Újabb könyvtárak, ahol online böngészhet

Nemrégiben mutattunk be néhány olyan oldalt, ahol ingyen olvashat könyveket, most pedig újabb könyvtárakat találtunk, ahol érdemes körülnézni. Az egyik ilyen a NASA médiatára, ahol 140 000 fotó mellett térképek, hanganyagok és videók is rendelkezésre állnak. A könyvtárban kereshetünk évszámok és médiaformátumok szerint is.

A New York-i közkönyvtárForrás: Alex Proimos/commons.wikimedia.org

A New York-i Közkönyvtárból is kölcsönözhetünk online e-könyvet, igaz, ehhez be kell iratkoznunk a könyvtárba. Ezután letölthetjük iPhone-ra vagy Androidra a SimplyE alkalmazást, és kereshetünk a könyvtár 800 000 elemet tartalmazó, digitalizált elemgyűjteményében is, ahol történelmi nyomatokat, fényképeket, térképeket és kéziratokat találunk.

A Francia Intézet Facebook-oldalán közölte a hírt, hogy bár Médiatára egyelőre zárva tart, most ingyenesen kipróbálhatjuk az online könyvtárukat. Ehhez a culturetheque.com oldalon kell regisztrálni, ahonnan digitális dokumentumokat (e-könyvek, napilapok és folyóiratok, filmek, zene, és hangoskönyvek) tölthetünk le a nap bármely szakában. Az online könyvtár három hétig használható ingyenesen, nyelvtanulóknak remek lehetőség lehet. 

Az 1971-ben alapított Gutenberg Project a legrégebbi online e-könyvgyűjtemény. A weboldalon keresztül lehet adományozni, de ingyen is olvashatunk online. Jelenleg több mint 56 000 e-könyv közül lehet választani, amelyek Kindle-kompatibilisek.

Mint az MTI híréből kiderül, az Országos Széchényi Könyvtár is hozzájárul a digitális oktatáshoz, a nemzeti bibliotéka a kötelező irodalmi olvasmányokból készült 358 hangoskönyvvel, az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisával és tematikus oldalakkal is segíti az új koronavírus-járvány miatt bevezetett internetes oktatást.

A nemzeti könyvtár az aktuális évfordulókhoz, ünnepekhez kapcsolódó és az általános iskolai, valamint a középiskolai tananyag különböző tantárgyaihoz használható, naponta frissülő ismeretterjesztő tartalmakat tesz közzé közösségi felületein a következő hetekben.

Mint írják, a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható. Többek között elérhető az Egri csillagok, az Édes Anna, a János vitéz és A kőszívű ember fiai is. A magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódva megtekinthető lesz az Örkény István életművét bemutató honlap, valamint a Nyugat folyóiratot bemutató oldal is.

A történelemoktatást és a művelődéstörténeti tájékozódást segítő tartalom a Hunyadi Mátyás híres könyvtárát bemutató Corvina-honlap, illetve az a hamarosan elinduló 3D-s szolgáltatás, amely a könyvtár 2018-as Corvina-kiállítását eleveníti fel. Szintén a történelemtanulást segíti a két pilléren nyugvó Magyar Október címet viselő honlap is, amelyet böngészve térképen keresztül láthatja az olvasó az 1956-os forradalom fotóin és mozgóképes anyagain beazonosított helyszíneket. Az oldal ezen kívül a Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának a forradalom alatt sugárzott archív hanganyagait, teljes műsorfolyamát, és annak szó szerinti leiratát is közzéteszi.

A 2004 óta elérhető Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívum az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisa. Ebben egyaránt megtalálhatóak régi, akár kétszáz éves digitalizált folyóiratok csakúgy, mint a már csak online megjelent 21. századi újságok. Az adatbázisban jelenleg 1157 féle újság található.

A Digitális Képarchívumban 2007 óta gyűjtik az online képi dokumentumokat, fotókat, infografikákat, valamint a prezentációkat. A gyűjteményben számos festőművész, grafikus, fotós válogatott munkája, csaknem 97500 kép található.

Az Audible oldalán különböző nyelvű hangoskönyvek találhatók, melyek között szerepelnek klasszikusok és gyerekeknek szóló irodalom. Bepillanthatunk a Guggenheim Múzeum gyűjteményébe is, valamint egy hónapra ingyenes lesz a Scribd és az JSTOR egyetemi adatbázis is megnyit a nagyközönség előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek