Teakalauz utazóknak – avagy hogyan szeressük meg a zöldteát?

A tea- és a kávéivók nagyjából hasonló helyzetben állnak egymással, mint a macska- és kutyatartók: mindenki leteszik a voksát az egyik oldalon, emiatt ritka, de nem elképzelhetetlen, hogy valaki mindkettőért rajongjon. Pedig ennek sem kellene vagy-vagy kérdésnek lennie. A teának, különösen a zöld teának is legalább annyi előnye van, mint a kávénak, bár kétségtelen, hogy más a gasztronómiai élménye.

 

Lehet korán is kezdeni

Hazudnék, ha azt írnám, hogy én már ezer éve odavagyok a zöld teáért, és azért írok róla, mert egyből ez volt életem kedvenc itala. A helyzet nem ilyen egyszerű. Egyrészt ez is olyan, mint sok más dolog az életben: meg kell érni rá. Másrészt nem árt némi tudatosság is a teák terén. Hiszen gyerekként még elsősorban a gyümölcsteákkal ismerkedünk, és ez így van jól. A fekete és zöld tea ugyanis a koffeintartalmuk miatt még nem a kisgyerekeknek valók, nekik nincs szükségük még az élénkítésre, sokkal inkább az elegendő folyadékmennyiségre. Utóbbit az ivóvíz mellett a tea is szolgáltatja, jó esetben nem agyoncukrozva, legfeljebb mértékkel. (A mézet sem érdemes persze túlzásba vinni, hiszen energiatartalomban közel azonos a cukorral.)

Zöldteaültetvény Dél-KoreábanForrás: Flickr.com

A zöld teát persze iskolásként is már meg lehet szeretni, de ilyenkor a gyerekek ízlése többnyire még nem tér ki a kesernyésebb, fanyarabb zöld teára. Bár kivételek adódhatnak, különösen, ha a családban amúgy bevett szokás a zöld tea fogyasztása otthon vagy utazás során.

Élénkít, de még hogy!

A teát néhányan azért nem kedvelik, mert a kávéhoz képest kevesebb koffeint tartalmaz, ill. az lassabban is hat, és reggel nincs idő kivárni ezt. Arról, hogy maga a zöld tea is képes azért elég ütős lenni, a legjobb példa számomra egy, hazánkban nem túl hosszú életűnek bizonyult, zöldteakivonatot és koffeint is tartalmazó energiaital adott tanúbizonyságot. A mindössze talán 2 dl-s, promóciós kiszerelésként kínált italt gyanútlanul iszogattam meg, miközben a konyhában tevékenykedtem. Aztán váratlanul és hirtelen beütött a krach, ezerrel vert a szívem, és szinte remegtem. Pedig akkor már gyakorlott kávéfogyasztónak számítottam, mégis ez a fajta koffeinforrás, megspékelve a zöld teából származó epigallokatekin-gallát nevű antioxidáns vegyülettel (EGCG), már túl erősnek bizonyult. Alig vártam, hogy elmúljon...

Klasszikus teaceremónia JapánbanForrás: Flickr.com

Nehéz persze utólag kideríteni, hogy önmagában a koffeindózis vagy a zöldteakivonat volt-e a felelős a hatásért, vagy a kettő együtt... Aztán később is sikerült hasonló élményt megélnem szálas zöldteával, nem kellett hozzá felturbózott változat. A lényeg, hogy ha valaki kávé helyett inná, jó úton jár, de nem árt, ha kezdetben óvatos, mert érhetik meglepetések, ha nem számít rá.

Minél többet tudunk róla, annál vonzóbb

A leginkább akkor tudtam megkedvelni a zöld teát, amikor a munkám során egyre többet olvastam a fogyasztásából származó jótékony hatásokról. A tudatosság ezen a téren is működik, és idővel az agyunk könnyebben átáll arra, hogy bár persze egy élénk aromájú gyümölcstea akár ízesebb is lehet (bár az ízek eredete olykor kérdéses), a zöld tea fanyar aromája mellett az egészségügyi előnyei mégis felülkerekedtek a kezdeti gyanakodáson és megszerettetik ezt az italt is. Ugyanez működhet egyébként a tejcsokoládé és az étcsokoládé vonatkozásában is, de az egy másik történet.

Zöld teás latteForrás: Flickr.com

Néhány érv a zöld tea mellett

Hosszasan lehetne ecsetelni a jó tulajdonságait, jöjjenek a legfontosabbak. Előtte viszont annyit megemlítek, hogy az előnyöket csak akkor fogja megtapasztalni, ha rendszeresen, napi szinten rászokik a zöld tea fogyasztására – ami nagyjából legalább két csészét jelent.
• Segíthet megelőzni egyes daganatos betegségeket, ill. néhány esetében a kiújulás elkerülését is, de természetesen nem helyettesíti a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást sem. Nem csodaszer.
• Védhet a leggyakoribb szív-ér rendszeri betegségek (magas vérnyomás, stroke, érelmeszesedés) kialakulásával szemben is.
• Ha már szó esett a gyerekekről is: náluk kevesebb szuvas fogra lehet számítani, ha ezt isszák az iskolában, persze cukor nélkül és a cukros üdítők helyett.

Mi van benne, ami ennyire jó?

A benne található hatóanyagok közül kiemelendő a katechin, egy, a polifenolok sorába tartozó antioxidáns vegyület, amely többek között gyulladásgátló, thrombózisellenes és sejtburjánzás ellenes hatású, ez felel a már említett előnyökért. A már megismert epigallokatechin-gallát nevű vegyület pedig amiatt érdekes, mivel a tea katechintartalmának több mint a felét teszi ki.
A zöld tea élénkítő hatásáért a koffein is felel (8-36 mg/csésze), emellett kevés teofillin, teobromin, xantin, hipoxantin is kimutatható a tealevelekben.
A jellegzetes ízt, zamatot pedig a flavonoidok közé sorolt tannin (csersav) okozza.

A zöld teából pompás fagyi is készíthetőForrás: Flickr.com

Praktikák

Adjuk meg a módját a zöld tea fogyasztásának, ez segít pár perc pihenőt is csenni a napunkba! Amíg a többiek kávéznak, mi ezzel foglalatoskodhatunk. Várjunk egy kicsit, miután a teavíz felforrt! Ekkor lesz nagyjából olyan hőmérsékletű, ami a legmegfelelőbb a zöld tea leöntéséhez. Ne áztassuk túl sokáig!

Azonban a már „használt", és félretett tealeveleket több alkalommal is felönthetjük, nem kell egyből kidobni. Ezáltal igazi ökoitalunk lehet, nemcsak a környezetünk, de a pénztárcánk szempontjából is.
Óvjuk a tealeveleket, még a filtereseket is a nedvességtől, fénytől, tároljuk légmentesen záródó edényben, hogy aromájukat minél tovább megőrizzék! Mivel szebbnél szebb dobozokat találunk erre a célra, ez nem lesz nehéz. Ráadásul remek ajándékötletnek is beválik egy, az illető személyiségéhez leginkább illő teavariáció és díszdoboz párosa!

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek