12+1 fontos dolog, amit a rákos betegségek kialakulása ellen meg kell tennünk!

A 2021-es év a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok, és ezt teszem" kampányának utolsó éve. A rákellenes világnap alkalmából dietetikus kolléganőnk összegyűjtötte, mit tehetünk önmagunkért, hogyan csökkentsük a rákos betegségek kialakulásának kockázatát, miközben arra a fontos kérdésre is választ ad, hogy létezik-e rákellenes étrend.

Szinte mindenkinek a családjában vagy barátai, munkatársai körében előfordult a rákbetegség valamely formája. Gyakran az utolsó pillanatban derül fény arra, hogy nagy baj van, és ilyenkor sokszor már nem sok mindent lehet tenni... Az a cél, hogy ezt a pontot ne kelljen megvárni, mivel a daganatos betegségek esetében a diagnózisig eltelt idő az egyik legfontosabb tényező a betegség kimenetele szempontjából.

A kegyetlen és fájó igazság mellett fordítsuk inkább a figyelmünket arra, hogy időben észre vegyük a bajt, illetve a gyanús tünetek és ismert családi halmozódás nélkül is tegyünk meg mindent a megelőzés érdekében. Sajnos, bizonyos kockázati tényezőkön nem tudunk változtatni. Ezek többsége öröklött, vagy olyan környezeti hatás eredménye, amit nem tudunk egyedül megszüntetni, de a saját életmódunkon sokat tudunk módosítani ahhoz, hogy minimalizáljuk a lehetőségét annak, hogy a rák valamely típusa kialakuljon.

A mai nap kifejezetten alkalmas arra, hogy sorra vegyük ezeket a lehetőségeket, de természetesen az év további napjaiban és nem csak a rák kapcsán fontos a megelőzés. Az alábbi lista az Európai Rákellenes Kódex tippjei alapján készült, amelyet a Magyar Rákellenes Liga tett közzé.

12 dolog a daganatos betegségek egy részének megelőzéséhez

1. Ne dohányozzunk! Ne használjunk semmilyen dohányterméket! A dohányzás a rák kialakulásának egyik vezető oka. Hosszú távon nemcsak a tüdőnk betegedhet meg (tüdőrák alakulhat ki), de más szerveinkre is hatással van: az immunrendszer gyengítése mellett hozzájárul több betegséghez is, amelyek halálos kimenetűek is lehetnek. A dohányzás negatív hatásai ráadásul több generációra is hatnak, mivel például a dohányzó kismama már az unokái egészségét is károsíthatja.

Forrás: PublicDomainPictures / Pixabay

2. Otthonunkat, munkahelyünket is tegyük dohányfüstmentes környezetté! A passzív dohányzás is ronthatja az egészségünket. Vagyis az, amikor nem mi szívjuk a cigarettát, hanem olyan helyen tartózkodunk, ahol mások dohányoznak, és így mi is beszívjuk a füstöt. A munkahelyünket és a lakhelyünket nem tudjuk áttenni egy jó levegőjű helyre, de még ha városban is lakunk, kérjük meg vendégeinket, munkatársainkat, hogy a dohányzást mellőzzék a lakásban vagy az irodában, ami sok helyen már egyébként is tilos!

3. Kerüljük el az elhízást! Az egészségmegőrző életmód része a testmozgás és az egészséges táplálkozás. Innen egyenes út vezet ahhoz, hogy a testsúlyunk is rendben legyen, persze, nem csak a kilók száma a lényeg. Az elhízás ugyanis több betegség, köztük a rák kockázatát is növelheti. Nem mindent az alakunk határoz meg, de az egészségünk érdekében fontos, hogy törődjünk önmagunkkal ezen a téren is. Fontos, hogy ezt ne külső elvárások alapján tegyük, hanem a saját egészségünk érdekében!

4. Mozogjunk rendszeresen! Minél kevesebb időt töltsünk ülve! A rendszeres testmozgás bármely formája felfrissít, formál, erőt és energiát ad, és akár barátokkal is összeköthet. Támogatja az immunrendszert, oxigénhez juttatja a testünket. Egy kiadós séta is tökéletes lehet, a lényeg, hogy rendszeresen, napi 20-30 percet szánjunk erre! Mi lenne, ha innentől a cikket is állva olvasnánk?Sétáljunk, fussunk, mozogjunk 30 percet február 4-én! A Magyar Rákellenes Liga közös mozgásra invitál mindenkit ezen a napon a közegészségügyi előírásokat betartva. Az Instagramon és az egyéb közösségi média platformokon használjuk a következő címkéket: #RákellenesVilágnap #MagyarRákellenesLiga #ezvagyokéseztteszem #WorldCancerDay #IAmAndIWill Írjuk oda azt is, hogy kiért, miért mozgunk!

5. Táplálkozzunk egészségesen! Tudjuk, hogy ez milyen lényeges, bár természetesen egyénenként változhat, mit jelent. Általánosságban kijelenthető, hogy a következő tanácsok követése nemcsak a rák megelőzéséhez, de a többi betegség elkerüléséhez is hozzájárul:

● Fogyasszunk minél több, teljes kiőrlésű lisztből készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt, nem sózott olajos magvat! Kiemelten jó hatásúak a karfiol, a brokkoli, a káposztafélék, a bogyós gyümölcsök (különösen az áfonya), a paradicsom, a fokhagyma.
● Igyunk rendszeresen zöldteát!
● A savanyított tejtermékek, mint a kefir, a joghurt, és akár a sokat szidott, de nem túlzásba vitt tehéntej rendszeres fogyasztása is hozzájárulhat például a manapság népbetegségnek számító vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez.
● Mértékkel együnk nagy mennyiségű cukrot és/vagy zsírt tartalmazó, nagy energiatartalmú élelmiszereket, például a bő olajban sült ételeket, és kerüljük a cukrozott italokat (pl. üdítőket, szörpöket)!
● Kerüljük a feldolgozott, gyorspácolt, füstölt hústermékeket, mértékkel fogyasszunk vörös húsokat (például sertés-, marhahúst) és nagy sótartalmú élelmiszereket, például sós rágcsálnivalókat!
● Kerüljük a roston sütést, a faszénen grillezést, az odaégett ételek, ételrészek fogyasztását!

Forrás: Pixabay / Készítette: Edward Lich

6. Mértékkel fogyasszunk alkoholos italokat! A rákmegelőzés szempontjából legjobb, ha egyáltalán nem iszunk alkoholt. Ezt persze nehéz lehet betartani, hiszen az ünnepeink része a koccintás is, és ha nem visszük túlzásba, megtartjuk a mértéket, időnként belefér. A túlzott alkoholfogyasztás azonban károkat okozhat a pszichés, fizikai és közösségi életünkben is. Az alkoholt sokan szeretik kis mennyiségként orvosságnak tekinteni, de tény, hogy a benne lévő etil-alkohol sejtkárosító hatású, sejtméregnek is nevezhető. Felelős lehet a magas vérnyomásért, a szívzűrökért, szívinfarktusért, agyvérzésért, és nem utolsó sorban a daganatos megbetegedésekért is.

7. Óvakodjunk a túlzott napozástól, különös a gyermekek esetében! Gondoskodjunk a napvédelemről! Kerüljük a szoláriumot! A mértékletes napozás jó hatással van a szervezetre testileg és lelkileg egyaránt, de a túlzásba vitt napozásról és a leégésről tudjuk, hogy milyen káros. A test nem felejt, minden leégést emlékként őriz, és nemcsak a bőr öregedését gyorsíthatja fel, de a bőrrák kialakulásához is hozzájárulhat.

8. Tartsuk be az egészségügyi és biztonsági előírásokat a munkahelyen! Ez a tanács kifejezetten akkor fontos, ha különböző rákkeltő anyagokkal vagy azok környezetében dolgozunk. Emellett persze otthon is figyeljünk erre, és kerüljük el a káros anyagok használatát a rákmegelőzés és a környezet védelme érdekében is.

9. Szellőztessünk naponta, hogy csökkenjen otthonunk radonsugárzás szintje! A radon egy színtelen, szagtalan, radioaktív nemes gáz, amely az egészségre ártalmas. Az urán bomlása során jön létre, amely a föld talajából felfelé távozva a levegőben fordul elő, és zárt helyen feldúsul. A radon bomlástermékei, a fémionok (polónium, bizmut, ólom) ráülnek a levegőben lebegő porszemekre, amelyek aztán a tüdő falára tapadnak, és a tüdőfalat roncsolva hosszú távon tüdőrákhoz vezethetnek. Azt gondolom, ennél jobb motiváció nem is kell a rendszeres szellőztetésre, azon túl, hogy a friss levegő az otthoni munkavégzést vagy bármely más tevékenységet is megkönnyíti.

10. Szoptassunk, ha csak tehetjük! Az édesanyák a szoptatással is csökkenthetik az emlőrák kialakulását. Ha akadályokba ütközünk, kérjünk szakmai segítséget például a védőnőtől vagy szoptatási tanácsadótól! Bánjunk óvatosan a hormonpótló kezelésekkel, mivel ezek is növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát! Mielőtt ilyet tervezünk, kérjük ki nőgyógyászunk véleményét, hogy feltárjuk a lehetséges előnyeit és kockázatait a hormonpótlásnak!

Forrás: Chinnapong / Shutterstock

11. A 12. életévét betöltött lányunk/lányaink számára igényeljük az ingyenes HPV elleni védőoltást! A méhnyakrák a gyakori rákos megbetegedések közül az egyetlen, amely védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető. Az állam térítésmentesen biztosítja a 7. osztályos lányoknak a humán papillomavírus elleni védőoltást, amely a méhnyakrákot okozza.

12. Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra! Vegyünk részt a szervezett vastagbélszűrésen, nőként pedig emlőszűrésen és méhnyakszűrésen is! Ezeket írjuk be akár jó előre a naptárba, hogy biztosan ne feledjük el, mikor kell bejelentkezni a szűrésre!

+1: Ötvenéves kor felettévente javasolt részt venni egy általános orvosi vizsgálaton, férfiként pedig prosztatavizsgálaton! Bár ezeket akár már 40 felett is elkezdhetjük. Igen, kellemetlenül hangzik már a neve is, mégis jobb túlesni rajta, mint a prosztatarák diagnózisával és a kellemetlen tüneteivel szembesülni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek