Sorra zárnak be a hazai gyógy- és strandfürdők

Az energiaárak emelkedése és a vendégek elmaradása miatt egyre több hazai gyógy- és strandfürdő kénytelen bezárni. Ha bezárják Magyarország legnépszerűbb uszodáit és fürdőit, az a turisztikai szektor egészére kihathat. Pedig a hazai és külföldi turisták jelentős része éppen a fürdőket keresik fel a pihenéseik során. 

Bajban vannak a hazai fürdők

Hivatalosan is szünetel szeptember elsejétől a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő. A falu polgármestere elmondta, hogy nem csak vendéget nem fogadnak, hanem az orvosi kezeléseket sem tudják biztosítani.

Az utolsó csobbanás augusztusban a Csokonyavisontai Gyógy- és StrandfürdőbenForrás: Facebook/Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő

Bár Csokonyavisontán ez a probléma nem újkeletű, többször írtak ki üzemeltetésre és értékesítésre pályázatot, mivel a falu a bevételekből nem tudja fenntartani a fürdőt. Jelen pillanatban is elbírálás előtti szakaszban vannak egy újabb üzemeltetési pályázat kapcsán. A megnövekedett energiaköltségeket az önkormányzat most sem tudja finanszírozni, az üzemeltetés nem rentábilis, ezért a szüneteltetés mellett döntöttek az értékesítés idejére. Az augusztusban megjelent nyilvános felhívás értelmében az önkormányzat részben, vagy egészben értékesítené a fürdőt.

A Békés megyei Mezőberényben található Kálmán Fürdő jellemzően szeptember végéig szokott üzemelni, ám a képviselő-testület tagjai úgy döntöttek, hogy gazdasági okok miatt a fürdőt augsztus 31-én bezárják. Úgy kalkuláltak, hogy a szeptemberi nyitvatartás költsége ötmillió forintot tett volna ki, így inkább megspórolják azt.

Már üresek a mezőberényi Kálmán Fürdő medencéi isForrás: Facebook/Kálmán Fürdő - Mezőberény

A négymedencés mezőberényi fürdő termálvize gyógyvíz minősítéssel rendelkezik, a képviselő-testület tagjai jelenleg is fürdő fejlesztési koncepcióján dolgoznak, hogy miként lehetne a jövőben a strandot a leggazdaságosabban üzemeltetni, a meglévő adottságokat még jobban kihasználni.

Ezek mellett balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidő Központ uszodája is a magas rezsiárakra hivatkozva augusztus 20-tól bezárta kapuit. Az áramdíj a korábbi 9 millió forintról 60 millióra ugrott és a gázár is jelentősen megdrágult.

A balatonboglári usziban sem tudunk most már megmártózni - illusztrációForrás: http://www.uranyi.hu/

Múlt héten szárnyra kaptak olyan hírek is, miszerint a hévízi, a harkányi, a hajdúszoboszlói vagy a gyulai fürdőt – is utolérheti az energia-veszélyhelyzet. Az energiaköltségek már 2022-re is a korábbi 8-15-ről 40 százalékra emelkedtek a fürdők életében.

Remélhetőleg a Harkányi Gyógyfürdő sem kerül bezárásraForrás: Facebook/Harkányi Gyógyfürdő

A Gyulai Várfürdő igazgatója azt mondta, hogy korábban 60 forintért vették a gázt, ez még kigazdálkodható volt, de most 1000 forint fölött van a gáz köbméterének ára a piacon. 

Van remény?

A Hévízi Tourinform iroda cáfolta a hírt, és közleményben megerősítették, hogy a Hévízi Tófürdő az év minden napján nyitva tart. Hozzátették, hogy szeptember 5-től veszi kezdetét az őszi szezon, ilyenkor az esti sötétedéshez igazodva változik a fürdő nyitvatartási ideje. A Tófürdő szeptember 5. és október 9. között 18.30-kor zár, október 10. és március 26. között pedig egy órával korábban, 17.30-kor. 

A Hévizi Tófürdő egész évben nyitva tart és érdekes programokkal várja a látogatókatForrás: Facebook/Hévízi Tófürdő

A Hévízi Tófürdő továbbra is változatlan szolgáltatásokkal várja a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket, ezen kívül több alkalommal is különleges programokkal készülnek. Szeptember 9-én este 19 órától Dévényi Tibi bácsi varázsol retró hangulatot a Tófürdő partjára a népszerű Holdfényfürdő rendezvény keretében. Szeptember 24-én pedig 8 órás Spinday Maratont rendeznek, ahol fergeteges hangulatban tekerhetnek a nevező csapatok.

A Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt vezérigazgatója azt mondta, hogy nem tervezi, hogy egyes fürdőket bezárjon a téli időszakban a megnövekedett energiaárak miatt.

Szerencsére létszámleépítésre sem készülnek. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a vendégforgalom függvényében bizonyos fürdőkben szűkítik a nyitvatartási időt, vagy bizonyos szolgáltatásokat: "Ahol tíz szaunánk van, ott elképzelhető, hogy lesz olyan időszak, amikor csak hármat tudunk bekapcsolni. Ezt a vendégeknek is meg kell értenie" – mondta a vezérigazgató. 

Budapest fürdői a téli időszakban sem zárnak be, de áremelkedésre számítani lehetForrás: Facebook/Rudas Gyógyfürdő

Hozzátette: van olyan fürdő, ahol távfűtéssel fűtenek, így még nem tudni, ott mekkora áremelkedéssel kell számolni hosszú távon. És olyan fürdő is van, ahol a teljes fűtés az elfolyó medencevíz termálhőjével történik, így a fürdőt gyakorlatilag nem érinti a fűtési költségek emelkedése. Áremelésre elmondása szerint biztosan sor fog kerülni, hiszen a fürdőket is érinti az áruk és szolgáltatások áremelése. Azt azonban nem tudta megmondani, pontosan mennyivel emelkedhetnek a jegyárak, mert egyelőre még zajlik a jövő évi üzleti terv kidolgozása.

(Források: termálonline.hu, turizmus.com, hang.hu, barcsihirek.huhazipatika.com, Címlapfotó: Sasmita U/Pixabay - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek