Montecatini Terme, a legcsábítóbb fürdőváros a napsütötte Toszkánában

Több százezren látogatják évente a mindössze 20 000 fős kisvárost, köszönhetően a világhírű gyógyvizének. Montecatini Terme már a 16. században büszkélkedhetett fürdőkkel, amelyek közül az első és leghíresebb a Tettuccio termálfürdője, a város főutcáján épült. De nemcsak a történelmi fürdők, hanem a fellegekben megbújó óváros, a hangulatos sétálóutcák, és a toszkán villavásárlásra csábító, elhagyatott házak is remek úti céllá és kiindulási ponttá teszik Montecatini Terme-t. Mutatjuk, miért.

Montecatini Terme-ben tehát nem csak fürdőzésre van lehetőség. A város főutcáján számos üzletet, butikot, fagyizót és éttermet találunk, egészen barátságos árakkal. De ha már arra járnak, semmiképp ne hagyják ki a gyönyörű termálfürdőket - legalább egy séta részeként közelítsék meg ezeket, ha fürdőzésre nem is jutna idő -, hiszen a nevét is ezekről a gyógyfürdőkről kapta a város.

Ne ítéljünk elsőre, Montecatini Terme, nem csak egy átutazópontForrás: Shutterstock.com

A legnagyobb fürdő a Tettuccio, de mellette számos kisebbet is találunk. Ilyen például a Regina, a Leopoldine, a Redi, vagy az Excelsior. Mivel a gyógyvíz Montecatini egyik fő bevételi forrása és jelképe, ezért a városban látható szökőkutak igazi mesterművek, és nem csak a fürdőkben bújnak meg. Az utcákon sétálva lépten-nyomon megcsodálhatunk egyet-egyet. A legnépszerűbbek ezek közül a Mazzoni, illetve a Guidotti szőkőkutak.

Induljanak el gyalog a városban!

Kezdjék a sétát a Verdi sugárúton, ahol az egyik leglátogatottabb nevezetesség a Palazzina Regia, ami a Medici család nyári rezidenciája volt. Az 1919-ben befejezett reprezentatív Városháza is közvetlenül a sugárútról nyílik, és esténként kivilágítva is szép látványt nyújt. A Verdi sugárúton tovább haladva megtaláljuk a Verdi Színházat, melynek bejáratánál áll a Padiglione dei Sali, azaz a Sók Pavilonja, ahonnan a huszadik század elején még a sót árulták. Ma számos kis üzlet talált itt helyet magának.

Olyan, akár egy életre kelt történelemkönyvForrás: Shutterstock.com

Montecatini Terme-ről tudni kell azt is, hogy a hotelek és panziók városának is nevezik. Mivel szinte minden főbb toszkán város egy-másfél órányi autó- vagy buszútra van innen, ezért sok utazó itt száll meg valamelyik átalakított villában. És tapasztalatból mondjuk, hogy van belőlük jó pár a városban. De nem érdemes az elsőre lecsapni, ami megtetszik, mert lehet, hogy két házzal arrébb egy sokkal bájosabb, jobban felszereltebbet találni pár euróval többért. 

Általában családok vezetik ezeket a 4-5 emeletes hoteleket. Így akinek szívügye a vendéglátás és a vendég boldogsága, annál a felszereltség és a vendégszeretet is a toppon van, akinél viszont csak örökségként maradt meg az épület, és csak az üzletet látja benne, az csak elszállásolja az utazókat és örül a bevételnek.

Este pedig tele van élettelForrás: Shutterstock.com

Sajnos nincs minden épület kihasználva. Így az olyan utazókkal, akik hozzánk hasonlóan pillanatok alatt bele tudnak szeretni egy romos, erkélyes, elburjánzott, pálmafás előkerttel rendelkező villába, és van egy-két milliócska is a zsebükben, könnyen előfordulhat, hogy egy tulajdoni lappal térnek haza hűtőmágnes helyett. 

Siklóval a toszkán csoda irányába

Ha igazi toszkán hangulatra, a filmekben oly sokszor bemutatott napsárga csodára vágyunk, mindenképpen látogassunk fel a középkori gyökerekkel rendelkező Montecatini Alto-ba, ami egy hegynek kicsi, dombnál azonban nagyobb földdarab tetején helyezkedik el. Szó szerint lenéz Montecatini Terme városára, ami este úgy csillog, mint egy feldíszített karácsonyfa. Autóval 5 perc, míg a siklóval 10 perc alatt elérhető, de tapasztalatból mondjuk, hogy a sikló a kalandosabb választás, és 20 főtől már 7 euró helyett csak 5 euró az oda-vissza út.

A kis szerelvény a felfelé vezető pálya végén már szinte derékszögben megy, egy kicsit ijesztő érzésForrás: Travelo.hu / Fillinger

Montecatini Alto főbb látványosságai közé tartozik a román stílusú Santa Maria a Ripa templom és a Szent Péter templom, de minket inkább a Grocco piac és az ókori városfal maradványai nyűgöztek le, melyek évszázadokig védték a települést.

Montecatini Alto a fellegekben és alatta a városForrás: Shutterstock.com

A főtér, ami körbe van bástyázva terrakotta színű téglából és kövekből épített házakkal, olyan érzést kelt az emberben napnyugta után, mintha egy film vagy egy könyv díszletébe csöppent volna. Minden pontosan úgy van, ahogy azt a Napsütötte Toszkána című filmben és könyvben megálmodta az írónő. Itt elkölteni egy vacsorát felér egy egyhetes olasz körutazással. 

Minden karnyújtásnyira van

Amint már említettük, Montecatini Terme városában az a jó, hogy több település is egész közel van hozzá. Firenze csupán egy órányira található autóval, Siena körülbelül másfél órányira, ha nincs dugó. Pisa, Lucca, a Lago di Puccini és San Gimignano pedig a másik irányban szintén körülbelül egyórás út.

Kilátás San Gimignano kapui előttForrás: Travelo.hu / Fillinger

Ha nem szervezett úttal készülünk nekivágni Toszkána gyönyörű vidékeinek - és ezt a kisvárost választanánk szálláshelyül -, akkor érdemes szétnézni az ItaloTreno honlapján, ahol olyan utakra válthatunk vonatjegyet, amelyek keresztül visznek az egész régión, és így még az autóbérlést is megspórolhatjuk. De ami még jobb, hogy nem kell igazodnunk senkihez, azt nézünk meg, amit csak akarunk, és annyi ideig időzhetünk a középkori városok kávézóinak teraszán, ameddig nem szégyelljük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek