A gyanús csatornafedéltől a rejtélyes víztoronyig – Járjanak Stephen King nyomában!

New England az amerikai irodalomban a rémtörténetek legnépszerűbb helyszíne. Talán a történelmi múltjához tartozó angol puritán közösségek tevékenységei és a salemi boszorkányperek miatt, talán a földrajzi adottságok miatt, de az is lehet, hogy egyszerűen csak van valami ott a levegőben. A 20. század két legismertebb horrorszerzője is ezen a területen, az Amerikai Egyesült Államok északkeleti vidékén született, élt, alkotott, miközben olyan képzeletbeli helyszínekkel népesítették be ezt a térséget, ahol mindennaposak a természetfeletti szörnyűségek.

New England furcsaságának bár nem hátborzongató, de ékes bizonyítéka, a Massachusetts államban található tó, ami az Egyesült Államok leghosszabb földrajzi nevét viseli: a Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg-tó, vagy ahogy a helyiek nevezik (hogy ne kapjanak agyvérzést, ha ki kell ejteniük a nevét), Webster-tó.

Forrás: Bree / Wikipedia

A szó az algonkin nipmuc nyelvből származik, és állítólag azt jelenti, hogy "határmenti halászhely – semleges találkozási terep", de elterjedtebb az a vicces fordítás, hogy "Te a te oldaladon halászol, én az enyémen halászok, középen meg senki sem halászik."

Stephen King otthona

Stephen King a Maine állambeli Portlandben született 1947. szeptember 21-én, és az államban fekvő Bangorban él. Otthona szintén világhírű, hiszen pontosan úgy néz ki, mintha az Addams Family otthonát felújították volna, a denevérszörnyes-pókhálós kovácsoltvas kapu pedig csak fokozza a rémtörténetbe illő hangulatot. A cím: 47 W Broadway.

Forrás: Nagel Photography / Shutterstock

Gyaníthatóan mindig találunk ott fotózgató turistákat (zarándokokat), de ha arra járunk, vegyük figyelembe, hogy magánház, viselkedjünk tapintatosan és kellő tisztelettel, és ha King talán otthon is van, nem fog kirohangálni, hogy üdvözölje a rajongókat.

Kanyont vágó óriások és gyanús csatornafedél

Bangor a maga 33 ezer lakosával Maine állam harmadik legnagyobb városa Portland és Lewiston után. A települést a Penobscot folyó szeli ketté. Bangorban több olyan helyszínt is találunk, amely így vagy úgy, de inspirálta Kinget. Némelyik kifejezetten turistalátványosság, sőt, akár teljesen hétköznapi dolog, de aki szereti a szerző történeteit, annak egészen különleges élmény megnézni például azt a csatornafedelet, ami az Az (It) című regényből készült film sokkoló kezdőjelenetét ihlette. Igen, tényleg csak egy egyszerű csatornafedél a Jackson és a Union Street sarkán, de akkor is. Akár a Krajcáros bohóc is leshetne odalentről...

A Thomas Hill víztorony a Thomas Hill Roadon található, és az Az című filmben szereplő torony modelljéül szolgált. King sokat üldögélt a tövénél lévő aprócska park egyik padján, miközben a regényt írta. A víztorony tetejére kísérettel fel is lehet menni, és tiszta, derűs időben jó messzire ellátni.

Több amerikai filmben és King regényeiben is felbukkan egy kockás inges favágó óriási szobra. Ő Paul Bunyan, az amerikai folklór egyik legismertebb figurája, a természeti nehézségekkel dacoló, ismeretlen tájakat felfedező amerikai telepesek hősiességét szimbolizálja. A 42 fejszenyélnél magasabb, hatalmas termetű óriás csecsemőként is olyan nagy volt, hogy öt gólya tudta csak a szüleihez szállítani. Hűséges társa, Babe, a kék ökör.

Forrás: Owlsmcgee / Wikipedia

A mese szerint Bunyan vándorlásai során, számos természeti csodát "alkotott": a mintegy tízezer tavacskából álló minnesotai tóvidék az óriási favágó lábnyomaiból lett, a Grand Canyon egy fejszecsapásának következménye, az oregoni Mount Hood pedig kövekkel szegélyezett tűzrakó helye volt.

A bangori Bunyan-szobor a Bass Parkban áll, és szintén az Az-ban tűnik fel, mint Richie Tozier egyik megelevenedő rémálma, továbbá az Álmatlanságban is szó esik róla. A városban Stephen King-túrákon is részt vehetünk, amely során az író életútja mellett regényei számtalan részletéről és helyi kötődéseiről is sok-sok érdekességet tudhatunk meg.

Derry, egy kitalált város

King egyik legjobban feltérképezett, fiktív városkája (Castle Rock után, erről bővebben később) temérdek művében szerepel, akár csak említés szinten, de több regénye is egészében vagy részben itt, Derryben játszódik. Közülük az Az a legismertebb és legfontosabb, hiszen Derry véres történelmét is megismerhetjük, de az Álomcsapda, a Tóparti kísértetek, az Álmatlanság, a 11/22/63 is Derry-hez köthető. Ugyanakkor King számos egyéb regényében és novellájáben Derry épp csak szóba kerül – hiszen King életművének fontos jellemzője, hogy szinte minden története ugyanabban az univerzumban játszódik, az események és a szereplők különböző történetekben is felbukkannak, a szerző folyamatosan hivatkozik is ezekre.

Derry valós megfelelője Dexter települése, amely Bangortól északnyugatra mintegy 50 kilométernyire található. Egy igaz rajongónak feltétlenül végig kell sétálnia a Main Streeten, és meg kell néznie a bíróság épületét, illetve az Abbott Memorial Library-t.

Sötét Tükör tó

Azaz a Dark Score Lake a Tóparti kísértetekből. A regény főszereplője, Mike Noonan, terhes feleségének halála a tóhoz költözik. Persze, nem azonos a helyszín, de elég valószínű, hogy a környezeti hasonlóság miatt a Flagstaff Lake lehetett a Dark Score mintája.

Flagstaff LakeForrás: Petersent / Wikipedia

A regényből Pierce Brosnan főszereplésével készült 2011-es minisorozatot is itt forgatták, ami magyar forgalmazásban az eredeti cím tükörfordítását kapta, és elég hülyén hangzik: Csontzsák. A tó a kanadai határ közelében terül el, Dextertől nyugatra. (Az útbaeső Kennebec-folyó keleti oldalán találhatunk egy Moszkva nevű városkát is.)

Chester's Mill

A búra alatt King eléggé megosztó regénye – a történet vége sok olvasót felpaprikázott, pedig a maga abszurdításával nagyon frappáns és kifejezetten gonosz. A különös felütésű történet szerint egy áthatolhatatlan búra ereszkedik Chester Mill's városára, és odabent az emberi kisszerűség miatt hamar átrendeződnek a hatalmi viszonyok, ami szinte magától értetődően tragédiához vezet. 

Rumford belvárosaForrás: Jon Platek / Wikipedia

Chester's Mill valóságbeli megfelelőjének a Flagstaff-tótól délre nagyjából 120 kilométernyire fekvő Rumfordot tekinthetjük.

Castle Rock

Holtsáv, Cujo, Állj ki mellettem, Halálos árnyék, Hasznos holmik, Bilincsben – felsorolni is nehéz, mert ezeken kívül még rengeteg történetben szerepel King első számú kitalált városkája. Ha az előzőekhez hasonlóan mindenképpen megfeleltetni akarunk vele egy valós települést, akkor nem kell sokat utaznunk Rumfordtól, mert nagyjából 15 kilométernyire délre találjuk Woodstockot (ami nem azonos a New York állambeli Woodstockkal, ahol az 1969-es legendás fesztivált rendezték). És ha már ott járunk, feltétlenül látogassunk el a szomszédos Bryant Pondba, mert ott áll a világ legnagyobb telefont ábrázoló szobra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek