Keressék fel a pazar palotákat, amelyek a nagy Gatsby történetét ihlették!

Francis Scott Key Fitzgerald A nagy Gatsby című regénye 1925-ben jelent meg. Máig tartó népszerűségét nemcsak annak köszönheti, hogy bepillantást enged a 20-as évek gazdagjainak fényűző, dekadens és felszínes világába, hanem annak a különös meseszerű történetnek, amely egy modern Don Quijotéról szól. A legismertebb filmek vagy kötelező olvasmányok helyszíneit bejáró sorozatunk következő részében azokat a palotákat és gyönyörű arborétumokkal ölelt kastélyokat mutatjuk meg, amelyek egykor hatással lehettek a főszereplő életvitelének részletgazdag leírására.

F. Scott Fitzgerald 1937-benForrás: Carl Van Vechten / Wikipedia

Jay Gatsby egész felnőtt életét egyetlen álomra tette fel: hogy elkápráztassa a nőt, akit szeret. Csakhogy a férfi eszményképe köszönőviszonyban sincs a valósággal, ez pedig értelemszerűen bukáshoz vezet.

F. Scott Fitzgerald műve talán egyszerűnek tűnik, de cseppet sem az, sőt, központi alakjai a felszín alatt zavarbaejtően összetett figurák. A regény tragikus befejezése pedig először érzelmileg érinti meg az olvasót, mielőtt az értelme egyáltalán letisztázhatná a történtek miértjét. És csak akkor fogjuk fel igazán, micsoda végtelenül szomorú remekművel van dolgunk.

Great Neck, New York

A regény két fő helyszíne a Long Island északi partján, közvetlenül New York mellett lévő két félsziget, East Egg és West Egg. Nevüket az alakjukról kapták: mindkettő tojás alakú, ráadásul ugyanúgy néznek ki. East Eggen sorakoznak a tehetősek fényűző villái, míg West Eggen a szerényebb anyagi javakkal rendelkezők élnek, illetve az újgazdagok, nem vagyonos, nagy múltú famíliák szülöttei. Itt áll Nick Carraway szerény albérletének szomszédságában Jay Gatsby kastélyszerű, hatalmas otthona.

A két Egg félsziget a valóságban nem létezik, Fitzgerald a Great Neckről mintázta, ami nagyjából ugyanott helyezkedik el, közvetlenül New York Queens negyedének szomszédságában, Long Island-nek a kontinenshez csatlakozó nyugati felének északi oldalán. Ezt a három és fél négyzetkilométernyi területet mintegy tízezren lakják, kilenc faluban.

A 2015-ben 4 millió dollárért árult Gateway Drive 6. alatti házForrás: 6sqft.com

F. Scott Fitzgerald és felesége, Zelda 1922 októberében költöztek ki New Yorkból Great Neckbe (ez a városka neve is), a Gateway Drive 6. szám alatti, 1918-ben épült mediterrán stílusú villába. Az író itt kezdte el A nagy Gatsby-t írni, amit aztán 1924-es költözésük után a francia Riviérán folytatott, és Rómában fejezett be. Az épületet ma is lakják, magánház, értékét néhány évvel ezelőtt négy millió dollárra taksálták.

Gatsby palotája

Gatsby rezidenciájának fő ihletője azonban a 19. század végén épült, Sands Point-i Beacon Towers volt, amelynek egykori tulajdonosai között a sajtómágnást William Randolph Hearst-öt is megtaláljuk. Sajnos, miután 1942-ben eladta, három évre rá az impozáns épületet lebontották, és a helyén ma több lakóépület található.

Beacon Towers birtok még 1922-ben, a regény megjelenése előtt három évvelForrás: Harris & Ewing / Wikipedia

Szerencsére azonban a Long Island legmagasabb pontján álló, huntingtoni Oheka Castle ma is megvan, amiről szintén azt állítják, hogy mintául szolgált az írónak. Az 1919-ben emelt épületben a húszas években az óriási lakodalmak mellett fényűző estélyeket is rendeztek – hasonlókat, mint amilyenek Gatsby-nél zajlottak. 

Európa Amerikában – szól a jelenleg luxusszállodaként és rendezvény-helyszínként szolgáló Oheka Castle szlogenje, ami arra utal, hogy francia kastélyok külsőségeit és hangulatát idézi meg. A grandiózusságot és a luxust mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Orson Welles Aranypolgárában az Oheka „alakította" a címszereplő palotáját, Xanadut. 

Oheka CastleForrás: Phillip Ennis Photography / Wikipedia

Tom Buchanan és Daisy otthonának mintája az Old Westbury Gardens (stílszerűen) Old Westbury-ben található. Az 1906-ban épült kastélyhoz mintegy nyolcvan hektáros birtok tartozik, óriási parkkal, gyönyörű virágoskertekkel, tavakkal és erdővel. Manapság koncerteket, hangversenyeket, irodalmi rendezvényeket, kiállításokat, workshopokat és gyerekprogramokat tartanak itt. 

Az Old Westbury Gardens – életkor szerint – hét és tizenkét dolláros belépőjeggyel látogatható, de plusz összegért vezetett túrákat is tartanak benneForrás: oldwestburygardens.org

A zöld fény – Execution Rock világítótorony

A regény egyik vissza-visszatérő motívuma a Gatsby házával szemközt, az öblön túl, az East Egg partján egy móló végén világló zöld fény, ami Daisy-t jelenti a férfi számára – vagyis azt az eszményképet, amit maga teremtett az imádott nőről. A fény forrását, vagyis az Execution Rock 1849-ben épült világítótornyát, akár mi is megtekinthetjük New Rochelle és Sands Point határán.

Ez a tizenhét méter magas torony fehéren villan tíz másodpercenkéntForrás: NOAA Photo Library: line4046 / Wikipedia

A pici sziget morbid nevét (az execution kivégzést jelent) a gyarmati időkben kapta, amikor apály idején a rabokat a sziklákhoz láncolták, a dagály pedig végzett velük. Véres történelme az 1920-as években újabb fejezettel bővült, ugyanis egy Carl Panzram nevű sorozatgyilkos New Yorkból csalt ide leitatott tengerészeket, majd megerőszakolta, agyonlőtte őket, és holttestüket az öböl vizébe dobta.

Az Aranyparton pazar kastélyok sorakoznak

Long Island északi partvidékét Gold Coastnak, azaz Aranypartnak is nevezik. Az 1890-es és 1930-as évek között több mint 1200 villa épült itt, amelyeket Amerika leggazdagabbjai laktak. Mára nagyjából a harmaduk maradt meg, és jó néhány közülük még látogatható is. A Roslyn Harbori Nassau County Museum of Art egykor Clayten néven volt ismert, amit Henry Clay Flick, a U.S. Steel társalapítója építtetett a fiának. Ma az elmúlt 200 év történelmére és hétköznapjaira fókuszáló állandó és egyéb időszakos kiállításoknak ad otthont, kertjében csodálatos szobrok között sétálhatunk.

Roslyn Harbori Nassau County Museum of ArtForrás: Antony-22 / Wikipedia

Oyster Bayben található a Planting Fields Arboretum, amely William Robertson Coe, a dúsgazdag hajózási biztosító tulajdona volt. Márciustól szeptemberig látogatható a hely, ahol megismerhetjük a Coe család történetét, de bejárhatjuk a birtokhoz tartozó csodálatos arborétumot is, amely az Egyesült Államok északkeleti területének jellegzetes növényvilágát mutatja be.

Planting Fields ArboretumForrás: David Almeida / Planting Fields Foundation / Facebook

A Sands Point Preserve, a neves műgyűjtő és filantróp, Solomon R. Guggenheim egykori otthona Washington Portban fekszik. Sokszor forgatnak itt filmeket, tartanak esküvőket és egyéb rendezvényeket, de a csaknem kilencven hektáros terület számos szabadidős tevékenységet is kínál.

Sands Point PreserveForrás: Sands Point Preserve Conservancy / Facebook

William K. Vanderbilt dúsgazdag lótenyésztőé volt a centerporti Vanderbilt Museum & Planetarium. Megtekinthetjük az egykori tulajdonos pazar gyűjteményét, amelynek darabjait világjáró útjai során szedte össze, és meglátogathatjuk az egykori teniszpálya helyén épült Charles és Helen Reichart Planetáriumot.

Vanderbilt MuseumForrás: Dmadeo / Wikipedia



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek