Színtársulatok és zenekarok, akik előadásait most fotelből nézhetjük

Kényelmesen elhelyezkedtek a kanapén? Hátra dőltek a fotelben? Esetleg a laptopot is összekötötték a tévével? Akkor szétnyílhat a függöny, kezdődhet az előadás! A mobiltelefont ezúttal is érdemes kikapcsolni, és úgy egyáltalán egy kicsit leereszteni. Most, hogy kényszerpihenőre küldték a kultúra intézményét, az elkövetkező napokban itt a Travelón azon leszünk, hogy minél több, otthonról is élvezhető színdarabot, koncertet, kulturális programot ajánljunk olvasóinknak. Mindezt persze nem tehetnénk azon társulatok, művészek és zenészek nélkül, akik még ebben a helyzetben is azon dolgoznak a zárt ajtók mögött, hogy valami tényleg nem mindennapi élményt nyújtsanak közönségüknek, nekünk.

A Vígszínházban egy reformkori darabot játszanak

Máris egy ünnepi előadás ajánlójával kezdjük a sort. Március 15-én este 19 órakor például a Vígszínház Facebook-oldalán lehet majd élőben követni Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadását ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab Arany János életét mutatja be 13 képben, levelei, elbeszélései és naplóbejegyzései alapján. 

Forrás: Dömölky Dániel / Vigszinhaz.hu/

A történet nem az iskolás tanagyagot viszi színre, sokkal inkább az emberi kapcsolatokra fókuszál. Leginkább azt mutatja be, hogy a reformkorban mennyit jelentett egy személyes találkozás, egy kézfogás, és milyen az, amikor két ember egymás szemébe tud nézni – írja ajánlójában a Deszkavízió.hu.

A BMC koncertterméből Bartókot hallgathat

Két nappal ezelőttig még 2500 forintért lehetett jegyeket találni a Szent Efrém Férfikar március 24-i, Zseni születik-Bartók Béla című koncertjére, amelyet Bartók Béla születésnapjának előestéjén a Budapest Music Centerbe terveztek, azonban péntek délelőtt kiderült, hogy járvány ide, vészhelyzet oda, ezt az élményt akkor is elviszik a közönséghez. Nézők tehát a helyszínen nem lesznek, de a férfikar Facebook-oldalán 19.30-tól élőben lehet majd hallgatni a koncertjüket.

A Szent Efrém Férfikar a Rumbach utcai zsinagógában még 2014-benForrás: Thaler Tamás / Wikipedia

Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész lesz, aki az elhangzó zenékhez kommentárokat fűz, történeteket mesél, és kordokumentumok, levelek idézésével igyekszik majd még teljesebbé alakítani a zenei élményt. Ez a koncert az utolsó darabja annak a decemberben megkezdett hangverseny-sorozatnak, amellyel Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és ezúttal Bartók Béla férfikarra íródott, világszerte jelentős műveire emlékeznek. Ők hárman közel száz ilyen művet komponáltak, mesterműveik között pedig egészen zseniális alkotások is vannak.

Miller-darabot láthat ma este a YouTube-on!

"Ha összejön az 1000 feliratkozó a YouTube-csatornánkra, ma este élőben közvetítjük Az ügynök halála című bemutatónkat Bérczes László rendezésében" – ezt péntek délelőtt 11-kor posztolta Facebook-oldalán a Szatmárnémetiben működő Harag György Társulat, akik mivel a koronavírus-járvány miatt szintén nem tarthatnak színházi előadásokat közönséggel együtt, ők is live-közvetítésekkel szeretnének színházi élményt nyújtani a kényszerszünet alatt.

Ezért most arra kérnek mindenkit, segítsék a színházukat azzal, hogy a Harag György Társulat YouTube-csatornáján a piros Feliratkozás (Subscribe) gombra kattintanak. Az üzenetük nagyon úgy tűnik, hogy gyorsan célba talált, délben már 1100 feliratkozónál tartottak, és ahogy írják: "ha a technikai és jogi feltételeknek is meg tudunk felelni, talán már ma 19 órai kezdettel közvetíteni fogjuk Az ügynök halála rendhagyó, zártkörű főpróbáját". A darab egyébként Arthur Miller egyik legismertebb drámája, melyet 1949-ben mutattak be a Broadwayn. Miller ezért a művéért kapta meg a Pulitzer-díjat és a Tony-díjat. 

Élő közvetítésre készüljön a Zeneakadémiáról!

Szintén ma esti, egészen pontosan 19.30-kor kezdődő programot ajánlunk a zenerajongóknak, akik az Óbudai Danubia Zenekar március 13-ra tervezett Kurtág/Haydn/Dvořák című koncertjét zárt ajtók mögötti rendezésben hallgathatják végig. 

Perényi Miklós a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar gordonkaművészForrás: Zeneakadémia.hu

Az együttes Perényi Miklós gordonkaművész, Balogh Ádám zongorista közreműködésével és Hámori Máté karmester vezénylésével a Nagyteremben tartja hangversenyét, amelynek közvetítését a Zeneakadémia weboldalán ide kattintva érik el.

A kiskorúakról sem feledkeztek meg!

A Budapesti Fesztiválzenekar két programját is élőben közvetíti hétvégén egyenesen a zenekar próbaterméből. Az egyiket például Kakaókoncert címmel a gyerekes családokra hangolva március 14-én, szombaton 14:30-tól tartják, amelynek ismétlését 16:30-kor lehet megnézni. A Kakaókoncert-sorozat egyébként több mint 20 éve ígér mesélős, zene világába beavató délutánokat és kötetlen interaktív koncerteket, amelyek után pöttyös bögrékben gőzölgő kakaóval várják a közönséget. És bár ezúttal mindenki magának főzi a kakaót saját konyhájában, a közvetítést szombaton délután ezen az oldalon lehet követni.

Budapesti FesztiválzenekarForrás: Budapesti Fesztiválzenekar / Facebook

Aki pedig a vasárnap estéjét a fotelbe kucorodva, pokrócba csavarodva, egy fülessel a fején töltené, az kattintson a fesztiválzenekar ezen oldalára, és élvezze a klasszikusokat. Március 15-én, 17 órai kezdettel ugyanis Vasárnapi Kamarazenét játszik a Budapesti Fesztiválzenekar, amelyben Sosztakovics, Bartók, Webern és Mozart dallamait hegedűkön, brácsákon, klarinéton és zongorán keresztül igyekeznek minél többek otthonába csempészni.

Ha azonban olvasóink még több programra kíváncsiak, akkor a figyelmükbe ajánljuk azt a tegnap alakult nyilvános Facebook-csoportot, amely színházi előadások, kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek virtuális közvetítéseit gyűjti össsze. De nem érdemes kihagyni a világ leghíresebb múzeumainak online tárlatait sem, hiszen ma már a Pradótól a Vatikánig számos intézmény gyűjteménye elérhető online is – nézzék csak ezt a tízes listánkat

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek