Várunk, amit a törökök sosem tudtak bevenni

Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan a szemünk elé tárul. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. A 750 éves múlttal rendelkező szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket.

A Balaton vára az elmúlt években teljesen megújult. Épületrészeket építettek vissza, a turisták igényeit kiszolgáló helyiségek épültek, új attrakciók létesültek, és új kiállításokat is berendeztek a történelmi várban, hogy mi látogatók még több érdekességet megtudhassunk róla és környékéről.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A reblog szerzője nemrég a helyszínen járt és egy részletes cikkben számolt be az élményről. A vár történetéről így ír: „A kalandos történetű vár históriája a 13. század első felében kezdődött. lV. Béla a tatárjárás szörnyű pusztításai után elhatározta, hogy szerte az országban kővárakat építtett, mert csak ezek foghatják fel egy hasonló támadás erejét. Ez a vár azonban a ma is látható romoknál sokkal kisebb volt, a későbbi századokban hozzáépítésekkel bővítették a mostani méretére. A vár gyors felépítéséhez valószínűleg nagymértékben hozzájárultak a helyi kőfejtők, mészégetők, kőművesek, a környező bencés birtokokon élő kézművesek és jobbágyok."

Ha autóval érkezünk, több helyen is leparkolhatunk, de a legjobb, ha valahol a Tourinform iroda környékén tesszük le a kocsit. Innen ugyanis végigmehetünk azon a lépcsőn, amelyet Eötvös Károly: Balatoni utazás című versének sorai díszítenek.

Forrás: Reblog.hu

"A várhoz vezető ösvényt két irányból is megközelíthetjük: egyik a vendéglő/kávézó/fagyizó udvarán keresztül, ahol egyébként egy fegyver kiállítás is megtekinthető, a másik a templom mellől. Onnan indul felfelé a kék L jelzés, ami a várhoz visz."

A vár területére egy zárható kapun kell belépnünk, majd a jegyünk megváltása után az alsóvár védelmi rendszerének legfontosabb pontja, a Török Bálint kapu következik. A valamikor felvonóhidas, emeletes kaputorony 530 és 1550 között Török Bálint és családjának tulajdona volt. 

A belső udvarban sétálvaForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Az alsó várban találunk még egy rekonstruált kemencét is láthatunk, az udvar hátsó részében lévő nagy épületben pedig már a vár történetével ismerkedhetünk. Az itt talált malomkövekről is megtudhatunk ezt-azt, és egy berendezett kovácsműhelyet is láthatunk. Ha pedig felmegyünk az északi-toronyba vezető lépcsőn, a Tapolcai-medencére és a körülötte emelkedő tanúhegyekre láthatunk rá. Tiszta időben még a Bakony vonulatai is látszanak.

Kilátás a várból a BadacsonyraForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Kilépve a tető alól, szembe találjuk magunkat a várral és a várszínházzal, aztán indulhat a lépcsőzés a legjobb rész felé, a felső várba. Egy boronafalas lakóház maradványai, majd az 1530-as években a tűzfegyverek általános elterjedése miatt épült Martonfalvay rondella következik, de az igazi kaland csak akkor kezdődik, amikor a szárazárok feletti felvonóhídon keresztül belépünk a várba

A kaputoronyhoz a 17. században hozzáépült egy toldalék épületrész, mely az őrség szállása lehetett, itt ma az öt balatoni végvárat ismerhetjük meg: Keszthely, Szigliget, Csobánc, Nagyvázsony és Veszprém.

A dioráma egy háromdimenziós múzeumi, kiállítási makett - jelen esetben vicces megközelítésselForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Az őrszobával szemben, az udvar másik oldalán található háromosztatú ház áll, ahol a vár legizgalmasabb kiállítótere rejtőzik. Itt a végvári élet mindennapjait ismerhetjük meg apró figurákkal berendezett diorámákon keresztül. Életképek a konyhából, a pincéből, a vár vízellátásáról, némi humorral fűszerezve. A konyhán például egy kisgyerek éppen szidást kap, a kutyának meg sikerült valami jó falatot lopnia. A lakószobában pedig éppen az évente mindössze néhány alkalommal ajánlott fürdés jelenete látható.

Olvashatunk a közékori higiéniai szokásokról is, az apró figurák mellett pedig életnagyságú reknostrukciókat láthatunk a vár helyiségeiről. Hogy mi minden látható még a várban, arról a reblog élménydús cikkében olvashatsz bővebben.

Nyitókép: www.szigligeti-var.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek