Épp Berlinben jár? Ki ne hagyja a magyar vonatkozású Bauhaus kiállítást!

  Még van ideje megnézni a Bauhaus magyar mestereinek munkásságáról szóló ingyenesen látogatható kiállítást, amely a színházművészeten keresztül mutatja be a legjobb alkotásokat a berlini magyar kulturális intézetben.

  Weininger Andor, Mechanikus színpad – Absztrakt revueMAGYAR NEMZETI GALERIA/Soltesz_Vince

  A német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben a Németországból indult összművészeti irányzat alapításának századik évfordulója alkalmából rendezték meg a tárlatot. Az intézmény pénteki közleményében kiemelte, hogy a színház révén a Bauhaus egyetemességre irányuló törekvését és az irányzat magyar képviselőinek eredetiségét és kreativitását is be lehet mutatni, írja az MTI.

  Magyar alkotók nemcsak a Bauhaus kísérleti színpadi produkcióiban vállaltak szerepet alkotásaikkal, hanem merész, gyakran utópisztikus színház-építészeti terveikkel is - olvasható a közleményben. Ezek közül kiemelkedő a Weininger Andor Gömbszínház-terve, egy "méreteiben is monumentális vízió", amelynek pontos makettje a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával rendezett vándorkiállításon látható először külföldön.

  A CHB - neo-bauhaus stílusú - belvárosi épületében augusztus 31-ig tartó kiállításon a makettek mellett fotómásolatokat, reprodukciókat, animációs és dokumentumfilmeket is bemutatnak, amelyek segítségével a látogató számára egyértelművé válik, hogy "lépten-nyomon tetten érhető a magyarok Bauhausra gyakorolt sokoldalú befolyása, legyen szó építészetről (Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Molnár Farkas, Sebők István), bútor- és tárgytervezésről, szőnyegszövésről (Breuer Marcell, Pap Gyula, Berger Otti) vagy épp reklámgrafikáról, tipográfiáról, esetleg könyvtervezésről (Moholy-Nagy László, Molnár Farkas és mások).

  A vándorkiállítás kurátora Várkonyi György művészettörténész, látványtervezője pedig Czakó Zsolt grafikusművész, a 2010-ben Pécsett és Berlinben megrendezett Magyarok a Bauhausban/Die Ungarn am Bauhaus című kiállítás alkotója.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!