Török fürdők, termálvárosnézés és erdőfürdőzés, a legjobb lazulási élmények 2021-re

Feliratkozhatunk teljes testmasszázsra, frissítő arckezelésre vagy bőrfiatalító kezelésekre, de ha wellness és spa élményekről van szó, akkor sokkal több, pihentetőbb és jóval érdekesebb élményt is választhatunk egy-egy fürdőben. Wellnessként foghatunk fel ugyanis mindent, ami táplálja az elmét, a testet és a lelket. Amint végre ténylegesen újranyit a világ, ilyen programokkal várnak 2021-ben a különböző török fürdők, a luxus szállodák, a gyógyfürdővárosok és a tófürdők. Az alábbiakban mutatunk is pár lehetőséget, amire érdemes készülni.

Ismét ázhatunk majd török fürdőben

Kezdjük a sort egy olyan magyar helyszínnel, ahol nemrég egy zenei filmet is forgattak. A több évszázados múltra visszatekintő egri Török Fürdőben a Kerekes zenekar készített egy félórás koncertfilmet, amiben a dalok által idézték meg a belső-ázsiai, kaukázusi és török életérzést. A felvételeket az aranykupolás medence leengedése után vették fel.

Forrás: Nemes Robert / Török Fürdő Eger / Facebook.com

Ez a török medence 1610 és 1617 között, a török hódoltság ideje alatt épült, a medencetér legrégebbi részének számít, és kupoláját körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal borították. A Fürdő utcában található intézmény általában 15 órától 21 óráig tart nyitva, de a 30°C-os radonos gyógyvizet tartalmazó török medencéje mellett a nagy tükörmedencéje miatt is megéri a látogatást, amelyet még Barkóczy Péter püspök építtetett 1742-ben, vagyis ez a fürdő második legrégebbi medencéje.

Tófürdőzhetünk majd Ausztriában is!

Ha utazhatunk már egy kicsit távolabbra is megkötések nélkül, akkor elsőként Ausztriába, a Millstatti-tó környékére mennénk vissza. Ezt a desztinációt leginkább azoknak ajánljuk, akik rajonganak a csodás kilátással hívogató fürdőházakért, a csónakázási lehetőségekért és a túrázásért. 

Forrás: Shutterstock.com / Christopher Moswitzer

A régió várhatóan 2021 februárjának végén nyit újra, de addig is a Millstaettersee.com oldal segítségével már lehet tervezgetni egy tófürdős wellness hétvégét. A tó 141 méter mély, Karintia legnagyobb víztömegű tava, amelynek ivóvíz tisztaságú vize nyáron akár 27 Celsius fokig is felmelegszik. Az ásványianyag-tartalmának köszönhetően különlegesen puhának, szinte simogatónak érződik a víz, még a gyerekek is kedvelni fogják. De ami a legfontosabb, hogy összesen 12 strandfürdő és több fürdőház is vár ránk a tó körül. 

Forrás: Badehaus Millstätter See / FB

Például a Kärnten Badehaus szaunavilágát, pihenőszobáit és medencéit 2014-ben ezen cikk írója is kipróbálta. A spa részlegében hét különböző kabint lehet találni, ahol más és más "tówellness" kezeléseket vehetünk igénybe. Négy szaunakabin közül választhatunk, amely után kiülhetünk a tó melletti 35 Celsius fokos, 60 négyzetméteres Infinity kültéri medencébe is, hogy onnan csodáljuk meg a Millstatti-Alpok vonulatait és a tó csillogó vizét.

Végre felfedezhetjük a termálok városát is!

A toszkánai Montecatini Terme városáról már többször is írtunk itt a Travelón – részletesebben itt olvashat róla –, világhírű gyógyvize miatt több százezren látogatják évente a mindössze 20 000 fős kisvárost. Montecatini Terme már a 16. században büszkélkedett fürdőkkel, amelyek közül az első és leghíresebb a város főutcájában található Tettuccio termálfürdő. 

Olyan, akár egy életre kelt történelemkönyvForrás: Shutterstock.com

A Terme Tettuccio 1779 és 1781 között épült a fürdők parkjában, 1928-as felújítása óta pedig ívókúrás fürdőként is ismert. Termálvizét négy csapból lehet fogyasztani, amelyek a cukorbetegségtől kezdve a gyomorproblémákig számos, különböző megbetegedésre vannak jótékony hatással. De a helyiek például kifejezetten szeretnek ide jönni olvasgatni is.

A fürdő mellett persze számos kisebb létesítményt is találunk, ilyen például a Terme Regina, a Terme Leopoldine, a Terme Redi Thermal Complex vagy a Terme Excelsior fürdők. Ha itt járnak, érdemes ezek közül is legalább egyet felkeresni.

Egy olasz erdőfürdőben is megmerítkezhetünk

Az erdőfürdőzés hagyománya Japánból indult, ahol shinrin-yoku-ként emlegetik az erdei atmoszférában megmerítkezést és a fák átölelését, amely hosszú idők óta a stresszűzés egyik legelterjedtebb formája. És viszonylag olcsó is, mert ha a közeli erdőbe megyünk sétálni, akkor maximum a tömegközlekedést kell megfizetni és azt a kis ennivalót, amit magunkkal viszunk. De persze ezt a fajta élményszerzést egybeköthetjük egy tartalmas utazással is, a wellnesszezésnek már nem kell mindenképpen fürdőkhöz kapcsolódniuk.

A kastély éttermének teraszaForrás: Relais & Chateaux Hotel Castel Fragsburg / Facebook.com

Ha esetleg Olaszországban terveznének ilyet, akkor érdemes felkeresni a Virtuoso.com oldalt, amely többek között az Itália északkeleti részén fekvő Alto Adige régiót és az ott található Fragsburg kastélyt ajánlja szálláshelyül azoknak, akik elvonulásra és erdőfürdőzésre vágynak. A kastélyt ugyanis egy ősi erdő öleli körbe, ami a névadója is az épületnek. Az erdőben megtanulhatunk meditálni, légzőgyakorlatokat vehetünk, és jógaoktatást is kérhetünk. A kastély várhatóan március 31-én nyit újra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek