Oz földjére és Dorothy házába turistaként is beléphetnek Kansasban

A legismertebb filmek és kötelező olvasmányok helyszíneit bejáró sorozatunk következő részében Óz birodalmába kalauzoljuk olvasóinkat. L. Frank Baum meseregényét jó eséllyel mindenki ismeri, és sokan valószínűleg az idén éppen 80 éve, 1939-ben bemutatott filmfeldolgozását is látták. Amerikában inkább a film lett népszerű, jórészt az 1950-es évek televíziós vetítései során, amely azóta is visszaköszön más filmekből és regényekből egyaránt.

Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy Baum a The Wonderful Wizard of Oz 1900-as megjelenése után még további tizenhárom regényt írt, ami mind Oz földjén játszódik.

Oz ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem a nagy varázsló, hanem az országnak a neve, ahová a tornádó repíti Dorothy-t. A magyar cím - Óz, a nagy varázsló - ki tudja, milyen megfontolásból fakadt.

Baum jó érzékkel lovagolta meg a gyorsan bestsellerré vált regényének sikerét. Miközben gyakorlatilag évente jött az újabb folytatás, készült színpadi musical és mintegy fél tucatnyi némafilm is, egészen Judy Garland meghatározó klasszikusáig.

Dorothy szerepében Judy Garland és Terry, a filmben Totóként ismert négylábúForrás: NBC Television Network / Wikipedia

És ha mindez nem lenne elég: még vagy harminc hivatalos folytatás jelent meg, továbbá tucatnyi modernizált változat, illetve létezik a The Wizard of Oznak - a Pinokkió Burattinójához hasonlóan - egy orosz változata is, A Smaragdváros varázslója címmel Alekszander Volkov tollából. Utóbbi csak apróságokban tér el az eredetitől (a főszerepben Ellie Smith és kiskutyája, Totoska), ám a folytatásai már eredeti történetek voltak – az egyikben még földönkívüliek is szerepelnek. Ez a sorozat is több tucat folytatással bővült, más-más íróktól, sőt, az egyik részben még Burattino is ellátogat Smaragdvárosba.

Lépjenek be Oz Múzeumába!

Hol másutt lehetne a világ legnagyobb Oz-gyűjteménye, mint Kansasban? A wamegoi Oz Museumot 2003-ban nyitotta meg Todd Machin gyűjtő. A folyamatosan bővülő gyűjtemény több mint huszonötezer darabot számlál, amelyben a regények első kiadásától kezdve a korabeli játékokon és színházi programfüzeteken át számos, filmhez kapcsolódó ereklyét láthatunk, de megtaláljuk benne a regények figuráit és különböző ajándéktárgyakat is.

Forrás: OZ Museum / Facebook

A múzeumban egy életnagyságú Bádogember köszönti a látogatókat, illetve megtekinthetünk néhány izgalmas diorámát, például Dorothy (természetesen fekete-fehér) szobáját, a ház sarkát - amely alatt ott van az agyonütött Keleti Boszorkány csíkos harisnyás lába -, no és természetesen a sárga téglás utat.

Wamegoban rendezik meg az éves OZtoberFestet (mikor máskor, mint októberben), amikor Dorothy-k, Totók, Bádogemberek és a mese többi szereplői kóborolnak a városka utcáin, korsószámra lehet inni a Szárnyas Majmok sörét, és egész nap rengeteg Oz-témájú program vár a látogatókra.

Forrás: Visitwamego.com

Csak haladjanak a sárga köves úton!

Baum nem határozta meg pontosan, hol él Dorothy, csupán annyit tudunk, hogy Kansasban (a nagy semmi közepén, ahol a ház állt, és ami tényleg bárhol lehetne). Így minden kansasi a földijének tudhatja a kislányt és a kutyáját. Az állam délkeleti részén fekvő városkában, Sedanban 1988-ban több mint tizenegyezer téglából építették meg a sárga köves utat, és azóta ezrek zarándokolnak ide, hogy végigbattyoghassanak rajta.

Az útnak egy bizonyos szakaszán hírességek téglái is láthatók, közöttük a filmbéli nyugorokat alakító törpe színészeké, de némi adomány fejében akár mi is toldhatunk téglát az úthoz olyan felirattal, amilyennel csak szeretnénk, és plusz pénzért a tégla másolatát el is postázzák nekünk!

Forrás: That's My Brick Fundraisers / Facebook

Nézzék meg közelről Dorothy házát!

Az állam délnyugati csücskében fekszik Liberal, ahol megnézhetjük Dorothy filmbéli házának tökéletes replikáját. Magát a házat 1907-ben építették, ezt alakították át lelkes önkéntesek, és pontosan ugyanúgy rendezték be, ahogyan azt a moziban látták. Annyira jól sikerült, hogy 1981-ben John Carlin, az akkori kormányzó "Dorothy Gale hivatalos otthonának" nevezte el.

Beléphetünk Emmy néni konyhájába, ahol ódon vaskályha áll, és Dorothy szobájába is bekukkanthatunk – a nyitott ablakon már látszik a közeledő tornádó. De a ház csupán az egyik látnivaló: ott a kukoricás, ahol a madárijesztő sínylődött a karóra tűzve, Smaragdváros zöld kapuja, Dorothy házának egyik eredeti makettje - amit a filmben használtak -, ott a kislány szobra, egy vicces kinézetű Bádogember, és természetesen a sárga köves út. Mindemellett a szereplőkről mintázott sok-sok baba, mozgó figurák és diorámák is láthatók, köztük a varázsló a tróntermével, közepén az óriási, lebegő fejjel.

Dorothy házaForrás: Dorothy's House & Land of Oz / Facebook

Liberalban is rendeznek tematikus fesztivált: az OzFest szintén októberben van, nagyjából ugyanolyan programokkal, mint a wamegoi OZtoberFesté.

Oz elhagyatott földje

Néhány éve nagy népszerűségre tett szert az interneten az a fotósorozat, ami az észak-karolinai Beech Mountainban lévő, elvadult, kísérteties Oz-témájú parkot mutatta be. A vidámparknak az 1970-es megnyitása óta, amin a 13 éves Carrie Fisher is részt vett, meglehetősen hányattatott volt a sorsa. 1980-ban hivatalosan bezárták, ekkor kezdték el a vandálok látogatni a területet, majd a 90-es években felújították, újranyitották, de még ma is csak az év bizonyos időszakaiban látogatható – erről bővebben a weboldalukon lehet tájékozódni.

Mondjuk az őszi borongós időjárás igencsak kedvez a park hangulatának, ilyenkor ugyanis még félelmetesebb: a negyvennégyezer téglából álló sárga köves út a fák között kacskaringózik, amelyek között néhány "élő" is akad, szemekkel és szájjal – elég groteszk látvány. Amikor épp látogatható a park, érdemes figyelni, hová lépünk, mert hiába őrzik a területet, előszeretettel lopkodják a téglákat. A parkban megnézhetjük a nyugorok házait, a gonosz nyugati boszorka kastélyát és a Smaragdvárost; sőt, aki épp itt esküdne, még a helyszínt is kibérelheti.

Jó boszorkány és rossz boszorkányForrás: Land of Oz / Facebook

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek