Két nap Debrecenben - Egy tartalmas séta látnivalói 2. rész

Folytatjuk utunkat Debrecenben, jön hazánk legszebbnek választott erdeje, pár hangulatos kocsma, a különleges Nagyerdei Víztorony, ami egyben információs pont, kilátó, bár és falmászó lehetőséget is egyszerre, valamint megmutatjuk még a Sziget-kék gyermekparadicsomot is.

A Nagyerdő lett hazánk legszebb erdeje az Agrárminisztérium 2023 februárjában indított internetes közönségszavazásán. Mikor mi ott jártunk a nyár elején, még nem lehetett tudni az eredményt, de az biztos, hogy minket egy pillanat alatt lenyűgözött az óriási zöld terület. Érdekes, hogy miközben háborítataln erdő is, közben egy gyönyörűen karban tartott park is; számos étterem, termál-, élmény- és strandfürdő, állatkert, vidámpark, valamint sportkomplexum található benne.

Forrás: ©Kovacs_Janosn / VisitDebrecen

De az egyik legkedveltebb helye mégis csak a Békás-tó, mely látványos szökőkútjaival, napozópadjaival remek hely a pihenésre, vagy egy kellemes piknikezésre. Nekünk most csak arra volt időnk, hogy átsétáljunk a parkon, nem tudtunk megpihenni, bár egy kedves kacsacsaládhoz azért leguggoltunk.

A Békás-tó közelében található egy remek játszótér, ahol többek közt „irányítható" óriásbéka, ponty-kötélpálya és játszóház várja a lelkes felfedezőket. A Szabó Magda meseregénye inspirálta Sziget-kék tematikus park pedig pár perc sétára további izgalmakat ígér a család minden tagjának a minivárostól a Kresz-pályán át az óriáscsúszdáig. A park olyan jól lett kialakítva, hogy itt még a felnőttek sem unatkoznak.

A Nagyerdő és a gyógyvíz

A gyógyhelyé nyilvánított Nagyerdő természeti környezetében találjuk az Aquaticum Debrecen SPA fürdőkomplexumot, mely termálfürdővel, fedett mediterrán élményfürdővel, gyógyászati részleggel, gyógyvízre alapozott kezelésekkel, szaunavilággal, wellness-szigettel, és az ország legmodernebb strandfürdőjével várja a regenerálódni, gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat.

Az Aquaticum HotelForrás: Travelo.hu

Debreceni tartózkodásunk alatt, itt a Nagyerdő kapujában, az Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotelben volt lehetőségünk megszállni egy éjaszakára. Innen pillanatok alatt elérhető szinte az összes park körüli látványosság; gyalog, biciklivel és villamossal is.

Látnivalók közel s távolabb

Ha például elindultok a Strandfürdő mentén, a Pallagi úton, akkor láthatjátok a Ködszíházat, ahol a vizen is járhattok, valamint 6 perc sétával elérhetitek a több mint százéves Nagyerdei Víztorony kilátóját. A víztorony bejáratánál találjátok a Víztoronykertet, egy szabadtéri bárt, ha pedig bementek az épületbe, akkor egy különleges geometriájú Fröccsbár vár rátok, több mint száz négyzetméteren bor- és ásványvíz különlegességekkel, frissítőkkel.

A kiltó és terasza esti kivilágításbanForrás: ©Krisztian Bodis/VisitDebercen

A víztorony 34 méteres magasságból a Nagyerdő lombkoronaszintje felett rálátunk az erdőre, az Egyetemvárosra és egész Debrecenre. Az oldalában található 13 méter magas mászófal pedig az emeleti Teraszról indul. Ha megmásszuk, olyan magasan leszünk, mintha a Nagyerdő egyik öreg kocsányos tölgyfáját másznánk meg.

Fedezzük fel Debrecen óvárosát!

Ha van időtök barangoljatok egyet Szentlászlófalva, Mesterfalva és Debrecenfalva kacskaringós utcáin, ahol még ma is találni régi cívis házakat és macskaköves útszakaszokat. Az itteni utcanevek egészen beszédesek - Kétmalom, Ajtó, Kút, Domb - itt aztán tényleg el lehet merülni az ősi városrészek különleges varázsában. "Ha konkrét látnivalót kerestek, látogassatok el a Domb utca 16. számhoz, ahol Szabó Magda élete első éveit töltötte, a Nagy Gál István utca 6. szám alatti Tímárházhoz, ami Debrecen egyetlen, helyszínen megőrzött ipartörténeti emléke, vagy keressétek fel a Kígyó és Lorántffy utcák kereszteződésében a város legrégebbi cívis házát" - ajánlották a VisitDebrecen oldalon.

Ivós evős tippek a Travelótól!

Utunk során négy jó helyre is sikerült betérnünk kóstolni. A Vintage World kávézóról és reggelizőről, már a cikk 1. részében írtunk. A másik a hangulatos Maszek nevű bár volt, ahol a Macskafogó karaktereinek társaságában koktélozhatunk, sőt Bébi mellé is bülhetünk a sarokba, hogy nagy szemekkel bámuljuk Patrick Swayze-t fekete pólóban. A gin választékuk végeláthatatlan és olyan koktélt is elkészítenek a srácok, ami nincs is az itallapon, csak a mi fejünkben. A Maszekot a Simonffy utca 2/A. alatt találjátok.

A Maszek szuper ginnes polcaiForrás: Travelo.hu

A Roncsbár Debrecen első romkocsmája a helyi fiatalok egyik kedvenc szórakozóhelye. A Roncsbár különleges dizájnnal, grillterasszal, koncertteremmel, hatalmas belső és a kisvárosi kávézók hangulatát idéző utcafronti terasszal, széles italválasztékkal és koncertkínálattal várja a vendégeit, egész évben fesztiválhangulatot teremtve. Címe Csapó utca 27.

A hangulatos RoncsbárForrás: VisitDebrecen

Végezetül pedig a Black Sheep kávézót kerestük fel, ahol a különleges, frissen pörkölt kávék mellett finom házi sütemények közül válogathatunk, és közben megnézhetjük hogyan is zajlik a kávépörkölés. A Black Sheep szintén a Csapó utcában, a 23-as szám alatt található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek