Újabb magyar településen találtak gyógyvizet

Harmincnégy fokos metakovasav tartalmú termál-, illetve gyógyvizet találtak Sümegen a két éve tartó kútfúrás eredményeként. Nemrég már el is kezdték feltölteni ezzel a vízzel az egyik sümegi hotel medencéit. A városban termálfürdőt, a várhegy oldalába pedig siklót is terveznek a későbbiekben - adja hírül a veol.hu, mely Papp Imre várkapitánytól tudta meg a fejleményeket.

SümegForrás: Erzsébet Apostol/pixabay.com

Mint a várkapitány az előzményekről kifejtette, fia, Papp Imre, aki sajnos már nincs közöttük, kezdeményezte a kútfúrás engedélyeztetését, remélve, hogy a szálloda melletti terület termál-, illetve gyógyvizet rejthet. A kutatás-fúrás tervezését aztán meg is kezdte, de az élet máshogyan alakult, nem folytathatta a munkát. Ő viszont kötelességének tartotta, hogy végigvigye fia tervét.

A járványhelyzetben nincsenek vendégeik, így tesztüzemet kezdtek. Eszerint valamennyi medencét megtöltik a vízzel, melynek a hőmérséklete, míg elér odáig, megőrzi a 30-32 fokot. Jelenleg a gépészeti tervezést végzik, ugyanis a még tömény gyógyvizet különféle eljárások alá vetik, így például szűrni, kezelni kell. Működésbe állítják a hőszivattyúkat is, ami igénybe vesz néhány hónapot. Reményeik szerint húsvétra végeznek a gépészeti szerelésekkel, és nagyon bíznak abban is, hogy addigra véget érhet a járvány.

A szállodának idénytől függően 50-100 köbméter termálvízre van szüksége. Ezzel egyébként nemcsak a medencéket töltik meg, hanem a használati meleg vizet előállító meleg vizes bojlereket is ezzel működtetik. Így a kazánnak nem 12 fokról 40 fokra, hanem 32 fokról 40 fokra kell felfűtenie a vizet, ami nagyon jelentős megtakarítást eredményez. Tervezik, hogy a termál-gyógyvizet használják majd a várban is, és a későbbiekben tervezik a palackozását, hiszen a víz ivóvízkúrára is alkalmas.

Papp Imre, aki állatszerető ember hírében is áll, utalt rá, hogy a termálvíz alkalmas lesz lóúsztató létesítésére is. A 40 értékes ló szinte naponta szerepel a várjátékban, ami nagyon intenzíven igénybe veszi az állatokat, és a víz jótékony lesz számukra is.

A várkapitány aláhúzta, a későbbiekben terveznek Sümeg számára a budapesti Rudas Gyógyfürdő mintájára egy termálfürdőt a csárda és a szálloda közötti területen, melyhez már elkészültek a tervek. Azoknak pedig, akik nem tudnak vagy nem szeretnének felgyalogolni a várba, siklót működtetnek majd. Ezeket a beruházásokat átírta a járványhelyzet, mert az említett fejlesztésekre tartalékolt összeget a 150 dolgozó megtartására, illetve munkabérére fordítják.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek