A Marvel-képregények helyszíneire és épületeire kíváncsi? Erre keresse!

Cikksorozatunk legújabb darabja a korábbiakhoz képest rendhagyó lesz: ugyanis míg eddig irodalmi
művek létező, vagy azokhoz kapcsolódó helyszíneit kerestük fel, addig most fiktív helyeket mutatunk be, méghozzá a képregények világából, pontosabban New Yorkból. Tartsanak hát velünk ezúttal a Marvel-birodalomba!

 

Forrás: Marvel.com

A New York-iaknak meglehetősen fura érzés lehetett azzal szembesülni, hogy a képregények lapjain megrajzolt városuk utcáin rendre emberfeletti lények, szuperhősök és egyéb fura teremtmények mászkálnak. Például valaki épp a teraszon áll, a reggeli kávéját kortyolgatva, amikor Pókember elhálóhintázik előtte, miközben Hulk a sarkon borogatja fel az autókat, a Vasember pedig a magasban röpköd. Persze, valószínűleg az ott lakók hamar megszokták, hogy számos fikció játszódik a városukban, és a könyvekben, filmekben, képregényekben már számtalanszor felrobbantották, elárasztották vagy óriásszörnyekkel rombolták le New York-ot.

Forrás: Marvel / Facebook

A két legnagyobb amerikai képregénykiadó, a Marvel és a DC fiktív univerzumának egyik lényegi különbsége, hogy míg az utóbbi nem létező városokba helyezte el hőseit (Batman: Gotham City, Superman: Metropolis, előtte Smallville, Flash: Central City - ha ezeket a településneveket lefordítjuk magyarra, tulajdonképpen elég röhejesek), addig a Marvel figurái többnyire létező helyszíneken tevékenykednek. És ha pusztán New York-ot nézzük, szinte minden sarkon belebotolhatunk egy-egy szuperhumánba, ahogy a főhadiszállásaik is a város különböző pontjain helyezkednek el.

Természetesen ezek az épületek nem léteznek, de a Stan Lee-alkotta Marvel-univerzumban megvan a pontos helyük, utcanévvel és házszámmal együtt. Az elmúlt bő hat évtizedben sok minden történt ebben a világban, és nyilván az épületekkel is, így az alábbiakban csak a "klasszikus" helyüket keressük meg – ahogy a képregények különféle alternatív világaival sem foglalkozunk.

A Fantasztikus Négyes főhadiszállása

Manhattanben, a 42. utca és a Madison Avenue sarkán található a Fantasztikus Négyes főhadiszállásaként az a 35 emeletes Baxter Building, amellyel több minden történt az évek során, még a világűrbe is kilőtték. Az épület a Fantasztikus Négyes tagjainak lakásán kívül számos laboratóriumnak, konferenciateremnek, mindenféle irányítóteremnek is helyet ad, sőt, egy óriási, különböző járművekkel telepakolt garázson kívül saját rakétakilövő állása és dimenziókapuja is van! A valóságban mellette terül el a Bryant Park, ahol a New York Public Library központi épülete, a Main Brunch áll.

Forrás: Bryant Park / Facebook

Stark Tower

Tony Stark vállalatbirodalmának központja stílszerűen a modern irodaépületekkel teli Midtown Manhattanben áll, alig néhány száz méternyire a Baxter Buildingtől, a Park Avenue 200. szám alatt. A 93 emeletes toronyházhoz egy 35 és egy 55 emeletes oldalszárny is tartozik.

A valóságban az 59 emeletes MetLife Building áll ezen a helyen, amelyet az 1963-as átadása után PanAm Buildingnek neveztek, ugyanis a repülőtársaság központjaként szolgált. A MetLife/Stark Tower közvetlen közelében magasodik a Chrysler Building – New York nevezetességei közül talán az egyik legismertebb, hiszen minden itt játszódó katasztrófafilmben lerombolják.

A Chrysler Building a 318,9 méteres magasságával jelenleg – a One World Trade Center, az Empire State Building és a Bank of America Tower után, holtversenyben a New York Times Buildinggel New York City negyedik legmagasabb épületeForrás: DavidShankbone / Wikipedia

A Bosszúállók főhadiszállása

A klasszikus képregényekben az Avengers Mansion épülete egy Tony Stark tulajdonában lévő kúria, amely a Central Parkra néz, és ha létezne, az Ötödik sugárút 890. szám alatt találnánk. A valóságban egy igen hasonló épület áll itt, a Henry Clay Frick House, amelyet Henry Flick gyáriparos és művészetpártoló építtetett 1912 és 1914 között, jelenleg a képzőművészeti gyűjteményét őrző múzeumként üzemel. Stan Lee minden nap elsétált az épület előtt, és annyira lenyűgözte, hogy a képregények lapjain menten be is költöztette a Bosszúállók tagjait.

Henry Clay Frick HouseForrás: Gryffindor / Wikipedia

Hírharsona szerkesztősége

A 39. utca és a Második sugárút sarkán áll a nevezetes napilap szerkesztősége, amelynél Peter Parker külsős fotósként dolgozott, hogy a Pókemberről készült fotóival illusztrálják J. Jonah Jameson ócsárló cikkeit.

Sam Raimi korábbi Pókember-filmjeiben a 23. utca, az Ötödik sugárút és a Broadway találkozásánál, a Madison Square-rel szemben lévő háromszögletű alapú Fuller Building-ben, vagy ahogy általában ismerik, Flatiron Building-ben található a lap szerkesztősége. A 22 szintes épület Manhattan második legöregebb felhőkarcolója, 1902-ben építették.

Flatiron BuildingForrás: Wikipedia

Sanctum Sanctorum

Doctor Strange jellegzetes tetőablakú otthona Greenwich Village-ben található a Bleeker Street 177 A szám alatt. A valóságban egy teljesen átlagos, négyszintes lakóház áll ott, az aljában italbolttal, trafikkal és tetoválószalonnal.

Peter Parker otthona

Noha a hálószövő 1962-ben tűnt fel a képregények lapjain, egészen 1989-ig kellett várnunk, hogy megtudjuk, pontosan hol is élt Peter Parker May nénikéjével – mert korábban simán csak a Queensben található Forest Hillst jelölték meg az alkotók, Stan Lee és Steve Ditko. Peter Parker házának pontos címe tehát Ingram Street 20., amelyet a Google Mapsen is megtalálunk.

De az egészben a legkülönösebb, hogy amikor David Michelinie író kiötlötte a pontos címet, nem tudhatta, hogy egy jó évtizeddel korábban azon a helyen tényleg élt egy Parker nevű család.

A Marvel Comics székhelye

Ha már sorra vettük New York híres, fiktív látnivalóit, illik megemlíteni a Marvel főhadiszállását is, amelyet a 135 West 50. Street alatt találunk, a McGraw-Hill Buildingben. Egy szuperhősös városnézéshez pedig találhatunk az interneten rengeteg ötletet és útitervet, de ha valaki komolyan veszi a Marvel-képregények (nem létező) helyszíneinek felfedezését, érdemes beruházni egy speciális útikalauzra (pl. az Amazonról), ami sorra végigveszi a legfontosabb látnivalókat.

McGraw Hill Building a 330 West 42. utcában, ahova egykoriban az Amerika Kapitányhoz írt rajongói levelek is érkeztekForrás: Paul Houle / Wikipedia

A cikk elkészítéséhez ezen az oldalon található forrásanyag volt segítségünkre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek