A pécsi Zsolnay Negyedet is elérte az energiaválság? 

Az egekbe szökő energiaárak miatt bezárt hazánk egyetlen barlangfürdője, decemberben felfüggeszti szolgáltatásait a Mátra ikonikus luxusszállója, és az ötmillió forintos áramszámla után Szeged legnagyobb múltú halászcsárdája is azt fontolgatja, hogyan tovább. És ez csak néhány példa az energiaválság által sújtott létesítmények közül. Most a Zsolnay negyedet és Pécs kulturális intézményeit érintő energiatakérkossági intézkedésekről érkeztek hírek.

Pécs, Zsolnay étteremForrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

A pécsi önkormányzat az általános takarékoskodás, valamint energiahatékonysági beruházások mellett csökkentett nyitvatartási időt vagy teljes leállást javasol decembertől egyes kulturális és sportlétesítmények számára.

A kiállítások látogatása így előzetes bejelentkezéshez lenne kötött, a városi műjégpálya pedig csak a komolyabb hideg beálltával nyitna ki, s február végén be is zárna. A leghidegebb hónapokban több kulturális intézményt, így például a Pécsi Kulturális Központot is bezárnák.

A Zsolnay Kulturális Negyed a javaslat szerint télen hétfőn, kedden és szerdán csak csoportos igények esetén, előzetes bejelentkezés alapján lenne nyitva, hasonlóan a múzeumhoz, míg a népszerű pécsi házasságkötő helyszínt, a Boldogság Házát ideiglenesen bezárnák, a funkciót pedig elköltöztetnék a kultnegyedbe.

Pécs, Zsolnay Kulturális KözpontForrás: Travelo

A még alakuló dokumentum jelenleg több mint száz javaslatot tartalmaz. Ezek között az önkormányzat intézményeit érintő takarékossági javaslatok mellett új szociális támogatások, a közvilágítási rendszer korszerűsítése, és a vízszolgáltató villamosenergia-függetlenedését célzó intézkedések is szerepelnek. A végleges változatot politikai vitára bocsátják majd a közgyűlés egy októberi ülésén.

A tervek szerint még e hónapban véglegessé válik a város energiatakarékossági stratégiája, novembertől pedig mindezeknek megfelelően hozza meg döntéseit az önkormányzat – mondta a baranyai megyeszékhely külsős alpolgármestere kedden, városházi sajtótájékoztatón, melyről az MTI tudósított.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek