Badacsonyi kirándulást terveztek? Összeszedtünk pár jó látnivalót

Badacsonyba minden évszakban vissza kell térni, mert mindig más arcát mutatja. A családias Folly Arborétum, de még a Hegyestű is megváltozik az évszakok váltakozásával. Bár mi, szerkesztőségileg a tavaszi-őszi színeket és illatokat kedveljük jobban, a régió nyáron is lenyűgöző. Éppen ezért ajánljuk, hogy tervezzetek ide kirándulást. Az erdőben egyébként is jó pár fokkal hűvösebb van, mint bármelyik külföldi nagyvárosban.

Kezdjük a sort a Tapolcai-medence híres várával. Szigliget várába gyalogosan is könnyedén fel lehet jutni, a panoráma viszont talán innen a legszebb a környéken. Az erődöt még a pannonhalmi bencések emelték az 1260-as években, amit később többször is kibővítettek. Történelméről annyit mindenképp érdemes tudni, hogy ez az egyetlen balatoni vár, amelynek pusztulását nem a török, hanem egy súlyosabb villámcsapás okozta. És bár 150 évig sikerült megtartania függetlenségét az oszmán időkben, végül a Habsburgok robbantották fel falait 1702-ben.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Még ha jártatok is itt korábban, akkor is érdemes újra meglátogatni a romokat, mert az elmúlt években, évtizedekben jelentős megújuláson mentek keresztül. Ennek köszönhetően a vár ma már egész évben látogatható, lezárható, így védve van a rongálóktól, új falakat, tetőt és tornyokat kapott. Van benne kápolna, kialakítottak egy kovácsműhelyt, és a felújítás során akadálymentesítették is.

Szerda esténként komolyzenei koncerteket hallgathatunk a falai között. A koncertek egységesen 19 órakor kezdődnek és ingyenesen látogathatók. A Csonkatoronyban augusztus 2-án, az Óvárban pedig augusztus 9-én lesz egy-egy koncert.

Forrás: www.szigligeti-var.hu

Jó ha tudjátok: A Szigligeti várban 2023. január 2-től emelkedtek a jegyárak. A felnőtt belépő 2000 forintba, a gyermek (6-18 éves korig) belépő 1000 forintba kerül. A belépés 6 éves kor alatt továbbra is ingyenes, viszont lehet SZÉP kártyával fizetni.

Évszázados fák alatt a Folly Arborétumban

Badacsonyban vár ránk hazánk egyik legcsaládiasabb, és barátságosabb arborétuma, ahol tematikus sétákat is tehetünk. A badacsonyörsi Folly Arborétum egy elvarázsolt hely a Balaton egyik legcsendesebb szegletében. Területén ciprusok és cédrusok között sétálhatunk, és igazán friss levegőt szívhatunk. A gyönyörű, több száz éves fákat felsorakoztató, 3,6 hektáron elterülő arborétum a Kisörsi-hegy déli oldalán található. Több mint száz évvel ezelőtt alapította dr. Folly Gyula, aki külföldi faiskolákból rendelt példányokat, hogy az ország egyik legkülönlegesebb gyűjteményét hozza létre.

Forrás: Travelo.hu / Gerencsér

A fákat ma családjának negyedik generációja gondozza. Folly Réka és Judit, az alapító dédunokái még egy borászatot is létrehoztak a birtokon, amivel szintén egy családi hagyományt őriznek. A park fogadóépületében ezekből a borokból és házi készítésű szörpökből is kóstolhatunk. Mikor nemrég itt jártunk, le is csaptunk a fenyőrügyes levendulaszörpökre, mert rendkívül gyorsan elkapkodják őket a látogatók.

A kilátót a kép 2021-es készülte óta teljesen felújítottákForrás: Travelo.hu / Gerencsér

Jó ha tudjátok: Az arborétumnak van egy moziterme, ahol egy remekül összerakott, interaktív kisfilm segítségével mesimerhetjük a park történetét, valamint egy szép kilátó is magasodik az arborétum egyik sarkában. A cédrus terméséhez hasonló, tekergőző kilátóból csodás balatoni panorámában gyönyörködhetünk.

Kihagyhatatlan természeti szépség, a Hegyestű!

Misztikus helyet kerestek a Balaton környékén? A monoszlói Hegyestűnél nem is találhatnátok jobbat. A környéken megannyi kedves és hívogató étterem és szállás található (Fügekert Bed&Wine, Neked Főztem Gasztrokocsma) ahonnan ez a természeti szépség egy kellemes túrával elérhető. Mi legutóbb a Tagyon Birtokon ittunk egy frissítőt és utána kaptattunk fel a Hegyestűhöz. 

HegyestűForrás: Travelo

A kőképződmény köré 1998-ban egy geológiai bemutatóhelyet is szerveztek, ahol egy külön épületben a környék köveiből kiállítást nyitottak, a hegy lábánál pedig egy szabadtéri kőtár látható. A geológusok szerint a 337 méteren magasodó képződmény pár millió évvel ezelőtt még vulkánként működött, jellegzetes kúp alakjában pompázva. A hegy északi oldalát azonban fokozatosan lefejtette a bányászat, de ennek köszönhető az is, hogy ma ennyire jól megfigyelhető az évmilliók során megszilárdult bazalt. A vulkán kráterében megdermedt láva sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el, ezek adják az 50 méter magas bányafal különleges látványát.

Jó ha tudjátok: A Hegyestű bazaltoszlopait nem csak alulról lehet megcsodálni, oldalt, egy pont erre a célra kialakított lépcsős ösvényen fel is lehet menni egészen a bazaltkúp tetejére. A geológiai bemutatóhely területére a felnőtt belépőjegy 2000 forint személyenként, gyerekeknek (3-14 éves) 1000 forint, 15-től 18 éves korig 1500 forint.

Ezeket érdemes még útba ejteni

Ha már a bazaltnál tartottunk, érdemes megnézni Badacsonytomajon a Szent Imre Bazalttemplomot is. A kéttornyú épület neoromán stílusban épült az 1930-as években. A római katolikus templom tornyai 33 méter magasak, hossza 37 méter, míg szélessége 19 méter. Látogatni csak előzetes bejelentkezéssel lehet, ezt ne felejtsük el indulás előtt.

Szent Imre BazalttemplomForrás: badacsony.com

Badacsonytomajon maradva, a különlegességnek számító Szent István Király Kápolnát is keressük fel, mert nem csak az apró épület, hanem a hely is varázslatos. "Bányászlakások hajdani színhelye ez. Akik itt éltek és dolgoztak, korántsem nyaralni jártak ide. A bazaltbánya már rég nem működik, a hegy is kezdi visszanyerni eredeti szépségét. A kápolna egy új korszak kezdetét jelzi, miközben bazaltkövei a múltról is mesélnek" -írja a vidékről a badacsony.com oldal. 

Szent István Király KápolnaForrás: badacsony.com

Hogy a badacsonyi hegyre kápolna épüljön, Udvardi Erzsébet, Kossuth-díjas festőművész, Badacsonytomaj szeretett lakójának vágya volt. A 2014 augusztusában, Szent István tiszteletére felszentelt kápolnában a festőművész által alkotott oltárkép van a központi helyen. A kápolnába szintén be kell jelentkezni előre.

A Bujdosók lépcsője az Országos Kék Túra útvonalán vanForrás: badacsonytordemic.hu

A Badacsony tanösvény (Tűzgyűrű tanösvény) azoknak is ajánlott, akik nem szoktak túl sokat túrázni, valamint gyerekekkel is könnyen végig járható. Szakvezetés is igényelhető, ám önállóan is bejárható a körtúra, ami a Rózsakőtől, a parkolóból indul, és ugyanoda tér vissza. A 4,6 kilométeres túra a környék bazalt formáit, és az egykori bányabejáratokat járja végig. Útvonala: Rózsakő - Kisfaludy-kilátó - Kőkapu - Kőkereszt - Klastrom kút - Bujdosók lépcsője (464 lépcsőfok) - Tördemici kilátó (plusz visszaút).

Források: Travelo.hu (Szekeres Andrea)trekhunt.combadacsony.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek