismételjük az új ismereteket. Egy jól felépített tananyag már eleve tartalmazza ezeket az ismétléseket, például úgy, hogy egy-egy szóval különböző feladatokban és kontextusokban, párbeszédekben találkozunk újra.

Persze, egyedül nem könnyű fegyelmezettnek maradni, ezért nagy a kísértés, hogy az ember feladja a rendszerességet. Van azonban más megoldás is, ha könnyen kiesik a kezünkből a gyeplő: kérhetjük tanár segítségét a haladáshoz. Több nyelviskola indít online kurzusokat, és magántanárokat is kereshetünk a különböző tanárkereső oldalakon. Ha anyanyelvű tanárokkal szeretnénk tanulni, akkor az Italki oldalán érdemes körülnéznünk.

Ha mégis úgy döntünk, hogy egyedül vágunk bele a tanulásba, érdemes olyan oldalt, alkalmazást választanunk, ami megragadja a figyelmünket, és ahová van kedvünk visszatérni, így fenntarthatjuk a motivációnkat. A következőkben olyan oldalakat mutatunk be, melyek igyekeznek megkönnyíteni a tanulást.

Forrás: Maxx-Studio/shutterstock.com

Az első lépések

A Doulingo az egyik legismertebb alkalmazás, mellyel magyarul is elindulhatunk. Itt ingyenes, játékos feladatokon keresztül kapunk ízelítőt az adott nyelvből. Szintén magyarul tájékozódhatunk a Loecsen oldalán, ahol 41 nyelv alapjaival ismerkedhetünk meg kimondottan gyakorlatorientált módon. Az oldalon minden nyelvhez 17 témakör tartozik, mely az utazáshoz szükséges, alapvető szavakkal és kifejezésekkel ismerteti meg a tanulókat a köszönéstől a közlekedésen át a problémamegoldásig.

Részletes leírás és hanganyagok segítségével ismerhetjük meg a kiejtés szabályait. A készítők azt javasolják, hogy minél többször gyakoroljuk ezeket a szavakat: akár a különböző, hétköznapi tevékenységeink közben is ismételhetjük őket.

Az egyes leckék végén kvíz segítségével ellenőrizhetjük, hogy mire emlékszünk. A leckék nem adnak nyelvtani magyarázatot, viszont tovább irányítanak más oldalakra, ahol – ugyan nem feltétlenül magyarul – de tovább építhetjük az adott nyelv ismeretét.

A podcastoktól a mesterséges intelligenciáig

Aki angolul már tud, és egy másik nyelvet szeretne tanulni, annak az Openculture oldala a tanagyagok gazdag gyűjteményét szolgáltatja. Ezen az oldalon 48 nyelvhez találunk ingyenes segítséget, legyen az olyan, gyakrabban használt nyelv, mint az angol, a német, spanyol, olasz, orosz, vagy olyan kevésbé közkeletű, mint az észt, az izlandi vagy a gall. Választhatunk, hogy éppen mire helyeznének a hangsúlyt: a hallás utáni szövegértést podcastok, lassabb tempóban felolvasott hírek, audio- és videótanórák segítik, de temérdek tankönyvet is találunk a kínálatban.

Az egyik legnagyobb nyelvtanuló oldal, a Babbel, ahol 14 nyelv közül választhatunk. A regisztráció során választ kell adnunk arra, hogy mennyi időt szeretnénk naponta tanulással tölteni, valamint azt is, hogy milyen idősek vagyunk. A kurzusokon tanulhatunk beszélni, olvasni és írni is a választott nyelven. Míg néhány kezdő lecke ingyenesen elérhető, ha tovább szeretnénk haladni, 5 és 10 euró közötti havi díjat kell fizetnünk attól függően, hogy milyen hosszú távra kötelezzük el magunkat.

Forrás: fizkes/shutterstock.com

A Busuu személyre szabott tanulási tervet kínál, melynek feladatait nyelvészek és mesterséges intelligencia segítségével állították össze. Ha nem teljesen kezdők vagyunk, akkor a regisztráció során indíthatunk szintfelmérő teszttel, melyből megtudhatjuk, milyen kategóriába sorolható a tudásunk. Feleletválasztós tesztben kell megmondanunk, mi a célunk a tanulással, milyen szintet akarunk elérni, a hét melyik napján és mennyi szeretnénk tanulni, és napi mennyi időt szánnánk a fejlődésre – a weboldal napi 10 percet javasol. Előfizetés nélkül néhány órához férünk hozzá az oldalon, előfizetéssel, mely havi 3 és 12 euró között mozog, megkapjuk a személyre szabott tanulási tervet, valamint részt vehetünk online társalgásban, és visszajelzést is kérhetünk az anyanyelvű felhasználóktól.

Nyelvcsere és tévétanár

Ha már a társalgásnál tartunk: vannak kimondottan erre a célra létrehozott weboldalak és alkalmazások, ahol anyanyelvű beszélőkkel cseveghetünk. A Conversation exchange és a My language exchange oldalán nyelvet cserélhetünk másokkal, ahogyan a Hellotalk, a Bilingua és a Tandem alkalmazások is hasonló célt szolgálnak. 

Talán azt gondoljuk, a csevegés már a haladó szinthez tartozik, vannak azonban, akik azt vallják, nyelvet tanulni úgy lehet a legjobban, ha egyből belevetjük magunkat a mélyvízbe, és a célnyelvi környezettel vesszük körbe magunkat: például filmeket nézünk, tévé- és rádióműsorokból tanulunk. Ezt a szemléletet követi a Fluentu, mely hírekkel, dokumentumfilmekkel, rajzfilmekkel és Youtube-videókkal várja a tanulókat. Az oldal kínálatába 15 napos, ingyenes próbaidőszak során pillanthatunk be. Persze, ha van már némi nyelvtudásunk, egy kis kutakodással hasonló tartalmakat máshol is fellelhetünk a neten. Belehallgathatunk például a világrádió valamelyik adásába.

Forrás: Tero Vesalainen/shutterstock.com

Tippek a sikerhez

A legjobb, ha minden nap ugyanabban az időpontban tudunk leülni tanulni, így könnyebben válik rutinná a tevékenység. Mint említettük, az ismétlés is kulcsfontosságú, a hatékonyság érdekében pedig több nap szünetet tartva is érdemes visszatérni egy-egy anyaghoz. Egyszerre inkább kevés új szóval, nyelvtani szerkezettel ismerkedjünk meg, azzal viszont alaposan, több gyakorlaton keresztül.

A feliratos filmek szintén segíthetnek a nyelvtanulásban, emellett az érzelemdús, gesztusokkal teli alkotásokból is sokat profitálhatunk, ahol a látványt fordíthatjuk szavakra. Ha társalgásba kezdünk, nem árt egy kis bátorság, de ne féljünk amiatt, hogy hibázunk, vagy nem tökéletes a nyelvtanunk: gondoljunk bele, hogyha valaki a mi anyanyelvünket tanulja, valószínűleg semmi kínosat nem találunk abban, ha hibákat vét. Végül, de nem utolsó sorban pedig a sikeres tanulás egyik kulcsa: érezzük jól magunkat közben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek