5+1 látnivaló, amit nem hagyhatsz ki, ha Kecskeméten jársz

A Budapesttől mindössze 87 km-re fekvő Kecskemétről sokan nem is gondolnák, hogy a város irodalmi és kulturális hagyományai ezer szállal kötődnek a magyar kultúra egészéhez. Az egymáshoz közel álló templomok miatt gyakran emlegetik a tornyok városaként is. Kecskemét számos látnivalóban és érdekes programokban bővelkedik, mi most elhoztuk a legjobbakat, melyek abszolút ideálisak egy hétvégi kiruccanáshoz. 

Érdekességek Kecskemétről

  • A földrajzi nevek etimológusa szerint a szó eredeti alakja "Kecskemed" lehetett, amiből a med utótag száraz medret, vagy kiszáradó eret jelentett, más nyelvészek szerint a "mét" pedig járást, menetet jelent. A kecske pedig onnan jött, hogy a 13. században Szent Miklós püspök a legrégibb helybéli templomnak – a megtérített új híveknek – tenyésztésre kecskét ajándékozott. 
  • Kecskemét főleg a németek és hollandok körében népszerű turisztikai célpont. Rengeteg érdeklődőt vonz a város melletti katonai repülőtéren kétévente megrendezett Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap. 
  • Míg a 2000-es évek elején a városban 48 vendéglátóipari egység volt bejegyezve, addig napjainkban 208 egységgel büszkélkedhet a Bács-Kiskun megyei székhely.
Kecskemét belvárosaForrás: Shutterstock/Andocs

 És akkor most lássuk a legnépszerűbb látnivalókat:

1. Kecskeméti Vadaskert

A Kecskeméti Vadaskert területileg hazánk egyik legkisebb állatkertje, ahol kezdetben csak helyi vadakat és magyar háziállatokat mutattak be a közönségnek. Mára a régió egyik legszórakoztatóbb létesítményeként funkcionál.

A vadaskertben látványetetéseket is rendeznekForrás: Facebook/Kecskeméti Vadaskert/ArtPhotoSzeged/Szabo David

A vadaspark az évek alatt számos fejlesztésen ment keresztül, így a látogatók az állatok megtekintése mellett állandó programokon is részt vehetnek. A tigrisház, a medveház, a majomház és az oroszlánház is igazán hangulatos, és felejthetetlen élményt nyújt, és ideköltözött az I.Vadászati Világkiállítás jelképe, a dámszarvas szobor is.

2. Kecskeméti Katona József Múzeum- Cifrapalota Kiállítóhelye

Az egykor üzleteknek, lakásoknak és egy kereskedelmi kaszinónak helyet adó szecessziós épület 1983 óta működik múzeumként, és a Kecskeméti Katona József Múzeum történeti, néprajzi, régészeti, képzőművészeti kiállításainak ad helyet. Az épület könnyen felismerhető színes majolika díszítéséről és magas tetőjéről, a belső díszítése már visszafogottabb, s elsősorban az ovális alaprajzú Pávás teremre összpontosul. A Cifrapalota kerámiadíszei a pécsi Zsolnay gyárban készültek.

A Cifrapalota ma múzeumként működikForrás: Facebook/ Cifrapalota

3. Kecskeméti Planetárium

A csillagos égbolt színházában a látogatók megismerkedhetnek a bolygókkal, csillagokkal, csillagképekkel, tájékozódhatnak a csillagászat és az űrkutatás legújabb eredményeiről, de akár egy rendkívül látványos lézershow-ban is gyönyörködhetnek.

A Planetáriumban látványos lézershow-t is láthatunkForrás: Facebook/Kecskeméti Planetárium

A legendás planetáriumi vetítő tökéletes mását vetíti ki a csillagos égboltnak, mintha az igazit szemlélnénk, sőt fel is lehet gyorsítani vele az időt, láthatóvá téve az égbolt mozgásait, így pillanatok alatt elutazhatunk vele az Északi Sarkra, vagy Egyenlítőre. A planetárium előadásai ide kattintva elérhetők, melyekre előzetes bejelentkezés szükséges.

4. Kecskeméti Arborétum

A 62 hektáros területen a természetjárók különféle gyűjteményeket tekinthetnek meg, ahol növényföldrajzi, növényrendszertani és más egyéb szempontok szerint csoportosítva helyezkednek el a növények. A belső gyűjteményen részben megközelítőleg 1000 féle dísznövény és kertészeti változat látható, melyet egy véderdősáv vesz körül. A tanösvény hasznos információkat ad a talajtípusokról, gombákról, lepkékről, madarakról, sőt a sportolók számára egy tornapálya is kialakításra került. 

Az Arborétum őszi színekben pompázikForrás: Facebook/Kecskeméti Arborétum - KEFAG Zrt.

5. Birizdokart Gokart Stadion

Az adrenalinfüggőknek kedvez a több, mint 1 kilométer hosszú gokart pálya, ahol egy időben akár 20 gokart is versenyezhet. Az óriási gépparknak, a kanyargós pályának, a modern beléptető és időmérő rendszernek, továbbá a pálya mellett egy minden igényt kielégítő szabadidőközpontnak köszönhetően a kecskeméti gokart-komplexum nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számít.

A kihívásokkal teli pályán egyszerre többen is versenyezhetnekForrás: Gáll Franciska/Travelo

A 25 darab hagyományos gokart mellett, 4 darab kétszemélyes gokart is bérelhető, így a legkisebbek is megtapasztalhatják a száguldás örömét. Bővebb infók és a foglalás ide kattintva érhető el.

+1 Zwack Pálinka Manufaktúra

Az ízletes magyar barackpálinka a világ több táján is ismert és kedvelt rövidital. A kecskeméti Fütyülős barackpálinkát azonban csak a 20. században, az 1930-as évek közepén készítette el a Zwack család. A manufaktúra pálinkafőzdéje egy 20. századi épületben kapott helyet, amely mára már ipartörténeti emléknek számít.

A manufaktúrában a látogatók betekintést nyerhetek a pálinkakészítés folyamatábaForrás: Facebook/Zwack Pálinka Manufaktúra és Múzeum

A manufaktúrában a látogatók betekinthetnek a legkorszerűbb gyümölcspárlat fermentációs és desztillációs procedúrába, és a palackozás folyamatába, a végén pedig kóstolót is kaphatnak. Látogatásra csak munkanapokon, kifejezetten csoportokban van lehetőség, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges.

(Forrás: szallas.hu, wikipedia.org, kecskemet.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek