A legvagányabb hazai szálláshelyek a buborékszobától a lombházig

A szállás nagyon sok utazás esetében csupán egy kellék, aminél az a legfontosabb, hogy tiszta, komfortos és megfizethető legyen. Ehhez jön még a helyszín, de körülbelül ennyi. Persze van, aki szereti extrákkal árnyalni a képet, mi pedig most direkt rá is mentünk ezekre. Itt pedig jóval többről van szó egy ágyba kért reggelinél, ezek ugyanis mind olyan szálláshelyek, ahol a házigazdák valami igazán egyedivel várják a vendégeket. Mivel a válogatásban szereplő helyszínek leginkább a glamping fogalomkörébe sorolhatók, ezért néha egy icipicit áldozni kell a kényelemből, de ez fel sem tűnik, amikor az ember egy fa védő ölelésében szundít, vagy épp az ágyból számolja a csillagokat.

Árnyas Dió Lombház

Nagyon szeretjük az olyan kirándulásokat, ahol a szálláshely már önmagában is kalandot ígér. Szeretnék például egy fán tölteni az éjszakát? Igen, komolyan gondoljuk, ahogy a házigazdák is, akik Verőce nyaralóövezeti részén alakítottak ki egy nagyon hangulatos helyet a lombok között. A házat nagyrészt újrahasznosított, természetes anyagokból építették fel, és mivel nagyon figyeltek az energia felhasználásra, ezért a vendégektől is azt kérik, hogy csak annyi vizet és áramot használjanak, amennyi szükséges.

Az Árnyas Dió Lombházban hamar otthon érezheti magát az emberForrás: Zirig Árpád

Itt szó szerint karnyújtásnyiról hallhatjuk a madárcsicsergést reggelente, és a különleges szálláshely – bár 3,5 méter magasan, egy fára épült – nem jár lemondásokkal. Apró, de nagyon otthonos és kényelmes: van benne konyha, fürdőszoba és galéria a szundikáláshoz. 25 négyzetméterről beszélünk, azonban ez is tökéletesen elegendő arra, hogy valaki jólesően bekuckózzon a lombházba, vagy akár kint lazítson a teraszon. A zöld szálláshelyhez ingyen biztosítanak bringákat is.

Télen is lehet bérelni a házikót, ilyenkor bent a kis kályha ontja a meleget, míg a kertben egy fatüzelésű dézsa meleg vizében ázva lehet csendben hallgatni a környező neszeket, vagy épp beszélgetni egy hatalmasat, hisz a dézsát öt személyre tervezték. Nyáron hűsölni lehet a fadézsa vizében, esténként pedig szalonnasütésre összegyűlni a tűzrakóhelynél, és a lángok pattogása mellett lustán figyelni a csillagpöttyös eget vagy épp a lombházikóból áradó hívogató fényt.

Buborékok

Bizony, és nemcsak buborékszállás, hanem extrákkal megpakolt buborékszállás. Ez egyébként nem az egyetlen különc alvóhely, amit a noszvaji Nomád Hotel kínál, merthogy itt mindenféle variációban álomra hajthatjuk a fejünket. A hagyományos hotelen kívül vannak bungalók és konténerház is, az igazi izgalom viszont kétségtelenül a glamping szekciónál kezdődik.

És nem véletlen az sem, hogy az egyik ilyen nagyon komolyan kitalált sátornak épp Távol Afrikától, míg a másiknak Parancsnoki sátor a neve. Igaz, ezek a sátrak inkább kisebb házikóra emlékeztetnek, a franciaágyas, puha szőnyeges megoldásoknak köszönhetően pedig kifejezetten olyanok, amilyennek egy viktoriánus oroszlánvadászat egy-egy hálóhelyét elképzeli az ember.

A buborék attól izgalmas, hogy egyszerre érzi magát kint és bent az emberForrás: Szindbád az utazó és Busák Attila photo

No de akkor beszéljünk a buborékról, pontosabban a buborékokról. Merthogy négy is van. De azért mindegyik buborékban lehozzák nekünk a Holdat és a csillagokat. A szinte tökéletes gömb alakú alvóhely ugyanis sok helyen átlátszó (a Giga és a Deluxe bubihoz fürdőszoba is tartozik, ez a rész természetesen nem átlátszó), így az ágyból fekve lehet nézni az eget, míg körben ott zizeg és muzsikál a természet. A Mini Buborék egy zárt falú teraszon üldögél, míg a két darab Deluxe Buborék és a Giga Buborék úgy van tájolva, hogy senki nem láthat be a szobánkba. Utóbbiakban a lágy paplan, bárányszőr és puha ágy öleli körbe a békésen szendergőket.

Zöld Fészek és Csendes Rejtek

A kellemesen csengő nevek egy-egy lombházat rejtenek, mindkettő a Lovasberényben található Dióliget szállásai közé tartozik (van itt Diólevél Lak és Diófácska Présház is, érdemes böngészni a honlapot). Mindkét lombházat kétszemélyesre tervezték, amolyan igazi összebújós kis kuckók ezek olyanok számára, akik el akarnak kicsit vonulni a zajos világból, hogy csak egymásra és az élet apró szépségeire figyeljenek.

Zöld Fészek. A megvalósult gyerekkori álomForrás: Dióliget

Mindkét szállás teljesen fel van szerelve, azaz lehet főzőcskézni az apró, de kézreálló konyhapultnál, és felfrissülni a zuhanyzós fürdőszobában. A házikókat márciustól novemberig lehet lefoglalni, és ha valaki épp hűvösebb napokat fog ki, akkor a kis elektromos fűtőtesttel lehet felmelegíteni a választott lakot. A Zöld Fészek magasban lévő teraszán hintaszékben lehet merengeni, a ház alatti teraszon (!) pedig egy függőágyban durmolni délután.

Csendes Rejtek. Mi máris indulnánk...Forrás: Dióliget

A Csendes Rejtek pedig pontosan olyan, amilyennek a neve alapján várnánk: egy akác erdőcske közepén álló kis zug, ahol semmi sem zavarja a vendégeket, igaz, itt figyelni kell arra is, hogy nincs wifi, illetve az áramot és a vizet is be kell osztani. Ami ugye abszolút nem probléma, ha az ember a kék ég alatt üldögél, kezében egy bögre forró kávé, ami épp most készült el a benti kotyogóson, a legnagyobb zajt pedig a levelek susogása kelti.

Jurtaszállás

Nem mindennapi szálláshelyen lehet megpihenni Dobogókőn, a sípályától mindössze körülbelül 100 méterre. Összesen hét darab jurtában van lehetőség az alvásra, egy-egy jurtában akár nyolc ember is kényelmesen elfér. És ez az egyik olyan pont, amitől érdekessé válik a dolog, hiszen itt egyetlen osztatlan térben van együtt mindenki (a vizesblokk egy külön épületben kapott helyet), ez pedig lehetőséget ad arra, hogy az időt valóban együtt töltsék a szállásra érkezők. A természetes alapanyagokból készült hagyományőrző jurtákat úgy alakították ki, hogy egy 21. századi vendég is komfortosan érezze magát, azaz mindegyikben van például áram, világítás és ingyenes wifi is.

Ugye milyen szép a jurtaszállás teteje bentről nézve?Forrás: www.dobogoko.org

Mivel a szálláshelyeket fatüzelésű kályhákkal remekül fel lehet fűteni, ezért nemcsak nyáron, hanem télen is meg lehet szállni a jurtákban. Az alváshoz célszerű mindenkinek a saját hálózsákját magával vinni, de ha ez valamiért nem jön össze, akkor a helyszínen lehet bérelni ágyneműt is. A fürdési, tisztálkodási lehetőségeket egy erre a célra kialakított házikóban oldották meg: a padlófűtéses épületben még egy jótékony hatású sófalat is kialakítottak.

Hunza Ecolodge

Ez is egy olyan kemping, pontosabban ökoturisztikai pihenőhely, ahol jól megfér egymás mellett a glamping, a faház és egy pici kemping is. Orfűtől nem messze, Bodolyabérnél, az erdő határában található, és külön szekciót írhatnánk akár a kóstolható ételekről is, mivel a workshopoktól, a borkóstolókon át a helyben (szó szerint) termesztett és frissen elkészített finomságokig minden szerepel a kínálatban. Amire viszont mi felkaptuk a fejünket, az egyrészt egy fa tetején csücsülő ötszemélyes lombház, másrészt a glamping, ahol barátságosan berendezett, kényelmes sátrakban lehet ejtőzni.

A glamping az "elegáns kemping" fedőneve. Így néz ki egy otthonosan berendezett sátor a Hunza Ecolodge-banForrás: Hunza Ecolodge

A faház helyi és természetes anyagok felhasználásával készült, minden kényelemmel, fürdővel és egy apró konyhával felszerelve. A glampingben minden sátorhoz jár a saját tűzrakó, de lehet használni a kinti konyhát is. Mivel a helyszínen sok színes és roppanós zöldséget is termelnek, ezért ezek közül is lehet válogatni a vacsorához – nagyon mérsékelt árakon, de nagyon sokszor akár ingyen is. A reggelivel viszont még ennyi dolga sincs a vendégnek, merthogy házhoz, pontosabban sátorhoz érkezik reggelente a friss és organikus harapnivaló.

Kattintsanak bármely képre, gazdag galéria nyílik belőle!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek